TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od ljuba »

Mi imamo vec oko 2 godine ovaj (otprilike) model

Slika

Ima velikih prednosti i velikih mana. Ako moze da se prezivi cena (oko 400Eur-a) on je super dodatni usisivac za prosecnu kucu, a za specijalno organizovanu kucu (sa minimalno teskih prepreka za njega) je skoro idealan. Mi ga koristimo za odredjene sobe gde ima velika povrsina laminata i plocica, plus dobro se zavlaci ispod stolova, ormana i kreveta. Najveca mana (naseg modela) je sto moras da ga praznis konstantno - malte ne posle svakog drugog usisavanja (mali je i nema veliku zapeminu), a oped mu je prednost sto nije debeo, pa moze da se zavlaci. Baterija mu podosta traje, a moze i sam da ode na punjenje. Plus stalno nesto prica i komentarise :)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

nuk napisao:Ume, ume.
Mogu da ti dam neke smernice ako hoćeš sam da petljaš sa frižiderom
Evo upravo se petljam oko njega, ali slaba vajda. Verovatno ću ga morati prvo odmrznuti da bi se nešto moglo videti i raditi, ima leda i ispod onog saća gde curka voda. Ako je začepljen odnosno ima neki kanal za odvod ne mogu da ga vidim od tog leda. Čujemo se preko pp da ne smaramo ostale. :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

nuk napisao:To sigurno nije razlog stvaranja leda u frižideru, postoji neki problem sa sistemom otapanja
Ja to govorim generalno, kada se ne cisti, slabije hladi, ne jace :)

Sent from my D6603 using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

@ljuba
Jel udara o prepreke?
To mi je apsolutni "no-no" s obzirom na namestaj od medijapan farban u visoki sjaj.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pogledaj Samsung 9000 i Dyson 360 eye. Naeto su takodje super.

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Delija napisao: To mi je apsolutni "no-no" s obzirom na namestaj od medijapan farban u visoki sjaj.
Slika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Posto du kerovi porasli pa ne usisavaju sve zivo, dobro bi mi dosao za garsonjeru.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Xepoj87 napisao:
nuk napisao:To sigurno nije razlog stvaranja leda u frižideru, postoji neki problem sa sistemom otapanja
Ja to govorim generalno, kada se ne cisti, slabije hladi, ne jace :)

Ovaj frižider se redovno čisti ali ne od leda jer leda kod njega nema niti sme da bude jer je "no frost" tipa - duva poput klime hladan vazduh u komore, a sam otapa led ako se negde malo i stvori, no to vlasnik i ne primećuje. 12 godina nije bilo apsolutno nikakvih problema i evo sad počeo da curi i zeza.

Elem, rešio sam problem ali sam se napatio kao Isus. Više o tome kad malo dođem sebi. :D

TT
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pricamo o ciscenju iza frizidera, kod kompresora i ventilatora, koji sa dosta prasine na njima ne mogu lepo da se ohlade :)

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Evo slika i opisa šta sam radio sa LG "no frost" kombinovanim frižiderom/zamrzivačem, možda nekom bude od koristi.

Dakle, krenuo sam od pretpostavke da je zapušen odvod kondenzovane vode iz zamrzivača i da se ona - pošto ne može da otiče - sliva dole u prostor za duboko zamrzavanje i zaleđuje. Prvo sam morao povaditi sve fioke napolje, pa skinuti jedan panel od plastike na kome su usmerivači vazduha da bi došao do ovog drugog panela na slici, a njega opet nisam mogao skinuti jer je iza bilo sve zamrznuto i zalepljeno ledom. Zato sam fenom više od pola sata to otapao...

Slika

U dnu kroz ova dva otvorčića sam primetio nešto nalik na kadicu u kojoj bi trebala da se skuplja voda, no tu je sada bilo dva prsta leda. Na kraju sam nekako uspeo da odlepim taj panel i skinem ga, ali vrlo pažljivo da ne polomim neku žabicu. Sve ovo je išlo užasno sporo, trebala je "kila živaca" i mnogo pažnje da se ne napravi još veća šteta...

Slika

I evo izmenjivača toplote koji hladi unutrašnjost... ispod njega je ta kadica u kojoj se skuplja voda, a u njenom levom ćošku odvod. Taj levi kraj je niži/dublji od desnog da bi voda mogla da otiče prirodnim padom.

Slika

Primetio sam da ispod njega postoji i grejač koji ga otapa po potrebi, voda curi dole, sakuplja se u kadicu i kroz odvod olazi u posudicu koja nalazi iza kod motora (kompresora). Opet je morao da radi fen dok nisam otopio sav led iz te kadice. I evo konačno i odvoda, pun leda i ko zna čega...

Slika

Pokušaj da ga nečim pročačkam nije uspeo jer em je bio pun, em ima krivina u cevi ispod pa se moralo sve skinuti i očistiti.

Ovo crno što se vidi oko otvora je neka sirova crna guma koju su gore uglavili na rebra, ne znam tačno zbog čega, rekao bih da odvoji termostat od direktnog hlađenja sa rebara, no ta se sirova guma vremenom stvrdnula, izmrvila, padala dole i lagano začepljavala odvod. Sa zadnje strane sam pronašao plastičnu cev koja kondenzat sprovodi pored ventilatora u posudicu (da ne kaplje direktno na njega). Crvena strelica označava posudu u kojoj se skuplja voda i isparava od toplote ovog izmenjivača/radijatora iznad, a plavim strelicama je označen izlaz kondenzata i plastična cev:

Slika

Evo ovde se bolje vidi ta voda ispod i posuda u kojoj se skuplja:

Slika

Kroz tu posudu prolazi jedna od vrućih cevi od kompresora i na taj način se voda greje i odmah isparava iz posude.

Evo kako je izgledala ta cev za odvod kondenzata kada sam je odvojio od gornjeg otvora:

Slika

Dakle, puna govana...

Slika

Kada sam je skinuo i očistio (a skinuti je takođe bila žešća jebada, pričvršćena je bila sa dve plastične vezice duboko iza za radijatorčić, jedva sam ih isekao a da pritom ništa ne iskrivim ili polomim), bila je ovakva:

Slika

Desno gore u sudoperi se vidi šta je sve ispalo iz nje, tj. tek jedan delić toga.

Na kraju sam sve sklopio i vratio sve nazad, očistio prašinu oko kompresora koliko sam mogao i to bi valjda bilo to. Sipao sam čašom malo vode tamo unutra u kadicu (pre finalnog sklapanja) - ma otiče bez greške, a pre čišćenja nije htela ni kap. Trebalo bi sada da smo sa ovim mirni opet dugi niz godina. :)
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Sad kad dobiješ 10 poziva sa foruma na kaficu i rakijicu :)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Svaka cast za "sam svoj majstor" volju i spretnost!
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Stvarno, svaka čast, i na trudu ali i na ilustrovanom objašnjenju koje može još nekom da pomogne! :doubleup:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Bravo Sale :thumbup:
Širim haos!
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Moze i diy temu :)

Odgovori