vamik napisao:
Pa sta ako ste cekali??
Napravljena je trijaza zivotno nije bio ugrozen zar ne?
Morate se malo informisati pre nego sto pricate.Na urgentnom centru nocu rade 2 dezurna klinicka lekara ponavljam KLINICKA lekara.I svaka klinika ima jednog dezurnog lekara SPECIJALISTU koji pokriva citavu smenu i citav Klinicki centar koji podrazumeva:svoju maticnu kliniku,konzilijarne preglede,urgentni centar i deciju kliniku.
Jedino ako je ortoped koji je trebao da pogleda tvog drugara mogao da bude na 4 mesta u isto vreme.
Ne zalis se na svoju platu ali si dao sebi za pravo da se po.... po radu i platama lekara.
Mislim da imas nepravilan pristup u startu.
Lekar ( i ceo klinicki centar kao i sistem uostalom) je placen unapred, upravo zato da se ne ceka.
Ne sme da postoji cekanje duze od jednocifrenog broja minuta, ako je duze postoji organizacioni problem urgentnog centra.
Da li treba pojasniti pojam i rec urgentni.
Kao i svaka urgentna sluzba, nedopustiv je stav koji si izneo- pa sta ako ste cekali.
To ne sme ni kada je policija, ili elektro distribucija, ili IT/ICT podrska ni da se pomisli a kamoli da se kaze. Ili zamisli zoves vatrogasce, a oni iz daljine napamet kazu "pa sta ako cekate sat ili dva" da bi obavili PRVI pregled stanja i situacije.
U tome i jeste problem doktora cesto, pokusavaju da se bave menadzmentom i upravljaju administracijom.
Posto vise od 10 godina imam dodira sa privatnim zdravstvom, znam i kako se resava takav pristup da je pacijent nebitan.
Recimo, za ovo sto si naveo kao pitanje verovatno bi bio poslat na doobuku i mozda cak i kaznjen.
Nije pacijent tu zbog doktora pa da ceka, nego je potpuno obrnuto.
Ne mora BAS taj doktor specijalista ortoped da primi pacijenta na osnovni pregled, da ustanovi da li jeste ili nije zivotno ugrozen. Moze bilo koji skolovan medicinski kadar, ukljucivo i glavnu sestru da mnogo bolje proceni od samog pacijenta stanje. I onda odluci da li moze da se ceka i koliko ili mora odmah na detaljan pregled kod specijaliste. I onda to strucno lice dalje pokrece proceduru.
U privatnoj bolnici postoji posebna pozicija, zanimanje koje upravo to radi. Prima pacijenta bez cekanja. Ne sme da napusti poziciju odmah do ulaza, a ta osoba zove dalje koga treba zavisno od procene.
Zamisli da pred operaciju/ pregled dodje do kvara nekog kompjuterskog uredjaja, strucno lice je tu negde ali kaze "neka ceka doktor".
Ne ide, ostavlja sporedne stvari i posvecuje se problemu odmah.
Tako radi privatno zdravstvo koje ja poznajem i tako bi logicno bilo da se radi i u drzavnom ili bilo kojem sto se vlasnistva tice.
Treba da postoji organizovani sistem a ne dobra volja pojedinca da li nesto hoce ili nece i kada ce da uradi. Nagrada i sankcija, po zasluzi.
Zdravstvo je jedna od oblasti koja zahteva skupa ulaganja, i strogo postovanje pravila struke uz odlicnu organizaciju rada. Cim nije nesto ispunjeno nastaje problem, cesto tragedija.
Imao sam prilike da upoznam i odlicne doktore i organizatore upravo iz Urgentnog, iz drzavnog sektora. A naravno da ima losih i u privatnom.
Ali ima jedna razlika, u privatnom se lako leti sa posla i reputacija je bitan element rada.
U drzavnom se mnogi zaklanjaju iza mase, iza kolektiva i ne rade na tome da se izbistri stanje.
Ako me razumes, plata je tu sporedna stvar. Kod doktora na dobrom glasu se ceka na zakazivanje, kod loseg doktora (muvatora) cak izbegavaju osiguranja da priznaju obavljanje pregleda.
Znam za to direktno, dakle zdravstveno osiguranje nece da plati pregled kod tacno odredjenog doktora jer uvek pokusava da "prevari". Metod je jednostavan i ne bih o tome ali je manje vise poznat svima koji su u materiji. Sve zakonski cisto i legalno ali se opet uzmu pare koje ne bi smele.