Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Captain Slow »

Captain Slow napisao:
ljuba napisao:A u svemu tome mogucnost izbora je uvek bilo najvece proklestvo.
Bravo, ja tek sad počinjem da razumem ovo što si napisao.

Boravio 8 meseci u USA, kao student, ne bi mogao da živim tamo.
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

Hvala Ljubo :)
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Captain Slow napisao: Ja nisam klasičan gastos jer ipak više volim život nego pare,
ali me posao šalje preko, dosta država sam obišao i boravio mesecima u njima,
sad sam bio na moru 3 meseca i potpuno promenio način gledanja na pečalbu,
a kleo sam se u Nemce i njihovu inženjeriju.
Kakav sever i loša klima, nema plate koja može da nadomesti uživanje u moru i suncu i ženama.
Meni je dosta presudio upravo taj zivotni ambijent.
Koliko god je kod nas neuredjen sistem i haos u brojnim sektorima/institucijama (zdravstvo, obrazovanje, pravosudje...), meni je celokupni zivotni ambijent jednostavno prijatniji na trenutnoj relaciji BD leti i NS zimi, nego sto sam imao prilike da osetim na nekim potencijalnim lokacijama koje su bile u opciji za moguce nastanjenje.

Naravno, kada sam poredio, uzimao sam u obzir iskljucivo situaciju da se kod nas zivi u ekonomski bezbriznim uslovima. Zato sam i napomenuo u pitanju, koliko vas bi se vratilo da ima obezbedjen "evropski" standard a da zivi na nasim prostorima.

USA mi je u startu otpala kao opcija, isli smo tamo vise puta (Cikago, gde mi zivi bliza rodbina i lepo su se snasli... i Majami kao "atraktivna" destinacija ali u koju smo se razocarali), jednostavno smo suvise razliciti da bi mi njihov stil zivota prijao na duze staze.
A ovo sto sam obilazio po Evropi, raspitivao se... (Austrija, Svajcarska i Nemacka) iskreno nigde se nisam osecao prijatno da bi bas tamo ziveo. Sve mi je to lepo da obilazim turisticki, ali nisam mogao da zamislim sebe da bas zivim u takvom okruzenju sa svojim navikama. Cak bi rekao da nije problem u njihovom sistemu, koliko u mojim specificnom zivotnim navikama koje se tamo blago receno ne uklapaju, ili se uklapaju nekom daleko visem i nedostiznom sloju.

Posto poznajem dosta ljudi koji zive preko, imam i rodbine... kada sam razmisljao o svemu tome i kada sam ih onako detaljno ispitivao o nekim zivotnim navikama... stekao sam utisak da ja ovde zivim bas mnogo kvalitetniji zivot od njih. I to nema veze sa primanjima, ima onih koji tamo zaradjuju i mnogo vise od mene i onih koji zaradjuju dosta manje od mene... ali iako to nije klasicna varijanta kuca-poso poso-kuca kako mnogi zamisljaju, ipak mi je sve to bilo daleko od onoga sto bi zeleo za sebe.
Dzabe i sto imas slobodno vreme i lovu... kad jednostavno nemaju taj drustveni ambijent u kojem bi ziveo kao ovde (imaju, ali za toliko visoku klasu koja bi meni bila nedostizna), cesto nema ni sadrzaja... a da ne pricamo o klimi, nedostatku mora i svih sadrzaja na moru na koje sam navikao....
Cak sam cesto imao situacije da uspesni ljudi iz inostranstva dolaze kod mene u goste i kad provedemo neko vreme zajedno oni su u fazonu "Jesi li ti sad na odmoru ili se ovako zivi preko cele godine" i odprilike nije im bas jasno kako to moze... pritom nisu finansije presudne, vec im je nepojmljivo da se tako zivi po brojim osnovama koje nemaju veze sa finansijama.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Sve sto si napisao je 100% tacno.
Moji kad su dosli ovdje pocetkom rata nisu ni sanjali da bih ostali neko duze vrijeme.
Ali prodje par godina i navikne covjek i onda se osjecas kao stranac u svojoj zemlji.
Ja neznam kako bi se snasao u SRB/BIH i ako imam kvalifikacije za dobar posao.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Meni je kontra od Goblinove situacije, više volim uređen sistem i pravila i radije bi živeo u takvoj zemlji. Kad se vratim iz inostranstva treba mi par dana da se naviknem na guranje preko reda, bezobrazluk u saobraćaju, bacanje đubreta na sve strane... Posle par dana se pomirim sa tim i posle mi ne smeta toliko. A čini mi se da se i te stvari pomeraju na bolje, doduše presporo.

Ono što mene drži u Srbiji su prijatelji i porodica i trebalo bi da mi ovde baš bude loše finansijski da bi me nateralo da odem preko. Ali imam i prijatelje koji su ovde imali nesuglasice sa porodicom, ništa ih nije vezivalo i rešili su da odu da podižu decu u uređenijoj zemlji iako su prešli na niži standard. Naime ovde su radili za dve IT plate a tamo žena ne radi, sad u Austriji moraju mnogo više da paze na budžet ali im odgovara sve ostalo.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ovde je glavna razlika sto se slobodno vreme provodi sa vise ljudi uglavnom, tamo bas i ne.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Valjda i to ima neki odgovor. Moja generacija. Oko 30 godina. Uglavnom nemaju porodice i decu a cesto ni posao pa im to druzenje i otpadanje sa slicnim ljudima malo olaksa svakodnevnu monotoniju. Da su oni zauzeti oko porodice, kuce, posla, raznih obaveza verovatno ne bi ni blizu toliko vremena provodili sa drugim ljudima.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

shandu90 napisao:Ovde je glavna razlika sto se slobodno vreme provodi sa vise ljudi uglavnom, tamo bas i ne.

Upravo tako, bas je to bilo spomenuto.
U fazonu kad provodim vreme sa njima (prijateljima i rodbinom koji dodju kod mene), prvo im nije jasno kako to svakodnevno idem u kafane u sred radnog vremena, svakodnevno plaza, brod, sport, izlasci... i stalno u svim aktivnostima ima gomila drustva koji jednostavno tako zive.
Pa oni kazu kako bi takvo ponasanje u njihovom okruzenju naislo cak i na osudu okoline, ali da bi i pored mogucnosti jednostavno imao problem da nadjem drustvo ali i sadrzaje za takav nacin zivota.
Isto im je nepojmljivo kad sedimo u kaficu i bukvalno iz nevezuse dogovorim da u sred radnih dana otputujemo negde na nekoliko dana, i odmah se nadje ekipa za takvu ekskurziju... oni jednostavno ne mogu da shvate odakle toliko ljudi sa takvim zivotnim rasporedom da jednostavno mogu u sred radne nedelje da odleprsaju gde im padne na pamet. Nisu tu bitne ni finansije, vec taj osecaj odgovornosti i reda, gde ti ne mozes bas danas da ti padne na pamet kako sutra neces nista da radis i ides malo na planinu na nekoliko dana, i na tvoju ideju koga god da pozoves vec je spreman da krene...
Tamo se odmor i odsustvo sa posla planira mesecima (cak i vlasnici), a takve "ekskurzije" su im normalne samo za tinejdzere...

Cak sam primetio da im nisu normalne ni neke potrosacke navike.
Npr. za neka primanja koja bi u evropi vazina za srednjestaleska, nasi gradjani trose mnogo vise love na neke gedzete, garderobu, satove, kola... nego sto bi evropljani ili amerikanci to radili, pa cak bi im to bilo neprimereno.

Menitalitet i ambijenti koji bi meni licno najvise odgovarao jesu Rusi, medjutim ne bi mogao da zivim u takvoj klimi kakva vlada u njihovim najlepsim gradovima.
Dok mi je u evropi prihvatljiv mentalitet Italijana, sa njima bi vec nekako mogao da se uklopim a imaju i lepih mesta za zivot.

A ovo o cemu sam razmisljao (Austrija, Nemacka, Svajcarska i USA), nikako mi nije odgovaralo osim u turisticke svrhe.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

I sve je to povezano sa sistemom, na osnovu kog se i mentalitet formira, lepo je rekao Floyd.

Sent from my SM-G935F
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Slazem se
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ti bi Gobline posle dve nedelje ostao doživotno bez vozačke, ne bi prihvatio to da se voziš gradskim prevozom i vratio bi se u Srbiju :mrgreen:

Kad smo kod plate drugim državama, pre par dana dva Bosanca pokušali da zarade platu na brži način. Maskirani upali u kuću jednog Bosanca koga poznaju, vezali mu ženu, terali je da im da pare, ćerka na prvom spratu kuće čula i zvala policiju, kobre došle bukvalno za 2 minuta (malo mesto, 7-8k ljudi, policijska stanica blizu) i pohapsili ih. Tek juče sam saznao da mi je to drug i njegov brat od strica. Taj drug ima 5-6 kombija pod lizingom, vozi brzu poštu, dobro razvio biznis. Njegov otac otplatio kuću prošle godine posle 30 godina i sad mora da je proda d aplati advokate, lizinge itd.

http://www.vienna.at/cobraeinsatz-geise ... et/5027504
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Mnogo mu dobro išao biznis kad vezuje ljude da mu daju pare.

RN3 Pro via TT
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Nekome nikad dosta :)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

I neka kad je debil :kezo:

Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

passenger napisao:Ti bi Gobline posle dve nedelje ostao doživotno bez vozačke, ne bi prihvatio to da se voziš gradskim prevozom i vratio bi se u Srbiju :mrgreen:

Kad smo kod plate drugim državama, pre par dana dva Bosanca pokušali da zarade platu na brži način. Maskirani upali u kuću jednog Bosanca koga poznaju, vezali mu ženu, terali je da im da pare, ćerka na prvom spratu kuće čula i zvala policiju, kobre došle bukvalno za 2 minuta (malo mesto, 7-8k ljudi, policijska stanica blizu) i pohapsili ih. Tek juče sam saznao da mi je to drug i njegov brat od strica. Taj drug ima 5-6 kombija pod lizingom, vozi brzu poštu, dobro razvio biznis. Njegov otac otplatio kuću prošle godine posle 30 godina i sad mora da je proda d aplati advokate, lizinge itd.

http://www.vienna.at/cobraeinsatz-geise ... et/5027504
"Nasi" ljudi su najveca bagra poslje Arapa, Siptara i Crnaca.
Odgovori