Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od goblin »

ljuba napisao:Znaci uplacuje se osiguranje u slucaju da dete ne zavrsi skolu i da ti se nagajbi kuci? Pa ti onda isplacuju neke pare dok ga ne izbacis?
Osiguranje se uplacuje da bi dete sutra imalo siru lepezu mogucnosti skolovanja ali i da bi roditelji lakse podneli taj period (svaki odgovoran roditelj itekako razmislja o tome).
Naravno, ako ne zeli da studira, ta sredstva ga svakako sleduju i mogu biti iskoriscena za bilo sta drugo (posao, ucesce ili kupovinu nekretnine....).

Iskreno, ja sam poceo da razmisljam o troskovima studiranja kada sam uvideo da danas bas znacajan broj dece traze da se skoluju u inostranstvu i kada sam video kakvi su to troskovi... tako da je skroz za ocekivati da i moja deca sutra imaju slicne zelje (mozda i nece, ali ja kao roditelj zelim da budem spreman i da ih ne sputavam.
Posle sam imao jedan primer iz blizeg okruzenje gde je prijatelj poslao na studije sina i aktivirao slicnu polisu koja mu je sada bas dobro dosla.

PS - nagajbiti mi se nece sigurno, posto i to smatram kao svoju obavezu da mu resim stambeno pitanje. ;)
grujicd napisao:Osiguranje po meni treba da služi samo za zaštitu od rizika. Ti kao pojedinac patiš od nekog rizika koji bi tebe (ili tvoje bližnje) puno poremetio iako nije preterano verovatan. Osiguranje sa druge strane može da podnese taj rizik jer ga deli sa velikim brojem korisnika kojima se ništa neće desiti. U redu je i da oni imaju svoju marginu za tu svoju uslugu.

Sve drugo, gde osiguranje ima i štednu ulogu je po meni inferiorno u odnosu na štednju u banci - nije fleksibilno, nemaš pristup parama ako ti zatrebaju, ne možeš da povećaš/smanjiš nivo štednje ako ti naiđe lošija/bolja godina...
Upravo tako :doubleup:
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Holandija je zemlja osiguranja, posto oni osiguravaju sve sto se osigurati moze. Cak je pre par godina pocela akcija vlade da se sva osiguranja moraju registrovati sa tacnim opisom sta pokrivaju i onda pojedinac ima pregled sta duplo osigurava.. Ali osiguranje za skolovanje nisam cuo ni u najavi :) Investicioni fond, stednja i sl, ali osiguranje. Mada je trenutno sve obezvredjeno. Vidim da su cak i Holandjani krenuli dobrim socijalistickim odlukama - ko ne uplacuje dovoljno penziono, dobice subvenicju da bi uplacivao vise, posto ako nema dobru penziju kada bude mator pada na teret drzave, pa gube u svakom slucaju :) Kod njih je inace skoro obavezno da skolsko dete ima osiguranje u slucaju nesrece, i osiguranje za svu stetu koje samo prouzrokuje, i to pokriva do 1.000.000 eur i obicno spada pod standardno osiguranje stana (20eur mesecno)...

PS: Moja sestra se skolova (fakultet) u NL (4 godine) i Engleskoj (1 godina) i zaduzila se nekih 15000DM u totalu koje je isplatil prvih 3 god, kada je pocela da radi kroz razne subvencije...

Ja sam zavrsio dobar stari Bg faks sa 0eur duga :) Kostao je ukupno par hiljada ali sam ih lako zaradio, cak pocetkom 90... moji su ulozili 0eur...

PS: resavanje stambenog pitanja se zove vecno nagajbljivanje :)
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

ljuba napisao: PS: Moja sestra se skolova (fakultet) u NL (4 godine) i Engleskoj (1 godina) i zaduzila se nekih 15000DM u totalu koje je isplatil prvih 3 god, kada je pocela da radi kroz razne subvencije...
To je super kad se tako sloze kockice, i moj burazer je dobio subvenciju za doktorske u nemackoj koje kostaju mnogo vise.
Medjutim, ja bi zeleo da svojoj deci omogucim neke stvari pre osamostaljivanja, sto izmedju ostalog podrazumeva kompletne troskove skolovanja i samog zivota dokle god se skoluju. Tako da mislim da ovakvo osiguranje moze biti od koristi.
Niko ne zna sta nosi sutra, a upravo je to poenta osiguranja...

PS - slusajuci troskove studija koje placaju neki prijatelji za svoju decu, to mogu biti ozbiljne sume.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

goblin napisao:
Iskreno, ja sam poceo da razmisljam o troskovima studiranja kada sam uvideo da danas bas znacajan broj dece traze da se skoluju u inostranstvu i kada sam video kakvi su to troskovi... tako da je skroz za ocekivati da i moja deca sutra imaju slicne zelje (mozda i nece, ali ja kao roditelj zelim da budem spreman i da ih ne sputavam.
Posle sam imao jedan primer iz blizeg okruzenje gde je prijatelj poslao na studije sina i aktivirao slicnu polisu koja mu je sada bas dobro dosla.
Mislim da ti je to pametna stvar. Ta polisa se moze koristiti i kao garancija za upis na fakultet, jer i ako dete dobije stipendiju neki fakulteti traze garanciju u visini skolarine.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Zivotno osiguranje i jeste zastupljeno kao vid stednje. Po meni je to skroz ok, nego da sprcam pare pa kad dete dodje u te godine da dizem kredit i da se ugulim u dugove. Ljudi ovde imaju jako slabu svest, ne razmisljaju na duze staze. Nisam ja na strani finansijskih institucija ali ima tu i dobrih stvari.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

member napisao:Da li si siguran da ima i zdravstveno u polisi? Da bi izbegli nesporazum, hajde napisi o kojoj konkretnoj tarifi i osiguranju se radi pa cu da pitam drugara za mišljenje.
Evo je jedna info ponuda
Slika

Mada je ovo ponuda na 400e mesecno. Ja planiram da placam 500e pa sam namerno ostavio tih 100e prostora ako kroz pregovore budem mogao da izboksujem neke benefite za povecanje.
I ovde je ponuda za sina od 7g, dok bi za cerku premija trebala da bude dosta veca posto bi joj placao od 1g.

O detaljima cu posle sastanka posto ima dosta stavki o kojima trebamo da pricamo.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Zasto zovu "ocekivani kapital" po dozivljavanju? Da li je on fiksan ili varijabilan? Inace jako losa ponuda, apsolutno nisu nista napisali od detalja... Ja npr placam zivotno osiguranje od oko 200.000 eur 20 eura mesecno - to moram zbog hipoteke... na kraju isteka osiguranja dobijam 0 eura... ranije sam imao zivotno osiguranje sa isplatom ako prezivim :), ali je kamata (zarada) bila definisana kroz berzu (i tu sam imao ocekivanu sumu), i u jednom trenutku je drzava rekla nemoze vise tako i sve pretvorila u stednju (sa fiksnom sumom po isteku) bez troskova ko je hteo...
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ocekivani kapital je promenljiv. Toliko je ako ga podignes odjednom, a moze da se isplacuje na 4-7 godina i onda se dobija vise.

Imam jos dosta dokumentacije, ovo je samo prva strana sa najosnovnijim podatcima.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Nema naknade za bolničko lečenje kao ni za invaliditet
A u slučaju ženidbe između 19-26 god, premija je skoro za petinu veća :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Videcu do kraja sta cu uspeti da izboksujem kroz pregovore.
Ovo je samo prva informativna ponuda, nakon cega cu pregovarat, podizati svoj ulog za 100e mesecno i traziti odredjene benefite koji ce se izmedju ostalog sigurno odnositi i na deo zdravstvenog osiguranja...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Ne moraš po 100. A možda ti je bolje jednom godišnje da pljesneš, otprilike na 500€ godišnje dobiješ bar jednu od stavki džabe ako imaš jednokratno uplatu.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ja sam trazio ponudu za 400e mesecno, ali sam vec resio da odvajam 500e mesecno po detetu.
Tih 100e razlike upravo planiram da koristim u pregovorima za dobijanje boljih uslova.
Meni nebitno da li cu im uplacivati 6.000e godisnje ili 500e mesecno, sta mi bude donosilo bolje uslove.

U principu sada cekam da skupim ponude, pa onda idem u sledeci krug da sa svima pojedinacno pregovaram i natezem se koliko uspem, pa ko na kraju ponudi najbolje uslove njegovu polisu cu i uzeti.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

A sta na primer ako se osiguranje zatvori u medjuvremenu, sta se desava sa novcem?

Sent from my SM-G903F using Tapatalk
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ima tu jos brojnih podpitanja o kojima tek trebamo da pricamo...
Ali u principu to ti je isto pitanje kao da orocis lovu u banku i pitas se sta ako banka zatvori. Naravno da postoje takvi rizici.
Zato se ljudi i osiguravaju po vise osnova, na vise polja...

Mada, realno mora doci do mnogo izbiljnih slomova da bi se ozbiljnije osiguravajuce kuce zatvarale.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Depoziti jesu obezbeđeni zakonom, do 50,000e.
Osiguranje nije.
Odgovori