Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Za tebe nije ali za njegove kolege koje u Srbiji rade (pod uslovom da ih ukenja pa nađu posao) za 300 evra sigurno jeste.
U Nemačkoj je sve jeftinije nego u Srbiji osim stanova.
U Nemačkoj je sve jeftinije nego u Srbiji osim stanova.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Ma da. Mozda i jeste ako se hranis pastetom i parizerom, kafanu ne vidis nikad u zivotu, a uz to se sam shishas masinicom na keca ili dvojku, a zube vadis kanapom i vratima.
Malo realnosti, molicu lepo

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Ja u PL placam bar 20% manje hranu, a ne jedem pastetu i parizer, vec sta god mi se svidja.
Povrce jedino jeste malo skuplje.
Usluge i stanovi jesu visi, ali i primanja ih prate.
Shell V-Power Diesel jutros sam platio 126 RSD.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Povrce jedino jeste malo skuplje.
Usluge i stanovi jesu visi, ali i primanja ih prate.
Shell V-Power Diesel jutros sam platio 126 RSD.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Realnost je da je hrana u marketima jeftinija u Nemačkoj. To može lako da se poveri. Isto važi za garderobu, bebi opremu, tehniku, kvalitetnije polovne automobile, registraciju, internet, telefon itd.
Šišanje ne znam koliko košta ali tu sigurno ima velikih oscilacija kao i ovde. U CH možeš da se šišaš za 20 chf kod brice sa bliskog istoka, 50 u modernom salonu pa preko 100 kod nekog umetnika. Sve zavisi kakav imidž furaš ali jednostavne frizure možeš da dobiješ i za 20... mada usluge generalno jesu skuplje. Otuda i tolike plate čak i za najjednostavnije poslove.
Čime se hrani taj koji zaradi 300 evra u Srbiji? Da nije biftekom možda...
Ja sam realan.
Šišanje ne znam koliko košta ali tu sigurno ima velikih oscilacija kao i ovde. U CH možeš da se šišaš za 20 chf kod brice sa bliskog istoka, 50 u modernom salonu pa preko 100 kod nekog umetnika. Sve zavisi kakav imidž furaš ali jednostavne frizure možeš da dobiješ i za 20... mada usluge generalno jesu skuplje. Otuda i tolike plate čak i za najjednostavnije poslove.
Čime se hrani taj koji zaradi 300 evra u Srbiji? Da nije biftekom možda...
Ja sam realan.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
To ti je realnost. Skorije sam bio sa rodjakom u DE gde on kupuje hranu (iz CH je), pravio mu društvo i ja nisam verovao svojim očima tim cenama. Apsolutno sve, od mesa, mlečnih proizvoda, hemije (listerin pola litra je bio 2.22 eura na akciji) itd je jeftino. S obzirom da je ogroman market u pitanju, ima dosta akcija. Pa ako ima 12 različih vrsta mleka, bar 2-3 su na akciji i uzmeš to. Ima desetine vrsti salama, slaninica i par od tih su na akciji i uzmeš to. I onda te dodatno izadje jeftinije. Plus on živi u CH i vrati porez. Kupuje svakih 3-4 nedelje za 500 eura. Ne može sve u gepek da stane.Delija napisao:Ma da. Mozda i jeste ako se hranis pastetom i parizerom, kafanu ne vidis nikad u zivotu, a uz to se sam shishas masinicom na keca ili dvojku, a zube vadis kanapom i vratima.
Meni je AT na 10 minuta i zbog toga kupujem u AT, ali da mi je DE bliže, sigurno bih kupovao tamo, jer je jeftinije 10-20% od AT.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Sama cinjenica da covek ima po propisu slobodne dane. Da ne mora da radi prekovremeno. A ako hoce placa mu se dodatno. Da dobija 2 puta godisnje dodatke na platu (nesto kao 13 i 14 plata). Da kad se razboli moze da ne dodje na posao. I da sa vikendima moze da nagura 2 meseca da bude slobodan.Delija napisao:Ne znam bas koliko je to "bajka" za Nemacku...
Meni to zvuci odlicno ako poredis sa situacijom u srb.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Zato i rekoh - za Nemacku.
Tamo je to savrseno normalno.
p.s. Pola uze familije mi zivi u Nemackoj godinama - caletov rodjeni burazer preko 40 godina.
Tamo je to savrseno normalno.
p.s. Pola uze familije mi zivi u Nemackoj godinama - caletov rodjeni burazer preko 40 godina.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Usput, rad na crno je u Srbiji kao dobar dan, sto je na ovoliki broj nezaposlenih katastrofalno. Drzava ne zeli da se pozabavi time i to je veliki problem.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
To sa penzionerima u SLO je ovako...dosta njih ima penzije i preko 1000 evra a dosta njih jedva krpi kraj s krajem..prosek jim je OK.Darko napisao:U Sloveniji penzioneri verovatno uzivaju i putuju a kod nas im je uloga da daju svoje male penzije deci, unucima da oni sastave kraj sa krajem i posle cuvaju te unuke jer ne mogu da plate privatne vrtice i slicno.maniaxxx napisao:Znam to ali opet kako? Kako se snalaze? Ne razumite me pogrešno, poznata mi je situacija u Srbiji dosta dobro ali uz plate koje jesu dole i cene koje nisu ništa niže nego u SLO, čak naprotiv, u Srbiji žive mađioničari...i ne mogu da razumem kako ljudi sve to "mirno" prihvačaju. Slična ( jeste bolja ali ide na gore ) situacija je u SLO i opet ljudi čute ( samo pljuju preko interneta ) i trpe...
Dacu ti moj primer, imam platu od 300-350e, i sad ce se neko pitati kako imam novi auto. Jednostavno, imam 30 godina, nemam zenu, nemam decu, nemam devojku, zivim sa roditeljima penzionerima. Nemam troskove hrane jer se hranim sa njima, nemam troskove stana, rezija, jer smo svi zajedno u nasoj nekretnini. Auto sam uzeo tako sto delimo ratu od 160e pola ja pola firma u kojoj radim kao i gorivo. Tako da mi preostalih 200 i nesto eura ostane za izlaske, garderobu (koju iskljucivo kupujem domace proizvodnje jer je jeftina i kvalitetna), ponekad neko putovanje (do grcke, crne gore ili slovenije). Svu tehniku, registraciju auta, gume, kompjuter..itd uzimam na cekove ili rate.
Cim u pricu ukljucis barem jedan faktor, sopstvena porodica, neki kredit za stan ili bilo sta drugo, sve pada u vodu.
inace u SLO je minimalna plata zaokruzeno 600e neto...sa tom platom ne dobijes ni kredit

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Samo malo utiče na prosek...

Posetite www.garaza.rs !
Pa mi u stanu od 70m2 placamo oko 200e u proseku samo racune, dakle infostan i struju, bez telefona i ostalih stvari.maniaxxx napisao: To sa penzionerima u SLO je ovako...dosta njih ima penzije i preko 1000 evra a dosta njih jedva krpi kraj s krajem..prosek jim je OK.
inace u SLO je minimalna plata zaokruzeno 600e neto...sa tom platom ne dobijes ni kredit...znaci ne mozes da uzmes ni avto
. a i inace sa tom platom mozes da zivis ako zivis kod kuce i da nemas nekih troskova...ako nemas te mogucnosti najebao si ga. Ja npr samo kredit za stan i fiksne troskove placam barem 500e...to je bez auta hrane...i jos imam mali kredit za stan.
Ako uzmes neki normalan stan, nece ti mesecni kredit biti ispod 300e.
U Beogradu sa 500e, ako zivis sam, ne mozes da vozis auto. Mislim, mozes nekog krsa i da stedis na drugim stvarima.
Ako hoces da jedes kvalitetno, treba ti minimum 200e za hranu.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Radno vreme je od prilike svetinja u AT.Darko napisao:Kako je kod nekih obicnih radnika u drugim delatnostima?

There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Za razliku od robovlasnistva ovde.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Mi smo sada više u američkom fazonu.
Što se tiče državnih preduzeća, fasciniralo me je da Glavna pošta (u Takovskoj ulici u Beogradu) i sve pošte na graničnim prelazima, rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Što se tiče državnih preduzeća, fasciniralo me je da Glavna pošta (u Takovskoj ulici u Beogradu) i sve pošte na graničnim prelazima, rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini.
Poslednja izmena od snork u 29 Nov 2016, 22:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић