Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Ratna tehnika

Post od Floyd »

Heineken napisao:6 ruskih + 4 nasa...nema prve faze za te pare, to je ukupna cifra..
Ok... druga je priča ako ta cifra uključuje i remont 4 naša.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Svakako u paketu ide remont i modernizacija nasa postojeca 4 Miga.

A u medjuvremenu i nase komsije najavljuju nabavku eskadrile aviona kao i nabavku Black Hawk helikoptera.

Slika
deo intervjua.
U božićnom intervjuu za Večernji list hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je nekoliko vrlo jasnih političkih poruka o pozicioniranju Hrvatske u novim geostrategijama. RH ne ide u utrku naoružanja sa Srbijom, no nabavlja novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere Black Hawk. Vjerujem da ćemo suradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku. No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk.

Ako se ostvare najave Srbije da će od Rusa nabaviti MiG-ove 29, to će dati vjetra i našoj odluci o nabavi nove borbene eskadrile, zar ne?

Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora. I hrvatska je namjera da se u vojnim nabavama ravna prema vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabava zapadne vojne tehnologije iz SAD-a nije usmjerena protiv Srbije, nego je usmjerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se mogla pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatski teritorij. Što se tiče terorističkih prijetnji, možemo biti saveznici sa Srbijom.
Dakle, Hrvatska sigurno ide u nabavu nove borbene eskadrile?
Držim da je o tome postignut politički konsenzus, a razgovarala sam o tome i s premijerom Plenkovićem. Sad se moramo okrenuti iznalaženju najučinkovitijeg i najisplativijeg rješenja.
Slika
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Ovaj od elektronike ima samo radio i transpondere. Nema radara i ostalog.

Ove M2 29-ke bi trbale da imaju HOTAS i fly-by-wire? :zbunjen:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zar nema svaka 29tka FBW?

Tapatalk
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Pored ovoga sto se zna od naoruzanja sto dolazi dogodine, uz avione stizu i 32 rakete za te avione. A od sledeceg naruzanja pored BukM2 u planu je nabavka i artiljerijsko-raketnog sisteme Tunguska, trodimenzionalne osmatračke radare i 4 borbena helikoptera. Isporuka svega pomenutog započela bi 2018. Helikop[teri bi najverovatnije bili Mi24
Ovde bi licno voleo da se one dve Mi24 sto trunu na Bataji konacno remontuju i da dodju u paketu sa ova 4 komada :D
Slika
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

nidza napisao:Zar nema svaka 29tka FBW?

Tapatalk
Ma kakvi, tek su sa modernizacijom dobile.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Kakvo je stanje sa T55 u VS (ako ih uopste i dalje ima)? Bese na nekoj fb stranici da Srbija ima vise tenkova od Francuske, Kanade, Meksika kao i od exyu + Bugarska + Albanija + Slovacka + jos neka zemlja.

Sent from my m2 using Tapatalk
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

^ Prosle godine
https://www.youtube.com/watch?v=9I-MIPYeHZ8&t=17s

Ima ih jos uvek....koliko i u kakvom stanju nemam pojma
Korisnikov avatar
delano
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2015, 12:30

Post od delano »

superboss napisao:
Ovaj od elektronike ima samo radio i transpondere. Nema radara i ostalog.

Ove M2 29-ke bi trbale da imaju HOTAS i fly-by-wire? :zbunjen:
Ovaj je privatni, ne sme da ima radar kad se koristi u civilstvu, onemogceno je nosenje oruzja i td. A inace UB svakako nema radar, zato se i ne koristi za air-policing, eventualno u paru sa jednosedom.
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Moze i Ub da ima radar ako se plati ;)
Korisnikov avatar
delano
Reactions:

Post od delano »

Prvi put cujem, ko koristi UB sa radarom i koja je to verzija ? Cak ni UBT nema radar. Jedini dvosedi za koje ja znam da imaju radar su M2/KUB/ i MiG-35 ali to su vec skroz drugaciji avioni i ovi nasi ne mogu da se dovedu na taj standard.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

HKS napisao:Kakvo je stanje sa T55 u VS (ako ih uopste i dalje ima)? Bese na nekoj fb stranici da Srbija ima vise tenkova od Francuske, Kanade, Meksika kao i od exyu + Bugarska + Albanija + Slovacka + jos neka zemlja.

Sent from my m2 using Tapatalk
Inače poslednji T55 koji su u SFRJ proizvedeni su 1984. godine. Sa tog stanovišta nisu toliko matori, po pitanju gožđušine, jelte.

Što se tiče Mig29UB, geza ga je postavio na osnovu cene, koja je tamo 4,5 mil $. Zbog toga sam ja komentarisao da nema radara i ostalog.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Kako to Francuzi rade:
Slika
https://flic.kr/p/MEzcLY
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

delano napisao:Prvi put cujem, ko koristi UB sa radarom i koja je to verzija ? Cak ni UBT nema radar. Jedini dvosedi za koje ja znam da imaju radar su M2/KUB/ i MiG-35 ali to su vec skroz drugaciji avioni i ovi nasi ne mogu da se dovedu na taj standard.

Bas za UBT je radjen radar Osa i Osa 2...da li ta opcija jos uvek zivi nemam pojma ali znam da je nudjeno ranije u paketu modernizacije...
Korisnikov avatar
delano
Reactions:

Post od delano »

To je prikazano davno, ali koliko znam nikad nije zazivelo, nijedan koji se koristi u Ruskom RV nema radar. Mozda mi budemo prvi :mrgreen: ali ne verujem, verovatno se skroz odustalo od te mogucnosti, s' obzirom da ce sad svi novi M2/35 da budu dvosedi.
Odgovori