Bilo je sezona kada u januaru ili cak i ranije podpisem fiksni ugovor i mene prodaja vise ne interesuje (najcesce).
A bilo je i varijanti da namerno ostavim odredjene kapacitete da samostalno prodajem da bi se malo igrao sa trzistem, tako da znam kako izgleda saradnja i sa bukingom i sa ostalim servisima.
Inace, buking ti ne trazi da imaju najnizu cenu, ali ti trazi da imaju ekskluzivno pravo na odredjeni deo kapaciteta. To znaci da npr. 4 sobe uvek moraju biti rezervisane za potencijalne rezervacije preko bukinga i ako su prazne nemas prava da ih izdajes. Mada i za to postoje cake...
Komentari i ocene su tek posebna prica.
Time se nisam bavio ali sam gledao sta valsnici sve rade.
Od toga da zakucaju neku ekstra ponudu pa sami sebi prave rezervacije zbog cega svesno daju bukingu 15% provizije, ali onda tu rezervaciju iskoriste kako bi sami sebi ostavljali pozitivne komentare i ocene.
Ili varijante da kosti kod odjavljivanja dobijaju ponudu da odmah na recepciji ostave pozitivan komentar i ocenu na bookingu a za uzvrat dobijaju razne povoljnosti (dodatih 5% popusta, vaucer od 10% na sledecu posetu, besplatnu ekskurziju, suvenire...). Pa to toga da mozes uticati na svog super vizora ako imas 10 pozitivnih i 1 negativni komentar, da se to izbrise ili ne ukalkulise u prosek....