ljubitelj napisao:Xepoj87 napisao:Zato sto C klasa ima vazdusno vesanje i nema sanse iko tu da joj prismrdi.
Ok, ima vazdusnu oprugu, i zasto bi to bilo automatski udobnije od neke druge vrste opruge koje se koriste?
Za udobnost je bitan modul elasticnosti opruge, njen hod, odmerenost prigusenja amortizera a sama vrsta (materijal) opruge je malog uticaja. Ili mislis da je tvrda vazdusna opruga udobnija od mekane celicne jer je eto vazdusna?
Vozio sam isti model, sa spiralnom celicnom, sa hidro i sa vazdusnom oprugom i razlika ima u osecaju ali je to toliko malo da bas treba da se potrudis da uocis, a i to samo u nekim okolnostima tokom voznje.
Ovo sve se ne odnosi na C klasu, pisem generalno o opruzi kao opruzi.
Sve ostalo od elemenata vesanja je isto, pa je tako i na C klasi isto vesanje sa celicnom ili vazdusnom oprugom. I moze se podesiti udobnost i jednog i drugog prema zelji tj preteznoj nameni auta.
Mercedes i Volvo stariji modeli su imali citav niz opruga (razlicite "tvrdoce") u ponudi pa je tako model iste oznake mogao da bude vise ili manje udoban zavisno od verzije. Za druge se ne secam, verovatno je slicno u toj visoj klasi vozila nudjeno.
Ne pratim da li to sada rade i da li drugi proizvodjaci imaju takvu ponudu, tehnicki materijal opruge je skoro pa nimalo vezan za tvrdocu odnosno udobnost celog auta kao celine.
Ja pisem za C klasu, ne za kamion sa vazdusnim amortizerima.
Razlika je velika, jer vazdusna opruga dozvoljava vecu promenu tvrdoce, pa samim time auto moze da bude ekstra komforan, a i da promeni da bude jako tvrd i dinamican.
Ta kolicina prilagodljivosti kod celicnih jednostavno nije moguca, pa ako je auto vec sportskije setovan, nema sanse da moze da prismrdi C klasi sa vazdusnim, koja ni na najtvrdjem setovanju nije toliko tvrda, kako testovi kazu. Jos kada na to dodas da se visina C klase menja, pa samim tim opruga ima vise ili manje hoda, jasno je da se jos vise dobija na komforu.
Eto, zato sam rekao da prosto ne moze biti udobna kao C klasa.
U poslednjih 10-15 godina se mnogo puta dokazalo da nista ne moze da prismrdi Mercedesovom vazdusnom vesanju po udobnosti.
Dakle, praksa je tako pokazala, a da li u teoriji mozda nesto moze drugacije i da li cemo u buducnosti leteti, zaista nije bitno u ovoj prici.