Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Ikac »

Ne znam kako je u ostatku Srbije, ali u Kruševcu je stanje katastrofalno. Korupcija cveta, doktori, posebno hirurzi, otvoreno traže lovu, bukvalno ti kaže, to košta toliko, ako hoćeš plati, ako nećeš nađi drugog da te operiše. Ima i izuzetaka naravno, ali su retki.

Ja razumem da su male plate i sve, i nemam ništa protiv da se doktori na dobrovoljnoj bazi časte posle obavljene intervencije, da se kupi flaša pića, bombonjera, pa čak i novac da se da, ali ovo je prevršilo svaku meru.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

vamik napisao:Upravo sto je Grujic napisao jedna od retkih gde se odgovara za krivicnu odgovornosts.
Neko je spomenuo humanost a ne pare?
Pitanje za Deliju: sto sam ja losiji nego ti da nikad necu moci zaraditi za BMW? Ne mislim licno na tebe.
A godina skolovanja i ucenja sigurno imam vise.
Ne razumeš ga, ulozi su drugačiji.
Grujic napisao:Delija - da na sva pitanja.

Da se uvek stite - nije tacno, video gomilu vestacenja gde je zakljucak da postoji lekarska greska.
Drugo, mi smo jedna od retkih (ako ne i jedina ako uzmemo "normalne" zemlje u obzir) gde je lekarska greska krivicna odgovornost.
Trece - medijski linc, i kad ima i kad nema osnova, naslovi u novinama i clanci su...
Cetvrto - uslovi rada, gde si izlozen svemu i svacemu a sistem te ne stiti nikako
Sent from my HTC One using Tapatalk
Znači sve te četiri stavke su besmislene, pogađaju skoro isključivo nešto totalno subjektivno i neopipljivo. Pacijenti su oštećeni ili trajnim invaliditetom ili smrću zbog greške lekara.
Potpuno je nebitno što je lekar krivično odgovoran ako je pacijent ostao bez dela tela ili života. Suludo...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Delija napisao:https://www.youtube.com/watch?v=bLyyxgEZ_80
Ne kapiram?

Ikac, to je poseban problem po regionima, i jedan deo problema po manjim mestima.

Ji, kao i obicno napises nesto eto tek da si napisao :)

Sent from my HTC One using Tapatalk
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

vamik napisao:Pitanje za Deliju: sto sam ja losiji nego ti da nikad necu moci zaraditi za BMW? Ne mislim licno na tebe.
Zasto mislis (tj. ubedjen si) da radis vise od mene (ili i blizu koliko i ja) i zasto mislis da si se vise skolovao i ucio (i da i dalje ucis) od mene?

(to je generalni stav 99% medicinara - pitam se odakle vam to?)

p.s. Ako si dovoljno dobar, uvek mozes da otvoris privatnu kliniku i da zaradis preterane pare...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

@Delija
Ja nevideh da si osporio bilo šta što sam napisao, sem što si pomenuo statistiku, koju nisi naveo.
A da su lekari ljudi, naravno da jesu, da vole lepo da žive, lepo da je.. , da ne vole sve ljude (ti kako si ih opljuvao, nemoj slučajno u bolnici da se predstaviš kao Delija), to se sve rayume samo po sebi
Da nisu svi isto stručni, i to stoji, ali tako je u svakoj profesiji.
Da su osuđivani, jesu, možemo diskutovati da li su kazne velike ili male, da su gubili posao jesu.
Elam kada je neki programer u Srbiji bio na sudu zbog greške u programu koji je napravio?
Mislio si , ako si dovoljno dobar i imaš dovoljno para, možeš da otvoriš...
Poslednja izmena od perfiko u 30 Dec 2016, 19:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
vamik
Reactions:
Pridružio se: 25 Sep 2014, 15:40

Post od vamik »

Delija napisao:
vamik napisao:Pitanje za Deliju: sto sam ja losiji nego ti da nikad necu moci zaraditi za BMW? Ne mislim licno na tebe.
Zasto mislis (tj. ubedjen si) da radis vise od mene (ili i blizu koliko i ja) i zasto mislis da si se vise skolovao i ucio (i da i dalje ucis) od mene?

(to je generalni stav 99% medicinara - pitam se odakle vam to?)
Samo 5 god osnovnih + 5 god spec.Neka je i isto ucenja kolicina stresa i brige je ista??
A zasto si ti ubedjen da treba da zaradjujes 3x vise??
Da a inace pocetna ulagnja za programera i za kliniku su ista :)
Poslednja izmena od vamik u 30 Dec 2016, 19:36, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Jel tebi neko brani da kao takav strucnjak radis privatno za vece pare ili da imas sam svoju privatnu praksu za jos vece?

Jel znas koliko vredi moj radni sat, a koliki procenat tog novca ide meni u dzep?
Al' ko me je*e - ovo je sigurica. Ako hocu 10 puta vise para, moram da stisnem mu*a i da krenem sa svojom firmom, pa da obezbedim godinu dana plate za zaposlene, da snosim rizik ako ne dovucem posao na vreme ili ne dovucem dovoljno posla... Sve ima svoje ;)
Poslednja izmena od Delija u 30 Dec 2016, 19:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:

Post od Ikac »

vamik napisao: Pitanje za Deliju: sto sam ja losiji nego ti da nikad necu moci zaraditi za BMW? Ne mislim licno na tebe.

Kakve veze imaju godine školovanja i količina učenja sa zaradom? Znam ljude koji imaju, a i to je pitanje, samo srednju školu pa voze i bolja kola od Delijinog BMW-a i zarađuju dosta (legalno, da ne ispade da se bave kriminalnim radnjama).

Ovde se pravi situacija kako su svi u Srbiji super plaćeni, samo eto doktori imaju male plate. Svi ste znali kakvo je stanje u zdravstvu pre nego što ste upisali fakultet i šta vas očekuje kada završite, nije ovakvo stanje od juče. Znam da je teško i da studiranje medicine traži dosta odricanja, ali brate ako je neki fakultet iz Srbije priznat u inostranstvu to je medicinski. Ja da imam završen medicinski fakultet ne bi dan jedan ostao ovde. Drug iz osnovne, 89. godište, završio medicinu i eto ga u Americi na specijalizaciji.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Ček, zašto sad ti ne bi ostao ovde, a nije im loše i ne treba da se bune?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
vamik
Reactions:

Post od vamik »

Ikac napisao:
vamik napisao: Pitanje za Deliju: sto sam ja losiji nego ti da nikad necu moci zaraditi za BMW? Ne mislim licno na tebe.

Kakve veze imaju godine školovanja i količina učenja sa zaradom? Znam ljude koji imaju, a i to je pitanje, samo srednju školu pa voze i bolja kola od Delijinog BMW-a i zarađuju dosta (legalno, da ne ispade da se bave kriminalnim radnjama).

Ovde se pravi situacija kako su svi u Srbiji super plaćeni, samo eto doktori imaju male plate. Svi ste znali kakvo je stanje u zdravstvu pre nego što ste upisali fakultet i šta vas očekuje kada završite, nije ovakvo stanje od juče. Znam da je teško i da studiranje medicine traži dosta odricanja, ali brate ako je neki fakultet iz Srbije priznat u inostranstvu to je medicinski. Ja da imam završen medicinski fakultet ne bi dan jedan ostao ovde. Drug iz osnovne, 89. godište, završio medicinu i eto ga u Americi na specijalizaciji.
Pa ako je normalno da vozac GSP ima vecu plati onda ok
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:

Post od Ikac »

perfiko napisao:Ček, zašto sad ti ne bi ostao ovde, a nije im loše i ne treba da se bune?
Gde sam ja napisao da im nije loše?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

perfiko napisao:Ček, zašto sad ti ne bi ostao ovde, a nije im loše i ne treba da se bune?
Treba da rade na tome da im bude bolje - uvek - ma kako da im je trenutno, ali treba i da rade na sebi i da se zapitaju malo zasto su na tako "dobrom" glasu.
perfiko napisao:...ti kako si ih opljuvao, nemoj slučajno u bolnici da se predstaviš kao Delija...
Zasto? Kakve to veze ima? Zar ne postoji lekarska etika i Hipokratova (ili Zenevska) zakletva?
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

To se slažem, i to vredi za sve.
Ali je činjenica da se lekari koji "zabrljaju" suočavaju sa mogućnosti da izgube pravo da se bave poslom koji rade, što nije slučaj niti u jednoj profesiji (možda kod advokata), činjenica je da su svesni mogućih posledica svojih grešaka, i da to ostavlja svoje posledice.
Isto je tako i činjenica da lekar neće namerno da ti da pogrešnu krvnu grupu, a mehaničar hoće pogrešno ulje. Činjenica je da lekar neće namerno da izazove sepsu ili krvarenje, ali će trgovac da ti uvali robu sa isteklim rokom trajanja...
A da ima ih da primaju mito. Ima i onih koji daju mito da bi prošli na nekom milionskom poslu. Koliko je takvih suđeno?
I naravno da smo najmanje tolerantni na greške lakara i čekanje na lekarsku pomoć. Strah za zdravlje i život je ipak najveći.
Izvinjavam se to je bila šala. Naravno da postoji ta zakletva, ali to ne znači da dok ti budu spašavali život ne mogu da ti skrate pišu. :kezo:
Slučajno, naravno.
vamik
Reactions:

Post od vamik »

Delija napisao:
Treba da rade na tome da im bude bolje - uvek - ma kako da im je trenutno, ali treba i da rade na sebi i da se zapitaju malo zasto su na tako "dobrom" glasu.
perfiko napisao:...ti kako si ih opljuvao, nemoj slučajno u bolnici da se predstaviš kao Delija...
Zasto? Kakve to veze ima? Zar ne postoji lekarska etika i Hipokratova (ili Zenevska) zakletva?
Poenta price mogu da pricama sta hocu iznosim pausalne izjave, i garantujem da ce ga svako od lekara primiti i uciniti sve sto je potrebno.
Ali ce se i onda ipak naci neka zamerka.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

perfiko napisao:I naravno da smo najmanje tolerantni na greške lakara i čekanje na lekarsku pomoć. Strah za zdravlje i život je ipak najveći.
Ovo je sigurno vrlo bitna stavka... :thumbup:

Ja sam perfekcionista u svom poslu i ocekujem bar slican nivo profesionalizma od drugih ljudi sa kojima imam bilo kakve poslovne i/ili privatne odnose (i to je vazilo i kada sam imao daleko manju platu i to vazi i za stvari za koje uopste nisam placen!). Nazalost, na svakom koraku, u svim profesijama nailazim na teske dunstere i nemace pojma - od majstora bilo koje vrste sam prestao da imam bilo kakva ocekivanja, ma koliko jaka preporuka bila, ali kod doktora to moze da ima i vrlo ozbiljne posledice. Nazalost i imalo je - na meni bliskim ljudima.

I to nije zamerka tipa - cekali smo 3 sata umesto sat vremena, vec je covek ostao teski invalid iskljucivo greskom lekara. Niko nije odgovarao za to - roditelji su dobili ozbiljan "savet" da nece dobro proci ako tuze nekoga. Toliko o tome. A i sta bi imali od toga - niko nece vratiti normalan zivot njihovom sinu.
Poslednja izmena od Delija u 30 Dec 2016, 20:16, izmenjeno 3 puta ukupno.
Odgovori