stefankmn napisao:... kad vec uzimam dabuzmem nesto sto je ok. Da se kaze da mi je bitna grafika zbog fotografija i obrade.
1. Ako hoćeš brzinu laptopa: zameni hdd sa ssd i 5x si ga ubrzao.
2. Ako ćeš na njemu da obrađuješ fotografije ... onda bih pre razmišljao o tome kakvu sliku tj. vernost kolorita on ima.
3. Svakako da je za Photoshop dobro da imaš nezavisnu grafičku, da bi:
grujicd napisao:Imam dva i7 kompa, u jednom samo integruša a u drugom gtx 660. Nisam video nikakvu specijalnu razliku u Lightroom-u ili Premier-u. Photoshop ne koristim. Samo taj i5 je verovatno dosta slabiji nego desktop i5. Za te zahtevne primene ipak desktop nudi bolje performanse i pre svega proširivost, lako dodaš još memorije, još jedan hard. Sem naravno ako ti baš ne treba prenosivost.
U suštini kod većine laptopova sve je podložno zameni/poboljšanju sem grafike.
CPU može da zameni, memoriju može da doda(ako ploča podržava)....
P.S.
Verovatno je najbolje/najeftinije: 850 EVO MZ-75E120B za 8.450 din.
Ali možda je dobar i neki od diskova iz jeftinije kategorije, samo treba proveriti (potražiti na netu) koliko je dobar u "pisanju" (protok), pošto su u čitanju svi više manje - tu negde (uzeti kao referencu pomenuti 850 EVO).
Koliko ja znam SVI mogu da se zamene tj. HD poklopac je obično odmah sa donje strane računara. Fizička veličina je identična (SSD-a i HD-a za laptop), tako da te to ne brine (konektori su takođe identični).
Čak i ako se tako nešto koristi, ja bih ipak na mesto HD-a stavio SSD a HD u "fioku" (i zbog hlađenja i zbog "logike" u BIOS-u, a možda i zbog kontrolera ... pitanje kako je odrađen).
U svakom slučaju to je skuplje rešenje.
Kad sam kupovao SSD za laptop, naleteo sam na neki "notebook upgrade kit", zaboravio sam sad da li je bio 840 ili 850, ali Samsung u svakom slučaju. Razlika je što je u paketu bio i mali USB3 na Sata konverter. Tako priključiš SSD na komp prvi put i uradiš transfer sistema, a kad zameniš diskove onda sa tim interfejsom možeš da povežeš stari HDD kad ti zatreba dodatni storidž. Jedino što je hard tu malo izložen, bez ikakve kutije.
P.S.
Verovatno je najbolje/najeftinije: 850 EVO MZ-75E120B za 8.450 din.
Ali možda je dobar i neki od diskova iz jeftinije kategorije, samo treba proveriti (potražiti na netu) koliko je dobar u "pisanju" (protok), pošto su u čitanju svi više manje - tu negde (uzeti kao referencu pomenuti 850 EVO).
Ja sam isto stavio hdd u fioku, a ssd ns mesto harda. Još sam u istom trenutku i stavio još 4gb rama i upgradeovao na Win 10. Malo je reći da je Komp poleteo . Samo sam se zajebao što sam uzeo ssd sa 60 gb , u principu imam par programa i OS instaliran i imam 20gb free. Mislim da ću uzeti EVO od 240 gb, a ovo ubaciti u ćaletov laptop.