Mislim da se ovde svi slazu da je sistem los, ne samo zdravstveni, mnogo sta nam ne funkcionise.
Kredibiliteta radi, u IT-u 15+ godina, supruga zavrsila medicinski, radi za farmaceutsku kucu, kao mnogo njenih kolega. U struci nije uspela da nadje posao, krenula ovo drugo u varijanti bar cu da gradim networking pa ako se negde pojavi prilika bar cu imati bolji start. Sad joj se vise svidja ekonomija
Urgentni u NS, katastrofa, nazalost suvise puta prosle i ove godine sam bio licno, nocu ekstremno lose. Naravno, kao sto kaze varmik, ima samo 2 lekara da pokriju sve, ne mogu ljudi fizicki da stignu. I te nocne smene uvale mladjima, ima jos par dezurnih po klinikama i to je to. Glavna ustanova u celoj Vojvodini, par ljudi hendla sve. Takodje, vise puta sam bio prisutan da kukaju da im sa lokala salju gomilu pacijenata koje su mogli sami da zbrinu.
Niko ne spominje scene poput dolaska ljudi u 4-5 ujutro u KC, da zakazu pregled kod specijaliste, zima, a red 100m. Ne znam da li se jos desava, ali je meni to bilo ekstremno ponizavajuce.
I to je stvar sistema, organizacije i razumevanja ko tu koga placa. Monopol poremeti osnovne vrednosti, zakonitosti. Ja recimo potpuno razumem celu pricu oko volontiranja, i koliko je to nezahvalno za te ljude. I da neki od njih rade to godinama, i to u urgentnom i da su cesto bolji od mnogo iskusnijih kolega, a da poslove dobijaju mamini i tatini sinovi.
I naravno da su lekari slabo placeni, i ne samo lekari, i drugo medicinsko osoblje koje radi sa pacijentima. A koliko ima administrativnog osoblja, partijskih vezara i slicno? Procitao sam negde podatak da ih ima nesrazmerno mnogo, i da naustrb njih fali lekara i drugog medicinskog osoblja.
Pa sto se ne bunite ljudi? Pa ko ce da menja sistem ako ne vi iznutra koji bolje znate kako on funkcinise?
I ovo sto vam ljudi govore je njihovo iskustvo, nije to licno protiv bilo koga, samo je generalni utisak da je odgovor - cuti, moze to i gore. Pa izvinite, to meni nije prihvatljivo - to je prica o profesionalizmu.
I o empatiji, razumem da je stresan posao, ali ljudi kojima treba medicinska pomoc su u posebno ranjivoj poziciji u odnosu na lekara. A ima i svakakvih pacijenata, da se ne pretvaramo da su svi cvecke. Bez zezanja, jel vama neko pruza podrsku, obuku kako se vladati u kojoj situaciji? Znas ono, da neko povremeno izadje u hodnik da kaze, ljudi bila saobracajka, lekari su u sali, ocekujemo ih tad i tad...bilo kakvu informaciju, mislim da to nije tesko.
Kada dodjete u bolnicu, to nije krivicom lekara, tako da vam ljudi tamo mogu samo pomoci. To je moj stav, malo esktremno ali u tom smislu by default ne krivim lekare, naravno da mogu i da pogrese. Na sistemu je da greske svede na minimum, i da postavi sistem vrednosti.
A oko IT-a, pa ljudi desava nam se koja vec, 4-ta industrijska revolucija, informaciona, upala nam kasika u med. Ali nemojte zaboraviti da se mi takmicimo na globalnom trzistu, i da smo placeni tacno onoliko koliko vredimo. Posto je konkurencija ogromna, sta mislite koliko kosta programer u Kairu? Mnooogo manje nego u Srbiji, pa cemo opet mi dobiti posao - a Egipat 80 miliona.
To nazalost ne menja cinjenicu da su ostali stvarno malo placeni, ali verujte mi da vecina IT firmi radi legalno i da vam je to cist devizni priliv za zemlju. Ali sta mi to vredi ako za par godina zemlja ostane bez specijalista posto su najbolji otisli a ostali mamini i tatini sinovi, ko ce mi leciti decu?
Tako da ja tako shvatam ovu diskusiju, svi smo zabrinuti za buducnost zdravstva u nasoj zemlji.