Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Pa jeste poreklom iz Srb, draga mu je zemlja al ne bi ziveo tamo, ne znam sta je tu nejasno. Taj deo da kad se kaze da je iz Srb misli se da je poreklom odatle.
Tako i ja volim da kazem da sam sa miljakovca, volim taj kraj i sve al ne bi ziveo tamo opet.
Tako i ja volim da kazem da sam sa miljakovca, volim taj kraj i sve al ne bi ziveo tamo opet.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Nemam pojma zasto je to tako i odakle im to. Mi nikada nismo potencirali tako nesto niti nam je bilo preterano bitno. Tim pre sto deca imaju tri drzavljanstva (srpsko, nemacko i hrvatsko), posto mi je supruga iz Dalmacije, i mi redovno idemo i tamo na odmore. Nikada nisu rekli da su iz Hrvatske. Bilo nam je samo jako bitno da deca nauce srpski, sto im (nam) je uspelo 101%.Ne mislim direktno na tebe jer si samo izneo primer koji se moze zapaziti kao matrica kod nekih ljudi poreklom sa ovih prostora. Vise kao fenomen nejasnog identiteta.
Ako je previse direktno izvini i preskoci pitanja
Ja recimo nikada nisam razumeo ljude sa ovih prostora koji se posto-poto trude da im deca NE nauce maternji jezik i sa svojim potomstvom pricaju iskljucivo na nemackom (cak i kada su na odmoru u Srbiji). Kad to cujem dodje mi da ih isprebijam na sred ulice.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Evo jedne gastoske price (CH), jako lepo napravljena emisija, ko ima vremena obavezno neka pogleda.
https://www.youtube.com/watch?v=CWweEmpkn4c
https://www.youtube.com/watch?v=CWweEmpkn4c

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ko moja deca kada Srbin (sin od 14 godina zivota proveo otprilike 4 godine u BG) tuce Holandjanku (sestru 9 rodjena u NL), onda mi dodjemo kao UN
Tako je i zove ponekada kada je besan na nju
A sto se tice izjasnjavanja, zar je bitno kako se ko izjasnjava, bitno je kako i gde zivis, i koliko si se integrisao. Sto se bolje integrises lakse zivis, e taj deo meni ide tesko.... Velika je prednost sto su Holandjani super ljudi generalno, pa bar taj deo lako pada, ali.... mada se sve svede individualno na kraju kao i uvek
Inace i moja deca pricaju bez (Bg) naglaska Srpski, sto je izuzetno retko ovde, mada posle malo duze price moze da se zakljuci da bas nisu odatle
Inace stara je prica da kada nas neko pita odakle smo uvek je prvi odgovor BG, a onda ja kazem, pa i nije bas tako 

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Sto mi je ovo poznato.........ljuba napisao:Inace stara je prica da kada nas neko pita odakle smo uvek je prvi odgovor BG, a onda ja kazem, pa i nije bas tako

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Moji prijatelji iz inostranstva govore solidno srpski jer cesto dolaze da vide rodbinu, neki su od malih nogu pricali a neki kasnije poceli na svoju inicijativu. Meni su recimo smesna ta srpska udruzenja vani, u velikoj vecini sluze za mlacenje para i udaranja na ceznju a vrlo malo se stvarno radi na istinskom ocuvanju folklora i nacionalnog identiteta.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Ista kao italijanska, irska, poljska... u SAD.
@kragujevac, kako u DE moze da se ima njihovo i jos neko drzavljanstvo jer Nemci dozvoljavaju samo njihovo?
@ljuba, koliko je u NL godisnji bruto u proseku za mid senior pozicije ( nizi menadzer i sl.), ako je u DE 75k EUR?
Thx...
Sent from my SM-T113 using Tapatalk
@ljuba, koliko je u NL godisnji bruto u proseku za mid senior pozicije ( nizi menadzer i sl.), ako je u DE 75k EUR?
Thx...
Sent from my SM-T113 using Tapatalk
Mozda kad bi uveli metro i prosirili rakovacki na 2+2Velja napisao:Qué?

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Mozes imati vise drzavljanstava ako su EU koliko znam...

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Qué qué? Su kompatriota jbt!Velja napisao:Qué?

Sent from mTalk
Širim haos!
I u Holandiji dozvoljavaju samo jedno drzavljanstvo, ali u dosta slucajeva moze i 2. Deca do 18 godina npr mogu da imaju 2 i onda ih jure da se odluce.
Nezahvalno je izvlaciti proseke, a posebno neki mid-senior manager. Za pocetak tesko neko ko nije sa njihovog govornog podrucija bi i mogao da prodje na tu poziciju. Za menadzere je obavezna konverzacija - osim npr u Americkim firmama, ali nema ih bas toliko. A plate su tu negde, 70k sto dodje oko 70000 eura /13 delova (deli se na 13 zbog regresa) je 5300 eura bruto sto dodje oko 3500 eura neto pa se stoga skine ekstra penziono (ako ga imas) i doda za prevoz i dodje na otprilike toliko cisto. Na to dodje jos 80 eur mesecno po detetu, i oko 100 eur ako ti zena ne radi... Plus ti varacaju za hipoteku kamatu oko polovine (kroz porez). Ako imas 30% poresku olaksicu (visoko strucan radnik) - to traje 10 god i obezbedjuje jedno 800 eur ekstra mesecno samo na osnovu toga..
Nezahvalno je izvlaciti proseke, a posebno neki mid-senior manager. Za pocetak tesko neko ko nije sa njihovog govornog podrucija bi i mogao da prodje na tu poziciju. Za menadzere je obavezna konverzacija - osim npr u Americkim firmama, ali nema ih bas toliko. A plate su tu negde, 70k sto dodje oko 70000 eura /13 delova (deli se na 13 zbog regresa) je 5300 eura bruto sto dodje oko 3500 eura neto pa se stoga skine ekstra penziono (ako ga imas) i doda za prevoz i dodje na otprilike toliko cisto. Na to dodje jos 80 eur mesecno po detetu, i oko 100 eur ako ti zena ne radi... Plus ti varacaju za hipoteku kamatu oko polovine (kroz porez). Ako imas 30% poresku olaksicu (visoko strucan radnik) - to traje 10 god i obezbedjuje jedno 800 eur ekstra mesecno samo na osnovu toga..
Pisalo je ranije na forumu o nekoj rupi u zakonu koju su koristili naši u Nemačkoj, da zadrže Yu/Sr državljanstvo. Nemci su im to prećutno dozvoljavali.ikac2000 napisao:@kragujevac, kako u DE moze da se ima njihovo i jos neko drzavljanstvo jer Nemci dozvoljavaju samo njihovo
Ђенерал Јанковић
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Cuo sam da su srbi u nemackoj dok je bio vizni rezim morali traziti vize da bi dosli u posetu u zemlju rodjenja jer su imali samo nemacko drzavljanstvo.