Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od ikac2000 »

Vladapetr napisao:Na netu se nalaze malo drugačiji podaci:
http://www.ceneo.pl/Opony_zimowe;017P0- ... 046237.htm
http://www.oponeo.pl/wybierz-opony/p=2/sava,tigar

Razlika nekih 4e (max) po gumi. Svakako neznatna.
U prodavnici gde ja kupujem je tako za Savu Eskimo. Ako se narucuje preko neta, ima svacega...

Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Vladapetr napisao:Ma da, XL 18-ke su definitivno najčešće gume na vozilima, poređenje je zaista adekvatno :rofl:
Uporedi cenu za veličine 14,15, čak i 16 - što predstavlja gro guma u saobraćaju.
Evo od prošle nedelje cene, 15-ica Sava Eskimo S3+ 5 hiljada zaokruženo, jer je malo manje...a Wintera i te slične pod drugim imenom su bile 300 do 500 dinara jeftinije kako koja. Zaboravih tačno baš.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

samo polako napisao:Na svim tim snimcima i testovima primetio sam da se gume testiraju pri velikim brzinama.
Svako normalan bi po takvim uslovima vozio oprezno i znatno sporije.
80km/h i nije neka prevelika brzina, kojom brzinom voziš autoputem? Sigurno ne manje od 80.

11 metara pri toj brzini duži zaustavni put je ozbiljan nedostatak zar ne? To su skoro tri dužine prosečnog automobila, odnosno, sa najboljom gumom kojom bi izbegao sudar u istim uslovima će najjeftinija guma da uleti u drugi auto ili pešaka brzinom od 40km/h.

Volim ja Tigrice i istina je da završavaju posao, imaju i dobrih strana. Nisu ni besmislena ni (uslovno) opasna kupovina, ali treba biti realan.

1. držanje
2. potrošnja
3. cena
- odaberi dva.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Ne razumem zašto ljudi kupuju krš gume, kad je u dimenzijama koje voze večina vozača ( 14 15 i recimo 16 cola ) razlika u ceni između krša zvanog Tigar ili nekog kineza i neke barem prosečne gume vrlo mala, u 195 65 15 so te razlike tipa 5 e po gumi. A ako je 20 evra za komplet tolika razlika onda jebiga.

Razlika kod 17 i više cola je dosta veča ali opet, takve gume bi trebali da imaju skuplji avtomobili i sa time bi trebali njihovi vlasniki da imajo bolji standard. ( u teoriji barem )
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Vladapetr napisao: @ljubitelj: hajde okači taj jedan nemački test u kojem je Wintera "baš dobro prolazila" i gde je zaostatak za premium gumom samo 15%.
Jeli imas mogucnosti da procitas neki od testova objavljenih /prenetih/ u stampanom Auto Bildu, bilo ih je nekoliko?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Heinz napisao:
ljubitelj napisao:Wintera je sasvim dobro prolazila na nemackim testovima, tek 15tak % zaostatka po perfomansama koje su izmerene na testu u odnosu na najbolje gume tzv premium.
Wintera je bila eliminisana iz nemačkih testova jer nije prošla test kočenja ako se dobro sećam. ADAC 2008.
A ni 2015. nije bolje prošla http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... erview.htm
Ne uspevam da vidim kada kliknem na Winteru rezultate merenja na testu.
Ne znam da je eliminisana jer sam citao testove sa rezultatima, i bas na kocenju po snegu koliko se secam bila je vrlo dobro rangirana. Isto i po rezultatu ostvarene trakcije po snegu.
Moracu da potrazim i podsetim se izmerenih vrednosti. Mislim da je Auto Bild a ne ADAC radio takav test.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ko je spominjao sneg? Ne valja na suvom i mokrom.

EDIT: Naćiću i ja taj Auto Bild.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Bila je na ADAC testu 2008 ili ranije, i nije bila preporučljiva zbog performansi na suvom. Na snegu je briljirala, na kiši je bila takođe okej. Mislim da su oni poslednji testirali kompletno, kasnije je samo izbace sa daljeg testiranja zbog kočenja na kiši. Ne verujem da se guma u međuvremenu pokvarila, nego su ostali u protekloj deceniji napredovali.

Tržište je zapravo krivac što se ova guma bitno ne menja, jer konstatno beleže rast prodaje, a svake sezone dodaju novu dimenziju i asortiman. Očigledno je da je ekonomski momenat bitniji od navedenih nedostataka.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Zimske gume - da ili ne?

Post od sasa lbg »

Ja sam svojevremeno na focusu imao 2 kom. winter 1 guma pa to je bilo djubre od gume koliko se nisu mogle balansirati, Sad na C5 imam 4 komada samo zato sto prošle zime oko nove godine nisam mogao naći na tržištu ništa sem nje , ne tresu i sasvim su ok.
Dal je guma napredovala ne znam ali za moje potrebe ispade da je dovoljna iako znam za bolje!
Meni je u secanju ostala Fulda i sava S3 kao dobra zimska guma,dok je recimo UG 8 na mene ostavila nikakav utisak ukupno gledajući. Košta bas a troši se isto tako bas bas,bem ti gume koje posle 20 000 nisu za ništa.
Nisam pristalica skupih guma uopste jer realno za nas 90 % Sava ili Tigar su vise nego dovoljne.
Prelazim godišnje sa 2 auta bar 30-40 kkm nemam udese najviše zahvaljući sebi a ne gumama.
Letenje uvek imam skuplje jer tako volim a i realno sa njima se i vozi mnogo brže kao i veća kilometraža.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

nidza napisao:
samo polako napisao:Na svim tim snimcima i testovima primetio sam da se gume testiraju pri velikim brzinama.
Svako normalan bi po takvim uslovima vozio oprezno i znatno sporije.
80km/h i nije neka prevelika brzina, kojom brzinom voziš autoputem? Sigurno ne manje od 80.

11 metara pri toj brzini duži zaustavni put je ozbiljan nedostatak zar ne? To su skoro tri dužine prosečnog automobila, odnosno, sa najboljom gumom kojom bi izbegao sudar u istim uslovima će najjeftinija guma da uleti u drugi auto ili pešaka brzinom od 40km/h.

Volim ja Tigrice i istina je da završavaju posao, imaju i dobrih strana. Nisu ni besmislena ni (uslovno) opasna kupovina, ali treba biti realan.

1. držanje
2. potrošnja
3. cena
- odaberi dva.
Nidžo pogledaj ovaj snimak

https://www.youtube.com/watch?v=j0tSW11uu8I
https://www.youtube.com/watch?v=5M9rybKhZQ0

Pri ovakvim uslovima najpametnije je smanjiti brzinu a ne uzdati se u gume.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Slika

Wintera briljira.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Heinz napisao:Ko je spominjao sneg? Ne valja na suvom i mokrom.

EDIT: Naćiću i ja taj Auto Bild.
Pfff... Pa "valja" onih 0.5% dana kada je sneg - sto si na kraj srca? :kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

10.5m duže u poređenju sa najboljom gumom pri kočenju sa 80kmh po mokrom. Baš velika razlika. Pri tom je to regularna brzina na autoputu kroz Beograd, gde se inače vozi "na branik".
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ma guma je horor. Ne mogu da verujem da i dalje pricamo o tome :kuku:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Sta je 10m, dve duzine auta.
A nekad i 1m moze sa spase da ne pogine pesak ili se ne napravi steta od preko 1000e.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Odgovori