@Darko,
nemam reči, ti baš voliš automobile

, ako sam skontao, tvoji roditelji ipak imaju više od proseka pa to peglate.
@Maniaxxx,
znaš kako, 2000 evra bi i ovde ipak bila pre premija nego realna priča, i to u BGu/NSu možda i možeš da iskombinuješ ako imaš sposobnu ženu i ako si se i ti probio. Razlika u troškovima Srb - Slo nije baš velika, bar u onim svakodnevnim, zanemariću što su izlasci, restorani i slične stvari su skuplje ali to nisu svakodnevni troškovi (bar ne moraju biti).
To sve što si ti nabrojao je bolje da obrazložim kroz troškove na mesečnom nivou:
- kvadrat u NSu, na (za mene) ok lokaciji je bar 1000 evra netto (pre 1100 evra po trenutnim cenama), neka porodica uzme 60 kvadrata, uzmi kredit od 40.000 evra (recimo da su deo para imali/dobili), rata za takav stan (20 godina otplata) je (iz glave računam) bar 250 evra mesečno;
- auto, nekih 10.000 evra vredan, recimo da bi mogao da ga voziš za 150 evra mesečno na lizing, dodaj na to gorivo (50 - 100 evra mesečno ako se ne vozi previše), registracija + održavanje + pranje i slično ti dođe još bar 50 evra mesečno, znači auto dođe 300 evra;
- godišnji, računaj da ćeš ići recimo u Grčku, nadajmo se da je 960 evra dovoljno za celu porodicu ako se ide štedljivo i pametno, 80 evra mesečno treba ostaviti sa strane;
- izleti i slično, neka je jednom mesečno, bar 50 evra ako odeš do BGa a ako ćeš dalje pojačaj cifru;
- odeća, obuća, hrana i slično je verovatno slične cene kao u Sloveniji, to ti ne trebam objašnjavati;
- vrtić i ostala čuda za decu nemam pojma koliko koštaju ali cenim da treba bar par stotina evra mesečno za te namene, ovde je baby oprema skuplja nego u Sloveniji
Problem ovde je da svako od nas želi isto što i prosečan stanovnik Austrije, jer realno to su "potrebe prosečnog čoveka", cene su u našu korist max 20% na kraju meseca, a plate su nam negde 20% - 30% one u Austriji i to ako ne radiš za 200 evra nego imaš bar "pristojnu srpsku platu".
Ja se iskreno pomalo i plašim budućnosti, nadam se da ću stvoriti zdrave osnove za lep život moje porodice, ali ovde je teško doći do dobre plate a troškovi rastu iz godine u godinu. Cenim da sa nekih 1500 evra netto u porodici možeš da priuštiš sve ovo ali do te cifre nije nikako lako doći, videćemo, ali teško da će ikada ovde biti znatno bolje. Kada bi mogao da biram šta bi želeo da se dogodi u narednih 10 godina, rekao bi samo da na neku foru imam EU pasoš i da bi me jedino to držalo spokojnim
Kako živimo ovako kako živimo?
Jednostavno, većinu para trošimo na ono što drugi vide

Para za izlazak, odeću, telefon i slično kod prosečnog Srbina mora biti, u čemu živi i kako održava stan/auto i šta jede nije ni bitno. Normalno je da u kući imaš S7 i frižider od pre rata koji curi, da daš 150+ evra za Air Max patike a da voziš gume dubine šare od 2mm itd. Pored toga, ne smemo da zaboravimo na jedan detalj, živi se i od onog što su stekle prethodne generacije, prodaš parcelu zemlje u zavičaju pa to krckaš, nakon toga se setiš da tamo imaš i neku šumu, stambeno pitanje rešiš tako što su ti umrli deda i baba, ostane ti imanje na selu, prodaš to pa se onda malo zadužiš i uzmeš stan itd. J