Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Re: Ratna tehnika

Post od Dusan »

maxer napisao:Mi imamo u neposrednom komšiluku 2 zemlje sa velikim potencijalom za budući konflikt. Neću da navodim ali svi znamo ko su.
Ako mislis da bi buduci konflikt bio samo sa te dve zemlje onda gresis. Agresiju nad nasom zemljom bi projektovala sila daleko veca od svih zemalja u regionu zajedno. A tu nam ni visestruko jace naoruzanje ne pomaze od tih 30 tenkova i par funkcionalnih migova.

U vojsku treba ulagati, ali namenski. Borba protiv terorizma i unutrasnji nemiri u odredjenim regijama su realne pretnje kojih bi trebalo da se bojimo, a ne spoljni faktor, jer ako do toga dodje onda smo svakako ugasili.

U Novom Pazaru se ne sprovodi zakon, ali eto kupicemo 30 tenkova. Fascinira me koliko ogranicenih ljudi ima koji se pitaju u ovoj drzavi.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Pomoćiće Bukovi

Sent from my m2 using Tapatalk
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Dusane,
Problem sa te dve zemlje je duboka ksenofobičnost prema Srbima a ti oterao priču na lične potrebe velikih sila ... mogu komšije da nas napadnu i bez da im drugi namignu ili ih podstiču.
Poslednja izmena od maxer u 03 Dec 2016, 22:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Mogu ali juce. Bez gospodara ne mogu da mrdnu. ;)
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Kuče ujeda i kad gazda nije tu :mrgreen:
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

Ji 4Tze napisao:Meni je fantastično što kad god se pomene naša vojska i potrebna ulaganja, uvek se poredimo sa Švajcarskom, Izraelom, Grčkom :kezo:
Ako želiš da shvatiš u kom kontekstu lako je ;) , ako ne želiš niko ti nemože objasniti.

Inače tvoje kolege arhitekte uzimaju primere iz Gabona, Južnog Sudana ili Moldavije kao neke principe kako treba :kezo: ili možda nekih dr država sa kojima se mi realno kao zemlja teško po čemu možemo nositi na istoj ravni.
Sećam se da je i na forumu bila neka diskusija o gradnji-ti si lepo i praktično dao neke dobre primere kako treba. Naravno da ti niko nije rekao u fazonu ˝šta je s tobom ,porediš nas sa državama u kojima je standard x puta bolji˝

Ne zameri to je moje viđenje shvatanja poređenja,i viđenje želje i načina kako se sve poređenje može tumačiti :)
miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

mislim da je proslo vreme u kom je velikim silama stalo do balkanskih plemena i njihovih planincina. Oni jedni druge mogu da dohvate na sto nacina, bez ovih teritorija. U slucaju novih klanja ne bi se potresali a da je nekom zaista stali dobili bismo 30 migova i 100 tenkova a u istoj srazmeri i hrvatska
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Da, toliko im nije stalo, da nam zbog toga fali petina drzave.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Koliko smo je čuvali, toliko nam i ostalo. Ne čuva se država samo silom ali eto, u Švici duže oružje i imaju vojni rok.
Mladene, kao dete oficira JNA dobro sam razumeo čitavu doktrinu i organizaciju, pa ne pričam bezveze. 30 tenkova ne može da promeni apsolutno ništa u bilo kakvom konfliktu.
Eto pokazalo se i kod nas da ih je više stradalo po selima nego od raketa NATO-a.
Boringly average, but also perfect for school run mums
miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

Xepoj87 napisao:Da, toliko im nije stalo, da nam zbog toga fali petina drzave.
Rekoh to je bilo proslo vreme za lokalne konflikte nasih mikrodrzavica je dovoljno.
Znate li da je Engleska neposredno uoci drugog rata imala manje tenkova od ove brojke o kojoj pricamo?
Ionako se tehnologija menja brzinom munje, a i okolnosti su drugacije nego ranih devedesetih ili tokom NATO bombardovanja.
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

@Ji4Tze Za gubitke oklopa po selima si potpuno u pravui to je deo stare doktrine, dok je rezultat na Kosovu rezultat novije doktrine, razlika i pristup su očigledno bolji.
I moj otac je radio za Vojsku i čak je učestvovao u ´Kapela´ programu( između ostalog razvoj tenka M84).

Vojska poseduje oko 300 relativno modernih tenkova, oko 230 M84a i oko 60 T-72. Dodatnih 30 čini oko 10% onoga što poseduje i svakako nije zanemarljivo. Dodatno T-72b3 je zapravo vrlo sveža modifikacija i u Rusku armiju je uveden svega pre nekoliko godina, što će tih 30 tenkova činiti najsavremenijim trenutno na stanju. Da li prostom logikom izleda zanemarljivo, meni nikako.
Pogotovo ako se uzme u obzir veličina teritorije.

miroslavm- Tačno okolnosti se polako(nekada i ne tako polako) ali sigurno menjaju.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Drugo je Engleska, njima je mornarica bitna. Eno i sad ce smanjiti broj tenkova, imace manje nego Srbija.

Sent from my m2 using Tapatalk
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

maxer napisao:Pojedini ljudi izgleda veruju da je doba ratova - prošlo :pardon:

Na žalost, nije i nikada neće. Čovek je čoveku - najveća zver. Uvek će biti onih koji će hteti da uzmu tuđe, jer im se tako hoće.

Mi imamo u neposrednom komšiluku 2 zemlje sa velikim potencijalom za budući konflikt
. Neću da navodim ali svi znamo ko su. Ako nismo sposobni sebe da branimo, onda nismo sposobni ni državu da imamo.
:bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:

Alep...teroristi ostavili za sobom ...made in balkan

http://www.youtube.com/watch?v=M6G3avmNQEM

T-72 B3 zimus u Ukrajini kada su rusi uleteli u operaciju oko Debaljceva

https://www.youtube.com/watch?v=0x_p3uwMUQs
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

U celoj prici oko"dve" drzave ne treba zaboraviti ni Reubliku srpsku, i teznje jedne od te dve zemlje da je nema, mozda tih trideset tenkova preciznije raketna zrna koja su modernija od njihove municije na M-84 donese prevagu potencijano nekad, ta sitnica postaje moralna podrska ili slom suprotnoj strani,

eto podseticu samo kako sam na predstavljanju knjige Orao pogled iz jugoslovensog ugla slusao Sretu Malinovica kako je zaustavio prodiranje njihove vojske ka Banjaluci u leto 95. upravo je ta mala podrska sa prevazidjenim i devastiranim avionima orao, gledano uz ugala NATO pakta, napravila tu sok terapiju i zaustavila dalje napredovanje. Inace je on licno leteo i ucestvovao u operaciji, bio je i pogodjen onesposobljen mu je bio motor ali je uspeo da sleti na rezervni aerodrom, nije precizirao ali pretpostavljam da je sleteo na Ponikve.
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Britanski istoričar Pol Krikmor u knjizi „Lokid blekbrd, više od tajnih misija“ detaljno opisuje susret američkog špijunskog supersoničnog aviona „Lokid SR-71 Crna ptica“ i najboljeg sovjetskog presretača tog doba „miga-31“, koji se dogodio 6. oktobra 1986. godine, piše britanska štampa. Tekst: http://www.rts.rs/page/magazine/ci/stor ... i-rat.html

Ako je tačno, drago mi je da postoji zabeleženo presretanje SR-71. Amerikanci tvrde da ga Sovjeti nikada nisu ni detektovali, a kamoli poslali avione da ga presretnu.
Ђенерал Јанковић
Odgovori