Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Heinz »

U vezi sa ovim hapšenjima, čitao sam negde komentar njihovog advokata: bez ikakvih dokaza su uhapsili ljude. Verovatno će i od toga biti jedno veliko ništa na kraju.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Mr.Rotor napisao:Moral nikako nije relativan i vrlo je jasno šta je moralno, a šta ne.

Samo velika većina ljudi relativizuje to u svojoj glavi. Pa je ok dati kintu panduru, a nije ok kad on uzme. :)
Ako si Audi fan, ne moraš da oživljavaš goblinovo opravdavanje oportunizma.

Stav "sve što mi odgovara je dozvoljeno ili opravdano" je blisko životinjskom instiktu, a moral je ono što nas razlikuje od njih.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Naravno da će biti ništa od toga na kraju.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Gde si ti video da ja to opravdavam? Ja kako da pišem na kineskom.

Ja sam samo napisao kako ljudi gledaju na moral.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Nisam rekao da to opravdavaš, nego koristiš isti stil kad neko hoće to da pravda time "ljudi to rade, pa je to opravdano".
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Ja sam hteo da kažem da ljudi relativizuju stvari i objasni kako to izgleda sa njihove tačke gledišta.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Mr.Rotor napisao:A kako se vi moralni borite protiv nemoralnog šljama?
Ovo je pravo pitanje. Ko se od nas uopšte i bori? Sem tastaturne disidencije?

Ja se borim teško, i uopšte najviše se brinem zbog dece.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od milospinkfloyd »

Da kazem samo par stvari o relativnosti morala ili o egzaktnosti istog. Zasto nije moral egzaktan? Pa prvo zato samo nauka moze biti egzaktna. Kao matematika na primer. Pa tako mozemo reci da su 3 aksioma geometrije: tacka, prava i ravan. I da sprovedemo anketu sa pitanjem "sta su 3 geometrijska aksioma" na svih 6 milijardi ljudi odgovori ce biti podeljeni (nbt u kojim procentima) na 1) tacka, prava i ravan 2) ne znam 3) lopta, kvadrar i kupa (nazovimo ovo uprosceno "pogresan odgovor"). Poenta je ta da ce odnos odgovora pod 1 i pod 3 biti visetruko kvantitativan u korist broja 1. E zato je matematika egzaktna. A da pitas opet tih 6 milijardi ljudi pitanje "sta je ispao bivsi policajac u cacku posle svoje izjave o hapsenju njegovih kolega", imaces 1) budala 2) ne znam 3) borac. Ovoga puta odnos odgovora 1 i 3 ce biti u najmanju ruku 50:50 ili 30:70 ili 70:30 nbt. E zato je moral relativan a matematika egzaktna. A ovi sto se zalazu za odg 3 kod pitanja sa policajcem i njihovo objasnjenje "ali dzaba sto mnogi kazu da je policajac budala kad oni NE ZNAJU A MI ZNAMO BOLJE", ja kazem "dzaba sto znate bolje kad to ne mozete dokazati". Jer nigde nije utemeljeno i napisano i definisano
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Uf, aksiomi geometrije su:
http://alas.matf.bg.ac.rs/~vsrdjan/files/aksiome.pdf
ja sam učio ovih prvih 9 u sredjnoj školi.... i oni se ne dokazuju.
Tačka, prava i ravan su osnovni pojmovi.

Koliko to ima veze s moralom - pa neke stvari ne treba da se dokazuju - da nije moralno krasti, ubiti, varati...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

McGruja napisao:Treba zaustaviti pametnije u popuštanju, do grla je došlo
:plusone:

Mnogi filozofi i psiholozi smatraju da je čak većina ljudske populacije šljam i ološ. Ali zadatak je preostale manjine da ne dozvoli da oni prevladaju, već da se bori za dobrobit zajednice i dobrobit čovečanstva u celini. Pomenuli ste Gandija - on je jednom prilikom rekao: "Šta god da jedan čovek uradi, neće ništa promeniti. Ali je veoma važno da to uradi".
ftj napisao:I ne razumem kako je ovo pismo saobracajca trigerovalo ovu pricu o moralu. Pa lik je ceo radni vek proveo na najnemoralnijem i najkoruptivnijem radnom mestu i nasao se da pise pismo sad kad su poceli da hapse njegovu kriminogenu ekipu i sad je on kao super.
On se nije ni bunio zbog anti-korupcione akcije, već zbog načina na koji je izvedena (žandarmerija sa puškama pred kamerama hapsi policiju) i zbog grada koji je izabran iz političkih razloga (a mogao je biti izabran bilo koji).
superboss napisao:Ja samo mogu jednu stvar da kažem: do sada sam se uvek vodio računa da budem "čovek od morala", često se boreći protiv vetrenjača sam. Mnogo puta sam najebao zbog toga, zastupajući prave stvari. Tj. one koje bi trebalo da su prave.

To mi NIŠTA pametno nije donelo u životu. Čak ni ne spavam mirno. To što se ja osećam dobro par dana, veoma brzo splasne,kada se suočim sa realnim životnim problemima.
Slično je i u mom slučaju, ali jednostavno ne mogu drugačije. Poslednji put je to bilo pre godinu i po dana, kada sam iz takvih razloga dao otkaz (ti sticajem okolnosti znaš o kojoj firmi je reč). Napustio sam platu od 1000 evra i od tada sam bez ikakvih prihoda. Ali nepoštene direktore i mafiju (skoro u bukvalnom smislu) nisam mogao da trpim.
jaksa napisao:Jel zna neko šta bi na kraju s čovekom:
http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/25 ... arlen-foto
Ne znam šta je bilo, ali ispravno je postupio. Beograd je poslednje mesto gde bi ova pesma trebalo da se peva, jer je upravo odavde prvi put emitovana preko radija i od tada svaki dan do kraja rata. Postala je simbol nemačke okupacije.

Tekst u "Telegrafu" je takođe loš i izgleda kao da su ga Nemci pisali. Umesto "ruski simpatizer" mogli su slobodno da napišu i "boljševički agent koji je ovim činom potkopao ugled Rajha".

---------

Inače, moral nažalost jeste relativan i zavisi od vremena i naroda. Npr. u "atinskoj demokratiji" je bilo sasvim moralno posedovati i iskorišćavati robove. U mnogim velikim zemljama je imperijalizam bio i ostao veoma moralna stvar. Englezi i dalje uče svoju decu da je osvajanje Azije i Afrike vršeno zbog toga da se tamošnji narodi civilizuju i da oni nisu bili sposobni da upravljaju sami sobom. Pljačka prirodnih bogatstava i ubistva miliona ljudi se ne pominju. Današnji američki imperijalizam kao opravdanje koristi pojam "demokratije" i "ljudskih prava". Ni SSSR nije bio mnogo bolji, samo je izmislio drugačije opravdanje. Staljin je "ustanovio" da je revolucija, kao metod za oslobađanje radnika i seljaka od zlih kapitalista uspela samo u SSSR i da je zato SSSR dužan da izaziva revolucije u drugim zemljama. Trocki je bio protiv toga i smatrao je da narodi moraju sami doći do revolucije. Zbog toga je Staljin naredio njegovo ubistvo. S druge strane, Mao Cetung u Kini je prozreo i osudio ovakvo ponašanje Sovjetskog saveza. Izazivanje revolucija u drugim zemljama sa ciljem pokoravanja i iskorišćavanja je nazvao "socijalistički imperijalizam" i stavio ga u istu ravan sa "kapitalističkim imperijalizmom" Zapada.
Ђенерал Јанковић
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Mr.Rotor napisao:Ovim što si sad napisao si pokazao da je moral relativna stvar.

Jel si častio nekad pandura?

Ne znam da li smo istovremeno pisali, ali ako se ovo pitanje odnosilo na mene, ne nisam nikada castio policajca jer mi nikad nisu ni pisali kaznu.

Od kad je sveta i veka ljudi se ubise da definisu granice morala, a mi ih eto odredili u par postova.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Granice je jako teško odrediti i jako je široka priča. Nije se na tebe odnosilo pitanje već na profesora.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Pretpostavio sam, mada nisam bio siguran pa da ne ispadnem nekuturan.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Slika
Širim haos!
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

snork napisao:Slično je i u mom slučaju, ali jednostavno ne mogu drugačije. Poslednji put je to bilo pre godinu i po dana, kada sam iz takvih razloga dao otkaz (ti sticajem okolnosti znaš o kojoj firmi je reč). Napustio sam platu od 1000 evra i od tada sam bez ikakvih prihoda. Ali nepoštene direktore i mafiju (skoro u bukvalnom smislu) nisam mogao da trpim.
Neki bi rekli: Ala si im naudio...

I da dodam: nije problem što država ima mafiju, već što mafija ima državu.
Odgovori