Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Darko »

maniaxxx napisao:Znam to ali opet kako? Kako se snalaze? Ne razumite me pogrešno, poznata mi je situacija u Srbiji dosta dobro ali uz plate koje jesu dole i cene koje nisu ništa niže nego u SLO, čak naprotiv, u Srbiji žive mađioničari...i ne mogu da razumem kako ljudi sve to "mirno" prihvačaju. Slična ( jeste bolja ali ide na gore ) situacija je u SLO i opet ljudi čute ( samo pljuju preko interneta ) i trpe...
U Sloveniji penzioneri verovatno uzivaju i putuju a kod nas im je uloga da daju svoje male penzije deci, unucima da oni sastave kraj sa krajem i posle cuvaju te unuke jer ne mogu da plate privatne vrtice i slicno.

Dacu ti moj primer, imam platu od 300-350e, i sad ce se neko pitati kako imam novi auto. Jednostavno, imam 30 godina, nemam zenu, nemam decu, nemam devojku, zivim sa roditeljima penzionerima. Nemam troskove hrane jer se hranim sa njima, nemam troskove stana, rezija, jer smo svi zajedno u nasoj nekretnini. Auto sam uzeo tako sto delimo ratu od 160e pola ja pola firma u kojoj radim kao i gorivo. Tako da mi preostalih 200 i nesto eura ostane za izlaske, garderobu (koju iskljucivo kupujem domace proizvodnje jer je jeftina i kvalitetna), ponekad neko putovanje (do grcke, crne gore ili slovenije). Svu tehniku, registraciju auta, gume, kompjuter..itd uzimam na cekove ili rate.
Cim u pricu ukljucis barem jedan faktor, sopstvena porodica, neki kredit za stan ili bilo sta drugo, sve pada u vodu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

maniaxxx napisao:Znam to ali opet kako? Kako se snalaze? Ne razumite me pogrešno, poznata mi je situacija u Srbiji dosta dobro ali uz plate koje jesu dole i cene koje nisu ništa niže nego u SLO, čak naprotiv, u Srbiji žive mađioničari...i ne mogu da razumem kako ljudi sve to "mirno" prihvačaju. Slična ( jeste bolja ali ide na gore ) situacija je u SLO i opet ljudi čute ( samo pljuju preko interneta ) i trpe...
Sta vise, realno stanje je da ljudi zive sa dve plate od 200-njak 300e, izdrzavaju dvoje ili troje dece, od kojih neretko neka imaju i 30+ godina, nemaju posao, a imaju svoju decu. Zivi se na rate, kredite, pozajmice, na dodjem ti. Da vecina radi bilo bi mnogo lakse, ali na zalost poslodavci su u poziciji da ucenjuju i za najjednostavnije poslove. Zato je i stres na zavidnom nivou.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

@Darko,

nemam reči, ti baš voliš automobile :D, ako sam skontao, tvoji roditelji ipak imaju više od proseka pa to peglate.

@Maniaxxx,

znaš kako, 2000 evra bi i ovde ipak bila pre premija nego realna priča, i to u BGu/NSu možda i možeš da iskombinuješ ako imaš sposobnu ženu i ako si se i ti probio. Razlika u troškovima Srb - Slo nije baš velika, bar u onim svakodnevnim, zanemariću što su izlasci, restorani i slične stvari su skuplje ali to nisu svakodnevni troškovi (bar ne moraju biti).

To sve što si ti nabrojao je bolje da obrazložim kroz troškove na mesečnom nivou:

- kvadrat u NSu, na (za mene) ok lokaciji je bar 1000 evra netto (pre 1100 evra po trenutnim cenama), neka porodica uzme 60 kvadrata, uzmi kredit od 40.000 evra (recimo da su deo para imali/dobili), rata za takav stan (20 godina otplata) je (iz glave računam) bar 250 evra mesečno;

- auto, nekih 10.000 evra vredan, recimo da bi mogao da ga voziš za 150 evra mesečno na lizing, dodaj na to gorivo (50 - 100 evra mesečno ako se ne vozi previše), registracija + održavanje + pranje i slično ti dođe još bar 50 evra mesečno, znači auto dođe 300 evra;

- godišnji, računaj da ćeš ići recimo u Grčku, nadajmo se da je 960 evra dovoljno za celu porodicu ako se ide štedljivo i pametno, 80 evra mesečno treba ostaviti sa strane;

- izleti i slično, neka je jednom mesečno, bar 50 evra ako odeš do BGa a ako ćeš dalje pojačaj cifru;

- odeća, obuća, hrana i slično je verovatno slične cene kao u Sloveniji, to ti ne trebam objašnjavati;

- vrtić i ostala čuda za decu nemam pojma koliko koštaju ali cenim da treba bar par stotina evra mesečno za te namene, ovde je baby oprema skuplja nego u Sloveniji :D

Problem ovde je da svako od nas želi isto što i prosečan stanovnik Austrije, jer realno to su "potrebe prosečnog čoveka", cene su u našu korist max 20% na kraju meseca, a plate su nam negde 20% - 30% one u Austriji i to ako ne radiš za 200 evra nego imaš bar "pristojnu srpsku platu".

Ja se iskreno pomalo i plašim budućnosti, nadam se da ću stvoriti zdrave osnove za lep život moje porodice, ali ovde je teško doći do dobre plate a troškovi rastu iz godine u godinu. Cenim da sa nekih 1500 evra netto u porodici možeš da priuštiš sve ovo ali do te cifre nije nikako lako doći, videćemo, ali teško da će ikada ovde biti znatno bolje. Kada bi mogao da biram šta bi želeo da se dogodi u narednih 10 godina, rekao bi samo da na neku foru imam EU pasoš i da bi me jedino to držalo spokojnim :)

Kako živimo ovako kako živimo?

Jednostavno, većinu para trošimo na ono što drugi vide :D Para za izlazak, odeću, telefon i slično kod prosečnog Srbina mora biti, u čemu živi i kako održava stan/auto i šta jede nije ni bitno. Normalno je da u kući imaš S7 i frižider od pre rata koji curi, da daš 150+ evra za Air Max patike a da voziš gume dubine šare od 2mm itd. Pored toga, ne smemo da zaboravimo na jedan detalj, živi se i od onog što su stekle prethodne generacije, prodaš parcelu zemlje u zavičaju pa to krckaš, nakon toga se setiš da tamo imaš i neku šumu, stambeno pitanje rešiš tako što su ti umrli deda i baba, ostane ti imanje na selu, prodaš to pa se onda malo zadužiš i uzmeš stan itd. J
Korisnikov avatar
VVWOB
Reactions:
Pridružio se: 24 Avg 2013, 12:56
Garaža: A35 AMG

Post od VVWOB »

member napisao:Evo konkretno pitanje za vas koji živite u inostranstvu : za koje pare biste se vratili da živite u Srbiji / Bosni? Po sadašnjim uslovima života i standarda u Srbiji.
Da li je to mesečno 1000 ili 2000 ili 3000 eura netto mesečno za celu porodicu , ili neka druga cifra?
Pošto računamo da većina vas ovde ima porodičnu kuću pa da kažemo da imate rešeno stambeno pitanje.
Zasto jedina veza sa odlukom gde neko hoce da zivi, treba/jeste po tvom pitanju, visina plate, tj. mesecnih primanja.
Postoji niz fakotora koji su, barem ja smatram tako, presudni u odlucivanju gde se neko odluci da zivi, radi, boravi.
(kompletan ambijent, stanje drustva, sistem funkcionisanja svega, poslovno/licno napredovanje i sl. )

Apsolutno poredjenje cifara sa vece-manje operacijom obicno predstavlja samo izvestan deo u donosenju odluke, a pritom veoma je tesko razliku u standardima izmedju dve loakcije tacno ubaciti u procenu.

Sad naravno, da je u slucaju neke maltene egzistencijalne ugrozenosti, donesenje izbora, a kada postoji, znacajno lakse.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Upravo iz ovih razloga koje je VVOB naveo razmatram i ja emigraciju, iako imam trenutno i vise nego dobra primanja...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Rezonovanje ljudi koji žive ovde kojima je dovoljan motiv plata da bi otišli odavde je vezano prvenstveno za loš materijalni status prosečnog stanovnika ove napaćene zemlje. Samim tim, ako je nama prva ideja zašto otići obezbeđivanje pre svega materijalne egzistencije, isto tako mislimo da bi većina ljudi ostala da su imali to ovde :)

Istina je negde na pola puta, dobar deo ljudi ne bi otišao da su ovde imali dobre plate ali sam siguran da bi opet odlazili jer je tamo negde definitivno bolje :D

Ja iskreno mislim da je to pitanje glupo, jer ako radiš u recimo Nemačkoj neki posao za 1200 - 1500 evra velika je verovatnoća da bi ovde bio ili nezaposlen ili bi radio za max 300-400 evra. Samim tim, priča o povratku je nerealna, ne može neko ko radi recimo kao radnik u fabrici tamo da ovde računa na platu programera, a to bi bilo ekvivalentno životnom standardu koji on ima tamo (ako oba supružnika rade ili ako je neko samac).

Sa druge strane, ako si npr. lekar, ovde je teško dobaciti do 1000 evra ako nisi privatnik, sa druge strane tamo ti daju višestruko veću platu bez problema (čim naučiš jezik), sa platom lekara u DE si i tamo znatno iznad proseka tako da bi ti ovde trebala plata od bar 2000 evra da to pokriješ a to nije realno, opet povratak pada u vodu :D
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Ralee napisao:Sa tim parama mozes samo da prezivis, a ne i da zivis.
Nemam djecu, vjerujem da sa 700-800 eura mogu sasvim ok da zivim sa rijesenim stambenim pitanjem. Sa djetetom naravno da se to sve mjenja.
Ja kad vidim svoje prijatelje dole tesko bi rekao da oni "prezivljavaju" zive sasvim solidno taj ko platu malo preko prosjeka, putuju, uzimaju sebi stvari, ne cesto kao sto ja mogu ali nisu sigurno nikakva sirotinja.

Sad dal bi se ja snasao sa 350-400 eura platom, verjovatno ne bih, ili bi trebalo dobro vrijeme da se priviknem.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Darko napisao: Dacu ti moj primer, imam platu od 300-350e, i sad ce se neko pitati kako imam novi auto. Jednostavno, imam 30 godina, nemam zenu, nemam decu, nemam devojku, zivim sa roditeljima penzionerima. Nemam troskove hrane jer se hranim sa njima, nemam troskove stana, rezija, jer smo svi zajedno u nasoj nekretnini. Auto sam uzeo tako sto delimo ratu od 160e pola ja pola firma u kojoj radim kao i gorivo. Tako da mi preostalih 200 i nesto eura ostane za izlaske, garderobu (koju iskljucivo kupujem domace proizvodnje jer je jeftina i kvalitetna), ponekad neko putovanje (do grcke, crne gore ili slovenije). Svu tehniku, registraciju auta, gume, kompjuter..itd uzimam na cekove ili rate.
Cim u pricu ukljucis barem jedan faktor, sopstvena porodica, neki kredit za stan ili bilo sta drugo, sve pada u vodu.

Vreme je da se ženiš, što tebi da bude bolje nego nama :kezo:

Čestitam na iskrenosti i objektivnom shvatanju svoje situacije, što je danas retkost. Doduše, moraju se razumeti mladi ljudi koji u zenitu snage glume nešto što nisu, jer nemaju uslova da krenu samostalan život. Te priče da je svako kovač svoje sreće su za malu decu. Nisu svima iste startne pozicije.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Ova tema je bas postala interesantna za citanje :)

Naravno da na vreme treba obezbediti dobre uslove za sebe, pa nakon toga i porodicu ali svakako treba malo i rizikovati....jednostavno nekad moras da ides napred pa makar te i uslovi ogranicavali. Ostaje ti da verujes u bolje i da radis na tome, a u medjuvremenu mozda bas dete, porodica ti da snagu :)

Npr. za par godina sam stekao mnogo vise nego sto sam kao momak imao ali me to nikada nije promenilo. Uvek se setim situacije kada sam na pocetku godine kupio Passata B6 pored jos jednog automobila. Kupio ga u jednom danu, i samo dosao kuci i rekao supruzi da pogleda sta smo jos kupili. Njen komentar je bio ''kao da si flasu soka kupio, tako si to rekao'' a ja u tom trenutku uzeo cerkicu u zagrljaj poljubio i rekao kako je samo ovo bitno i kako je samo ona pravi uspeh i radost :)

Cinjenica je da treba mnogo volje, rada i srece da bi covek danas mogao normalno da zivi...i treba brate sve to izdrzati :)
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Risto napisao:@Darko,

nemam reči, ti baš voliš automobile :D, ako sam skontao, tvoji roditelji ipak imaju više od proseka pa to peglate.
Moze se tako reci.
Tih 80e (pola rate za megane) ne gledam kao neki vanredni trosak. Jednom se zivi i mora se covek da da nesto za merak ako to moze da isprati i ne mislim da je to mnogo. Sa druge strane znam XY ljudi koji daju 50-70e mesecno na cigarete. (ja ne pusim i ne pijem kafu)

Kada bi mogao da biram šta bi želeo da se dogodi u narednih 10 godina, rekao bi samo da na neku foru imam EU pasoš i da bi me jedino to držalo spokojnim
Mene to i jedino cini spokojnim trenutno. Sto ne moram toliko da brinem ako ovde bude neki picvajz kao 90tih, uvek cu imati barem neku malu sansu da negde bilo sta radim i da se prehranim.
Ovde nikad ne mozes biti siguran da ce buducnosti bili mirna. Da pitas generaciju koja je radila 70 i 80 tih da li su tada ikad ocekivali da ce im ovakva biti buducnost, siguno da nisu. Balkan bure baruta.

Inace lepo si napisao poslednjih par postova i opisao situaciju kod nas.
Vreme je da se ženiš, što tebi da bude bolje nego nama :kezo:

Čestitam na iskrenosti i objektivnom shvatanju svoje situacije, što je danas retkost. Doduše, moraju se razumeti mladi ljudi koji u zenitu snage glume nešto što nisu, jer nemaju uslova da krenu samostalan život. Te priče da je svako kovač svoje sreće su za malu decu. Nisu svima iste startne pozicije.
Hocu, samo da se nadje zainteresovana :kezo:
Slazem se sa ovim ostalim sto si napisao.

I super je sto je ova tema otisla u neku skroz normalnu konverzaciju bez sukoba :)
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Veruj mi, nikako.

To nije zivot kakav bi trebao da bude nego jedno konstantan stres koji se produžava iz dana u dan. Pri tom moraš da misliš o najosnovnijim stvarima, za koje ne bi morao da se brineš uopšte. Govorim o ljudima, tj porodicama koje imaju bilo kakav izvor prihoda.

Kako može život da bude normalan, bez obzira koliko se lažemo, ako je prosečna plata 400e(realno je 200e) a potrošačka korpa je prema državnim podacima 67 665 RSD?.

http://mtt.gov.rs/download/potrosacka-k ... 202016.pdf
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Nije realno 200 vec 400 kako i jeste, nema potrebe da se stalno ubacuje ta dezinformacija po zelji.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

U oktobru prosecna plata je 45k sto je 370e. No nama bi zanimljivija bila medijana.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

U pravu si, Superbos - a možda i nisi...
Ovo me podseća na objašnjavanje sa ljudima koji '90ih nikako nisu shvatali kako preživljavam sa 10ak maraka mesečno. Nikako nisu mogli da shvate i prihvate sistem čekova bez pokrića, gomilu hrane koju smo dobijali preko sindikata, nagradna letovanja, izvlačenje goriva i sl.
Samo su slepo preračunavali nominalnu vrednost plate preračunate u DM...
I danas sa podsmehom i gađenjem gledaju na takve stvari, a ponosno se kurče kad od ,,poslodavca'' (pogotovo ako je strani) dobiju najnoviji mobilni sa otvorenom vezom, službeni auto i vaučer za Tasos. Kad ih pitam u čemu je suštinska razlika sa beneficijama u mom JP , izlupetaju neverovatnu količinu gluposti sa jedinom pozadinom - oni misle da su tamo jer više vrede od drugih. Očajno.
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Laki021 napisao:Nije realno 200 vec 400 kako i jeste, nema potrebe da se stalno ubacuje ta dezinformacija po zelji.
Realno u pravu si kao i za kik boxere koji biju ljude po splavovima Slika .
Jbt veruješ Bljucu a nisi kročio na splav.
Odgovori