Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljubitelj »

Scuderia napisao:Daj Ljubitelj nemoj zezati, poredis zakazivanje kod privatnog stomatologa i urgentni centar gde se u satu desi ko zna koliko neplaniranih nesreca, a kamoli za 24h. :kuku:
Nisi onda citao pazljivo. Poredim odnos prema poslu i pacijentu u privatnom i drzavnom zdravstvenom sistemu. Jeste zakazivanje kod (privatnog, to je valjda jasno) stomatologa, neurologa, ginekologa, pulmologa, MRI, UZ i jos desetine doktora koji svi rade sinhrono kao tim u okviru (privatne, jasno) ustanove.
I cela privatna ustanova je postavljena na istim principima, svejedno je doktor koje specijalnosti obavlja pregled. Inace mislim da ima 8 stomatologa na raspolaganju na vise lokacija, nisam prebrojavao a nije ni bitno za pricu.
Onda kada si odabrao termin, doktora, i lokaciju za tebe mora da postoji prijem bez cekanja. Upravo si zakazao da ne bi cekao i neprihvatljiv je stav "pa neka ceka" doktora/uprave.

Isti sistem ima 24/7/365 rad i prima takodje hitne slucajeve. Bio sam prisutan oko 23h30 kako to izgleda u praksi, igrom slucaja bila je neka medjusobna pucnjava ucesnika koji su dosli.
Ako nema potrebnog doktora trenutno odmah se poziva dezurni iz druge jedinice iste Ustanove ili transportuje kod njega, odnosno poziva da odmah dodje doktor na kucnom dezurstvu.
Tacno se zna ko, kada i za sta dezura i odgovara. Ako bas ne moze iz bilo kog razloga da se ukaze pomoc pacijentu opet se odmah reaguje i poziva drzavna hitna sluzba odnosno organizuje transport u dezurnu drzavnu.
Nema "pa neka ceka" i trpi satima pacijent.

Ne stoji to sto si rekao, sve sto sam pisao vazi i za druge slicne sluzbe koje rade 24/365. Ne zaboravi pricamo o odnosu prema poslu i organizaciji kao generalnom pitanju a ne o jednoj noci, jednom pacijentu, jednoj zdravstvenoj jedinici i jednom lekaru.

@grujic, vazi isto i za tebe. Pricamo ne o urgentom jednom centru, odeljenju i lekaru vec o principu odnosa prema poslu. Nije bitan broj pacijenata i velicina, resursi opreme ljudi se uskladjuju prema zeljenom kapacitetu.
Kao sto sam i mislio ne poznajes ni da postoji privatni sektor koji radi 24/365 ali znas unapred da ne moze bolje da se organizuje posao u drzavnom sektoru.

Odgovorio sam ti, samo ti neces da prihvatis. Postoje nacini organizacije da se hitan-urgentni slucaj odmah primi na prvi pregled a ne ostavi 2, 3 ili vise sati u hodniku -cekaonici da ceka.
Urgentni se ne zove slucajno tako i mora da ima adekvatan pristup radu. Ne moze da posluje na principima doma zdravlja i cekanja. Vidim da ti smatras drugacije.

VMA je bila primer odlicno organizovane ustanove, jeste drzavna ali je odlicno radila unutar zasebnog vojnog zdravstvenog sistema. Isto kao sto je vojna hitna pomoc koliko znam efikasnija od civilne, Kako je sada ne znam. VMA je takodje drzavna, znaci moglo se dobro organizovati kada se hoce i zna kako.
Treba malo zaviriti kako se to radi kod drugih u svetu i kod nas a ne samo drzati se sablona i navika i smatrati da je status kvo najveci moguci domet.
Poslednja izmena od ljubitelj u 31 Dec 2016, 14:13, izmenjeno 1 put ukupno.
vamik
Reactions:
Pridružio se: 25 Sep 2014, 15:40

Post od vamik »

Delija napisao:
perfiko napisao:Mislim da Delija ne radi po smenama, mena dežurstva vikendom i praznicima, teško da će dobiti poziv u pola noći da dođe na posao jer se prevrnuo autobus i ima 50 povređenih, pa dežurni ne može sam...
Ne radim po smenama, ali dezuram i vikendima i nocu i praznicima (24/7 kada je moja "smena"). U proseku imam nekih 40-50 sati mesecno, od cega 2/3 nocnih, provedenih u aktivnom support-u klijentima ili kolegama na terenu - znaci u "intervenciji", a ne cekajuci poziv ili ispijajuci kafu. Naravno, ne radim to za DZ iliti radim to da bih imao vecu platu na racun toga, a takodje sam na taj nacin "u toku" i sa delovima softvera na cijem dizajnu i razvoju nisam radio - redovan "dnevni" posao mi je nesto sasvim drugo.

Elem, ne zavise direktno zivoti od mene, ali moze da zavisi i bukvalno par miliona potrosaca koji su ostali bez struje za vreme nekog uragana. Posledice toga mogu biti svakakve...

Poenta je u tome da svaki posao nosi sa sobom manju ili vecu odgovornost i bez obzira koliko si placen da ga radis treba da ga radis maksimalno profesionalno. Ako nisi zadovoljan platom, ne sme niko da trpi zbog toga. Niko te ne tuce po usima da moras da radis taj posao (koji god to posao bio).
Slazem se ali si i sam napisao manju ili vecu odgovornost.
Apsolutno imas pravo na svoje misljenje da su ti svi lekari bagra i stoka kao sto i ja mogu da kazem
za programere da su svi cvikerasi, zaludjenici itd...Glupost totalna.U svakoj profesiji ima nas svakakvih,
opet ponavljam kad se dokaze necuja greska treba odgovarati.
Sad ces krenuti sa pricom kako ne sme da se gresi u medicini, evo ti primer iz sale od pre mesec dana:
Taj dan 4 operacije na programu,na 2 u Spanu-soba za budjenje posle operacije dolazi tehnicar da kaze
kako zeni otice jezik i krece da se gusi,sve joj je dato od terapije ne reaguje, probana intubacija neuspela, na kraju uradjena traheotomija.Sve odradjeno po protokolu, mislili da je alergija na neke lekove, posle joj radili sva ispitivanja nista.Odreaguju svi pacijenti drugacije.Isti taj profesor je dolazio od svoje kuce na svakih 3 sata da je obidje u prvih 24 sata.Tako da nemoj generalizovati.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Delija napisao: Ako nisi zadovoljan platom, ne sme niko da trpi zbog toga. Niko te ne tuce po usima da moras da radis taj posao (koji god to posao bio).
Moram da ti se izvinim, zaista nisam znao da Elektroenergetski sistem mnogih zemalja zavisi od tvog rada. To jeste velika odgovornost.
Ali ova zadnja rečenica . Jbg, namoj da se ljutiš, ali čovek se školuje 10 godina za nešto, a ti mu onda kažeš da ide da vozi kamion ili cepa drva ako nije zadovoljan platom. Nekako mi je "premijerska".
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
vamik
Reactions:

Post od vamik »

ljubitelj napisao:
Scuderia napisao:Daj Ljubitelj nemoj zezati, poredis zakazivanje kod privatnog stomatologa i urgentni centar gde se u satu desi ko zna koliko neplaniranih nesreca, a kamoli za 24h. :kuku:
Nisi onda citao pazljivo. Poredim odnos prema poslu i pacijentu u privatnom i drzavnom zdravstvenom sistemu. Jeste zakazivanje kod (privatnog, to je valjda jasno) stomatologa, neurologa, ginekologa, pulmologa, MRI, UZ i jos desetine doktora koji svi rade sinhrono kao tim u okviru (privatne, jasno) ustanove.
I cela privatna ustanova je postavljena na istim principima, svejedno je doktor koje specijalnosti obavlja pregled. Inace mislim da ima 8 stomatologa na raspolaganju na vise lokacija, nisam prebrojavao a nije ni bitno za pricu.
Onda kada si odabrao termin, doktora, i lokaciju za tebe mora da postoji prijem bez cekanja. Upravo si zakazao da ne ih cekao i neprihvatljiv je stav "pa neka ceka" doktora/uprave.

Isti sistem ima 24/7/365 rad i prima takodje hitne slucajeve. Bio sam prisutan oko 23h30 kako to izgleda u praksi, igrom slucaja bila je neka medjusobna pucnjava ucesnika koji su dosli.

Ne stoji to sto si rekao, sve sto sam pisao vazi i za druge slicne sluzbe koje rade 24/365. Ne zaboravi pricamo o odnosu prema poslu i organizaciji kao generalnom pitanju a ne o jednoj noci, jednom pacijentu, jednoj zdravstvenoj jedinici i jednom lekaru.

@grujic, vazi isto i za tebe. Pricamo ne o urgentom jednom centru, odeljenju i lekaru vec o principu odnosa prema poslu. Nije bitan broj pacijenata i velicina, resursi opreme ljudi se uskladjuju prema zeljenom kapacitetu.
Kao sto sam i mislio ne poznajes ni da postoji privatni sektor koji radi 24/365 ali znas unapred da ne moze bolje da se organizuje posao u drzavnom sektoru.

Odgovorio sam ti, samo ti neces da prihvatis. Postoje nacini organizacije da se hitan-urgentni slucaj odmah primi na prvi pregled a ne ostavi 2, 3 ili vise sati u hodniku -cekaonici da ceka.
Urgentni se ne zove slucajno tako i mora da ima adekvatan pristup radu. Ne moze da posluje na principima doma zdravlja i cekanja. Vidim da ti smatras drugacije.

VMA je bila primer odlicno organizovane ustanove, jeste drzavna ali je odlicno radila unutar zasebnog vojnog zdravstvenog sistema. Isto kao sto je vojna hitna pomoc koliko znam efikasnija od civilne, Kako je sada ne znam. VMA je takodje drzavna, znaci moglo se dobro organizovati kada se hoce i zna kako.
Treba malo zaviriti kako se to radi kod drugih u svetu i kod nas a ne samo drzati se sablona i navika i smatrati da je status kvo najveci moguci domet.
Izvini sad ali stvarno imam utisak da nas zajebavas.Izvini jos jednom na izrazu.
Druze o kakvom zakazuvanju pricas, prica se o URGENTNIM CENTRU ????
Da li slusas kad ti pricam sa 2 lekara drze dezurstvo od 19 do 07 , pa jbt ne pitamo se mi nista o tome drzava tako rekla.
Pa zato i postoji TRIJAZA pacijenata.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

@ljubitelj

Odnos prema poslu, kvalitet istog, zavisi i od (pre)opterećenosti poslom.

Opet nisi odgovorio, očekivano.
Ne ne postoji, osim možda u ljubiteljland-u. Izvoli pa navedi koji je, al da se uklapa u ono što sam rekao.

Dalje postaješ bezobrazan, stavljaš mi u usta nešto što nisam rekao. Al nema svrhe tebi odgovarati pošto kao i uvek lupetaš (da, lupetaš) po svom. Ovo više pišem zbog drugih koji čitaju.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ovo za 24-časovna dežurstva sam čitao da se koristi jer onda jedan doktor može duže da isprati pacijenta a da ima sve detalje u glavi. A ovako se deo toga neminovno izgubi kad predaje smenu drugom doktoru, a čak i kad sve postoji u pisanoj formi to nije isto.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Tako je, mora se ispratiti stanje pacijenta, zato i cepaju tolike "stintove" :) . Pa i kada prođe 24h, često se vraćaju u bolnicu da bi ispratili stanje pacijenta.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

@grujic, odgovorio sam ti. I nemam nameru da se spustam na takav nivo koji potenciras.
Znaci da ne znas da postoji privatan bolnicki sektor, to nije moj problem.

@vamik, pa upravo sam ti napisao kako izgleda tretman hitnog slucaja u privatnoj dezurnoj bolnici. Znam i kako je izgledao u VMA koja je drzavna, ranije dok je bio samo vojna ustanova. VMA je bila za primer i dolazili su i iz inostranstva da posmatraju i uce.

Da li ti citas pobogu sta je @delija napisao. NIJE satima uradjena trijaza vec je pacijent satima cekao u hodniku ostavljen i zaboravljen. To je problem a ne da li ima 2, 3 ili 7 lekara. Pacijenta ne treba da zanima niti da se interesuje za organizaciju, a opet jako cesto su doktori ti koji vrse organizaciju.

Sistem ne valja, nebitno je sto ti kazes da je drzava odredila da bude takvo.
Treba i moze bolje, bez odbrane sadasnjeg stanja da je to tako i stava "pa sta neka ceka" na prijemu urgentnog centra.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Evo ga, već smo zamenili :)
Znači više nije privatni urgentni centar koji je republička ustanova i koji sve prima, dnevno pegleda 500+ a hospitalizuje 50+ ljudi, već je privatan bolnički sektor, koji naravno, postoji, ali nema veze sa pričom oko koje se počelo što nas vraća na tvoj bezobrazluk.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Slika

Imate vremena do ponoći.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
vamik
Reactions:

Post od vamik »

ljubitelj napisao:@grujic, odgovorio sam ti. I nemam nameru da se spustam na takav nivo koji potenciras.
Znaci da ne znas da postoji privatan bolnicki sektor, to nije moj problem.

@vamik, pa upravo sam ti napisao kako izgleda tretman hitnog slucaja u privatnoj dezurnoj bolnici. Znam i kako je izgledao u VMA koja je drzavna, ranije dok je bio samo vojna ustanova. VMA je bila za primer i dolazili su i iz inostranstva da posmatraju i uce.

Da li ti citas pobogu sta je @delija napisao. NIJE satima uradjena trijaza vec je pacijent satima cekao u hodniku ostavljen i zaboravljen. To je problem a ne da li ima 2, 3 ili 7 lekara. Pacijenta ne treba da zanima niti da se interesuje za organizaciju, a opet jako cesto su doktori ti koji vrse organizaciju.

Sistem ne valja, nebitno je sto ti kazes da je drzava odredila da bude takvo.
Treba i moze bolje, bez odbrane sadasnjeg stanja da je to tako i stava "pa sta neka ceka" na prijemu urgentnog centra.
Eto vidis da ne znas i od starta pricas napamet.
Na pultu kad se javljas i predas knjizicu ili licnu kartu dezurni tehnicar pita zbog cega se javljate ili kad hitna donese na nosilima da svoj uput.
Jel ti zivis uopste u Srbiji kad nisi tolko upoznat sa situacijom??Kad govoris drzava je tako odredila a tebi je to nebitno, pa svugde u svetu se postuje sto odredjeno ministarstvo izda.

A vidim da si se uhvatio VMA ni o tome ne znas nista, oni rade samo svoje vojne osiguranike kojih je dalekoooooooo manje nego ostalih civilnih pacijenata.A uskoce u pomoc kada je nesto vanredno.
Tako je barem na VMC u Petrovaradinu da se ogradim odmah a mislim samo mislim da je i na VMA.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

grujicd napisao:Ovo za 24-časovna dežurstva sam čitao da se koristi jer onda jedan doktor može duže da isprati pacijenta a da ima sve detalje u glavi. A ovako se deo toga neminovno izgubi kad predaje smenu drugom doktoru, a čak i kad sve postoji u pisanoj formi to nije isto.
Ima logike u tome, ali u praksi baš i ne funkcioniše kako je zamišljeno. Ne dolaze ti svi pacijenti u prva 2-3 sata dežurstva pa da imaš mogućnost da ih pratiš narednih 20-ak sati. Naiđe ti neki težak slučaj u 15-om satu kad si već utrnuo od umora, i narednih par sati koji su možda i najbitniji ti se njime baviš kao zombi.
Ali opet, sigurno je da ima razlog za sve to čim se ta praksa ne menja tolike godine.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

vamik napisao:Slazem se ali si i sam napisao manju ili vecu odgovornost.
Apsolutno imas pravo na svoje misljenje da su ti svi lekari bagra i stoka kao sto i ja mogu da kazem
za programere da su svi cvikerasi, zaludjenici itd...Glupost totalna.U svakoj profesiji ima nas svakakvih,
opet ponavljam kad se dokaze necuja greska treba odgovarati.
Sad ces krenuti sa pricom kako ne sme da se gresi u medicini, evo ti primer iz sale od pre mesec dana:
Taj dan 4 operacije na programu,na 2 u Spanu-soba za budjenje posle operacije dolazi tehnicar da kaze
kako zeni otice jezik i krece da se gusi,sve joj je dato od terapije ne reaguje, probana intubacija neuspela, na kraju uradjena traheotomija.Sve odradjeno po protokolu, mislili da je alergija na neke lekove, posle joj radili sva ispitivanja nista.Odreaguju svi pacijenti drugacije.Isti taj profesor je dolazio od svoje kuce na svakih 3 sata da je obidje u prvih 24 sata.Tako da nemoj generalizovati.
Ponavljam - ne mislim da su svi, ali zabrinjavajuce veliki broj jeste ne "bagra i stoka" nego totalno nezainteresovani i indiferentni.
Neprofesionalni.

I nisam siguran koliko bi tu bolja finansijska potpora iliti veca plata pomogla. Na njih konkretno mislim - ne za ostale koji rade svoj posao kako treba (naravno da ima i tih dobrih!).

To znam i iz svog okruzenja - niko ko je bio nezainteresovan za posao i zabusant se nije popravio povecanjem plate. Niko. Nezadovoljni platom gundjaju i rade svoj posao ili jednostavno napuste firmu i to je to - ne trpi posao zbog njih. Oni dobri, kada su i dobro placeni - jos su bolji.

perfiko napisao:Moram da ti se izvinim, zaista nisam znao da Elektroenergetski sistem mnogih zemalja zavisi od tvog rada. To jeste velika odgovornost.
Zavisi primarno od softvera koji je proizvod kompanije u kojoj sam zaposlen - nekada davno sam direktno programirao, zatim vodio timove ljudi, a sada uglavnom radim na arhitekturi / dizajnu - zato i kazem da mi je "dnevni" posao nesto sasvim drugo u odnosu na support.
Elem, ponekad je klijentima potrebna podrska za koriscenje tog slozenog sistema, a ponekad postoje i problemi u samom softveru koji se manifestuju u nekim specificnim situacijama. Veliki broj klijenata = vellika veorvatnoca da ces sa nekim da se druzis u sred noci :)
perfiko napisao:Ali ova zadnja rečenica . Jbg, namoj da se ljutiš, ali čovek se školuje 10 godina za nešto, a ti mu onda kažeš da ide da vozi kamion ili cepa drva ako nije zadovoljan platom. Nekako mi je "premijerska".
Deo odgovora je u ovom iznad napisanom vaniku.

Ne moze i ne sme losa plata da bude izgovor za nerad i neprofesionalizam.

Ne mislim da voze kamion, naopako, ali ne smeju pacijenti da trpe njihovo finansijsko nezadovoljstvo. Zato sam i za privatno zdravstveno osiguranje (i penziono!) da ja mogu da odlucim kome zelim da dam svoj novac i da mogu da procenim ko ga zasluzuje - ako vec ja placam. Time bi valjda trebalo i da se napravi neki "filter" - da oni koji vrede dobiju posao na privatnim klinikama jer je tu mnogo bitniji "dobar glas", a samim tim i dobra usluga.

Pre 10 godina se znalo jako dobro stanje u drzavi i sve okolnosti i znalo se sta moze da se ocekuje.
To je drzavna sluzba u drzavi koja je totalno trula :(

Nemam odgovor na pitanje kako treba (mozda ovo sto ja pricam sa privatnim klinkama uopste ne valja i nije tacno) - ali mislim da vidim kako ne treba.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Mali broj doktora je nezainteresovano i indiferentno. Stvar je tome što je za nekog pojedničnog tragedija, za njih je rutina. To im je i odbrameni mehanizam koji im pomaže da budu hladnokrvni i rutinirani. Njima je smrt svakodnevna pojava, pacijenti umiru i ne mogu sebi da dozvole da ih to ometa. Zato često deluju nezainteresovano, indiferentno, odbojno ili da potcenjuju nečiji problem. Svakome je njegova muka najveća, pa to ljudi ne shvataju.
Ono što je loše je što se daje medijski prostor nekome ko je nezadovoljan (uglavnom neosnovano) i raspiruje se atmosfera linča i hajke, pa onda i ne treba da čudi što dođu i tuku doktore i ruše po bolnicama. Uz to, niko za to da odgovara nego se takvi potezi i pravdaju. Kad doktor pogreši treba mu uzeti licencu, pa i u zatvor ako treba (ako je namerno loše lečio pacijenta što je dovelo do neke tragedije...ali to je ekstremno retko), ali i onaj koji ruši i bije da plati štetu ili u zatvor bez obzira što je doživeo tragediju.
vamik
Reactions:

Post od vamik »

+100

Poenta price.
Odgovori