Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od superboss »

Heinz napisao:Samo da ne zaboravimo da smo NISu dali pravo exploatacije uz neku smešnu nadoknadu za rudnu rentu, i da to praktično nema šanse da se promeni.
Država što je ulagala u Bor, ko zna koliko njih se ugradilo ko zna gde sve, i na kraju tamo rudu za preradu dovozi onaj ex Severinin muž ko zna odakle, a za to vreme RTB Bor ima 5-6 mlrd duga samo za struju, plus 900 miliona eura koji su već prebačeni na grbaču naroda.
RTB Bor je samo firma, koja može da se ugasi ili da se podigne na noge ako ima interesa. Na žalost, ja mislim da smo mi prava na eksploataciju u tom delu SRB ustupili Kanadi i USA. Živi bili pa videli.

Ako već treba neko da nas truje, i da nam rovari po državi, ja sam nekako u fazonu da to radimo sami.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

snork napisao: Da li je moguće da mi sami nismo u stanju da to eksploatišemo bez gubitaka?
Dokazana cinjenica, ne jedne godine ne jednom da se desi nego stalno nastaje gubitak.

Isto je bilo sa NIS-om koji je de facto bankrotirao i ugasio bi se da nije prodat nekome. Nebitno sada da li su Rusi, Kinezi, Holandjani.

EPS je slicna prica, na ivici je bankrota i ne znaju se tacno podaci da li pravi gubitke ili ne.
Jedne godine je prica kako je super stanje i samo sto nije ozdravio a onda se sledece pojavi izvestaj o bilansu stanja gde se vidi da ima neplacenih kredita, da su potrebne garancije drzave, da ima nekih cudnih troskova sponzorisanja, i svasta nesto a kao nije bitno navodno.

Petrohemija, MSK su kao i RTB, ne znamo da eksploatisemo bez gubitaka.

Ne znamo, u smislu da drzava i ministarstvo ne znaju odnosno ljudi koje oni postave. Oni drugi, privatni sektor mozda zna ali mu je zabranjeno da se bavi tim biznisom. Za razliku dozvoljeno je strancima i cak im nasim novcem pomazemo.

Nije problem da se pomogne gubitasima i plate gradjani trosak ali to moze jednom ili dva puta da prodje a ne moze 20 puta pri cemu se ne radi ozbiljno da se promeni to ocajno stanje neefikasnosti.
Zbog tih gubitasa i bacenih para ugaseno je bar 500.000 radnih mesta u ostalom delu privrede usled bezborazno visokih poreza pa su nekonkurentni i naravno posledica je zatvaranje firmi.

U Smederevu je Zelezara zaposlila 5.500 ljudi a ugasila 15.000 radnih mesta u privatnom sektoru.
I onda ide prica o zalosnoj sudbini tih 5.500 ljudi koji bi mozda (neki ne svi) izgubili posao a onih 15.000 koji su fakticki uguseni nemaju zalosnu sudbinu.

Mislim da je pomenuto da je za 2016. godinu 4-5 glavnih drzavnih kombinata napravilo gubitak reda 80.000.000.000 naseg novca iz zajednicke kase.

I onda krene prica nema nesto malo novca za skole, bolnice, puteve, obdanista iako se bukvalno novac rasipa.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Što se tiče železare, nek nam je Bog u pomoći s obzirom ko zna šta su ludaci obećali Kinezima.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ko bre lud?
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

https://youtu.be/OpxdWKJrP38
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

https://youtu.be/QN4UhS8cFTk
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Da mi je da nađem neki Buick iz '86. godine... Čisto da uporedim.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Nemoj :)
Korisnikov avatar
mrNitroSleeper
Reactions:
Pridružio se: 28 Maj 2014, 12:34

Post od mrNitroSleeper »

Geza napisao:Da mi je da nađem neki Buick iz '86. godine... Čisto da uporedim.
...
Slika
Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Odlično poređenje, najsnažniji Buick tog doba protiv najsnažnijeg Yuga tog doba. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
mrNitroSleeper
Reactions:
Pridružio se: 28 Maj 2014, 12:34

Post od mrNitroSleeper »

Spomenuo si Buick i '86. godinu... :)

I Century je iste godine bio misaona imenica za Yuga :kezo:
Slika
Slika
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

Bravo ljubitelju za tekst!

Najgore od svega sto te drzavne firme gubitasi i dalje "rade" i prave gubitke koji mi svi placamo...
RTB Bor koliko se secam dobija drzavne subvencije godisnje ~150 000 000 (150 miliona) evra...
Sto je, ne bi ni znao kako da nazovem sem lopovluk nevidjenih razmera.
Oni navodono prave bakar po 9000$ po toni a prodaju ga po ~6000$....
Koja je tu logika, zdrav razum? Nema samo lopovluk sadasnjeg politickog vrha, i vrha te firme koji je isti vec 20 godina.... I naravno da je moguce da RTB posluje i da pravi bakar po znatno nizoj ceni ali ocigledno neko izvlaci pare tu kroz kobejagi troskove proizvodnje....
Pa ako tih 150 miliona podelimo sa 12 meseci, i ako kazemo da svaki radnik te firme ima prosecnu platu ~400 evra, kao neki republicki prosek, dobija se racunica da se moze placati 31 500 kobejagi nekih radnika...
Hocu da kazem da je znatno jeftinije da se svi ti radnici plate da sede kuci da ne ulaze u firmu, da dobijaju po 400 evra, i znatno manji gubitak ce da prave nego kad kobejagi rade, a svakako ih i nema 31 000 zaposlenih....
Da stvar bude gora, kao sto neko pomenu, RTB je otpisan dug od citavih milijardu evra....... No comment.....

A ta firma nije jedina, isto je i sa Aerodrom Nikola Tesla, koji krca u dugovima zbog Air Serbia koji im nista ne placa, a AIr Serbia i pored toga opet dobija subvencije... Pa se na RTS hvale kako je firma ostvarila ogromnu dobit, a stvarnost je zapravo skroz drugacija.

Isto je i sa EPS i gomilom drugih firmi...

Zelazara takodje, ona nije prodata, nego je prodata tj poklonjena njena imovina, a firma postoji sa svim dugovima koju su ostali i dalje se gomilaju koje opet mi placamo....

Da je bilo pameti 90ih da se to lepo fer proda, bilo je, nego je bilo pametnijih koji su gledali kako da se obogate na "legalan" nacin, tj preko dzepova svojih gradjana.... I tako ce biti sve dok te firme se ne sklone, ne ugase, ne poklone, ili kobejagi prodaju.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

mrNitroSleeper napisao:Spomenuo si Buick i '86. godinu... :)

I Century je iste godine bio misaona imenica za Yuga :kezo:
Slika
Malo realnije poređenje.

Skyhawk, model iz sredine 80-ih, u današnjem svetlu.

Slika

Yugo pobeđuje zbog niže nabavne cene. :D
Slika Slika
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

To je Askona.

Sent from my m2 using Tapatalk
Korisnikov avatar
mrNitroSleeper
Reactions: