Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od ftj »

Nisi lepo citao zobs :)
Члан 104.
На аутопуту и мотопуту са више саобраћајних трака намењених кретању
возила у једном смеру, возач моторног возила мора се кретати крајњом десном
саобраћајном траком, осим ако није заузета возилима која се крећу у колони,
као и приликом претицања.

Znaci smes ici u levoj traci ako se u desnoj nalazi kolona vozila, kao i kad pretices.

Sto se tice kazne
Члан 333.
Новчаном казном у износу од 5.000 казниће се за прекршај лице који
поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:

60) члана 104. ст. 1, 2, 4, и 5,
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Tačno, izgleda da nisam dobro čitao, sad je jasno u vezi vožnje levom trakom. Pripremiću pare i plaćaću kazne ako me uhvate, više mi se isplati nego nove gume, felne, amortizeri, prednji trap i ženino zanovetanje jer "trucka"

RS TEAM napisao:Ima recimo fora, po novom zakonu pri izlasku iz kružnog toka ne važi pravilo da prvenstvo ima onaj koji izlazi nego pravilo desne strane desne strane
Što se tiče ovog u vezi kružnog toka, to mi nikako nije jasno.
Nedavno sam se vratio iz Slovenije i tamo su "poludeli" od "rondoa" kao raskrsnice, gde god su mogli, postavili su mali kružni tok i tamo važi pravilo da onaj ko je već u kružnom toku, ima prednost. Valda to važi i kod nas, osim ako nije nekim znakom drugačije rešeno.

Čim sam jednom ušao u kružni tok, imam prednost pred onima koji bi da uđu od moje desne strane. Ako sam u kružnom toku, ne moram da propuštam nekoga sa desne strane.
Ako izlazim iz kružnog toka, ne vidim koga treba da propustim? Nema tamo nikoga gde ja izlazim jer direktno skrećem desno i nastavljam put.

Izgleda da nisam razumeo rečenicu?
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Kad je pomenuta preticajna traka na autoputu, ja sam jos jedan od onih koji cesto vozi levom i to sve sa 110km/h, redovno pratim saobracaj i nikada nikoga nisam usporio ili propustio pa makar i kocio na 80 ne bi li se zabio iza kamiona u dessnoj traci ako procenim da ne mogu dovoljno brzo da ga obidjem a da ne usporim brze vozilo (uglavnom je potapanje gasa dovoljno , izuzetak su vozila koja voze blizu 200km/h)

EDIT:

Zaboravio sam da pomenem, u takvoj voznji levom trakom su me obilazili presretaci bar 5-6 puta, uredno sam se sklanjao kao i svima i nikada problema nisam imao
TT post
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Rasprava o kruznim tokovima prebacena u odgovarajucu temu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

ftj napisao:Nisi lepo citao zobs :)
Члан 104.
На аутопуту и мотопуту са више саобраћајних трака намењених кретању
возила у једном смеру, возач моторног возила мора се кретати крајњом десном
саобраћајном траком, осим ако није заузета возилима која се крећу у колони,
као и приликом претицања.

Znaci smes ici u levoj traci ako se u desnoj nalazi kolona vozila, kao i kad pretices.

Sto se tice kazne
Члан 333.
Новчаном казном у износу од 5.000 казниће се за прекршај лице који
поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:

60) члана 104. ст. 1, 2, 4, и 5,
Zakon je potpuno logican jer bi u suprotnom neka budala u levoj vozila 120 (znaci sve po propisima) i napravila kolonu iza sebe.
Tako neki zabar juce u IT sa Yarisom i to nekim obicnim, nagazio ga 160 i hebe mu se da li neko hoce brze od njega jer on konta da posto ide max brzinom za koju mu treba vecnost da je razvije, svi treba da ga prate...posle par minuta blicanja sklonio se u desnu.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Floyd napisao:posle par minuta blicanja sklonio se u desnu.
Njegov deo price: "Vozio sam 160 km/h levom trakom, a neka budala sa BMW-om mi blica kao manijak da se sklonim. Jebeni ludak. Sklonio sam se i pustio budalu, pa se vratio u levu traku." :mrgreen:

Danas je bila repriza Alvirkove emisije o putesestviju do N.Marmarasa, u kojoj je zvao nekog policijskog dr-mr u Makedoniji da pita za voznju levom trakom. Zabranjeno je i kazna je 25 eur, ALI navodno tolerise se ako u desnoj ima kolotraga pa zbog toga vozis neko vreme levom.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

... sve prema onome što negde pročitah: "ako neko vozi sporije od nas, on je jebena budala koja guši saobračaj - ako neko vozi brže od nas, on je jebena budala, sve će nas poubijati..."
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Texonja napisao:
Floyd napisao:posle par minuta blicanja sklonio se u desnu.
Njegov deo price: "Vozio sam 160 km/h levom trakom, a neka budala sa BMW-om mi blica kao manijak da se sklonim. Jebeni ludak. Sklonio sam se i pustio budalu, pa se vratio u levu traku." :mrgreen:
Vrlo verovatno jer mi je i davao neke gestikulacije rukama :kezo:
U principu razumem ja njega jer ako se vrati u desnu samim tim mu brzina opada na 120 a da bi ponovo postigao 160 treba mu vremena te mu je ponovno vracanje u levoj gde svi voze preko 150 malo teze. Medjutim u pravu sam ja a ne on. I ja se u Nemackoj sklanjam M-ovima i AMG-ima cim se pojave...nema ni potrebe da mi blicaju.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Re: 1000 zašto - 1000 zato!

Post od Gaginh0 »

Situacija je sledeca:

Idem bulevarom koji ima tri trake u jednom smeru, krajnja leva, srednja i zaustavna (ili kako vec, traka za autobuse, krajnja desna...). Idem krajnjom levom trakom i ispred mene se vuce automobil brzinom od 40km/h. Jel ja po zakonu ne smem da se prestrojim u srednju traku, da ga obidjem i da se vratim opet u krajnju levu? Ili trebam da mu blicam, sviram, i odigram kolo dok se on ne odobrovolji i pomakne se u srednju, iliti desnu traku?
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

Naravno da smes. Na autoputu ne smes da obilazis sa desne strane kao ni u gradu ako postoji samo jedna traka na pravcu

TT post
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Tako je, na bulevarima koji imaju vise traka u jednom smeru se takav manevar i ne smatra kao preticanje.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Interesantna je i situacija koja se meni u poslednje vreme cesto desava na autoputu. U levoj sam traci, tempomat na 139km/h , vidim priblizava mi se auto (zapamtio sam jednom Megane, drugi put Focus, treci put Golf 4, svaki put identicna situacija), pomerim se u desnu traku, on ide jedva brze od mene ali prodje nekako... Ne vraca se u desnu traku nego nastavlja pravo... jedva da napravi 50m razlike ispred kad odjednom ja pocinjem da ga stizem sa svojih 139 , tj ocigledno da je on usporio. Ja ga stizem u svojoj desnoj, on supcina vozi levom recimo 130-135km/h...
Sva tri puta koja pamtim sam prosao dalje svojom desnom trakom, jer mi ne pada na pamet da zbog idiota prelazim u levu pa da se ubedjujem dal' ce on da se skloni u desnu (a verovatno nece nego ce onda dodati gas opet, jer zaboga gde ce se on meni skloniti kada me je malopre pretekao).

Prekrsaj jeste to sto uradim teoretski gledano, tj ako gledamo situaciju od trenutka kada je on vec 30-40-50 metara ispred mene, ali ako sagledamo celu situaciju ne treba valjda ja da se stalno cimam zbog takve decije voznje sa stalnim promenom ritma i igrarijama na putu.

Najcesce se takvi pojave nakon 5-10 min opet sa nekom vecom brzinom pa me opet preteknu i tako nekoliko puta u 100-200 km ili koliko se vec vozimo.. i to se desava iskljucivo u Srbiji i iskljucivo vozaci nasih tablica.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

Nesto slicno sam i ja pomenuo kao veoma iritantno na autoputu a to je kada me pretekne i pocne da usporava usporavajuci i mene ili ovaj tvoj primer- jos gore.
Nas narod nema osnovnu kulturu voznje generalno a o osecaju neke solidarnosti na putu ne vredi reci ni trositi.
Kad naleti takav mamlaz, dignem brzinu na 150- 160 dok ne zamaknem dovoljno da ga ne vidim na retrovizoru uopste

TT post
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

A zasto bas 139kmh? Mislim, ono, onako pitam
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Mene na putu BG-Nis tako izgurao iz leve trake jedan debil sa Astrom. Kad sam se sklonio on nastavio da ide uz mene dok nisam popizdeo, stisnuo gas, obiso ga sa desne strane i vozio par minuta 200 dok ga nisam izgubio iz vida.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Odgovori