grujicd napisao:Imao sam jedno vreme običaj da vinjak gasim pivom. Ali pre 20 godina, sa studenstkim budžetom, to je bila malo jeftinija kombinacija od ove sa slike
Ne bih nikad mesao. Ni ginis ni vinjak 5 mi nekako nisu pica za nalivanje i mesanje vec za uzivanje.
Pre neki dan sam uzeo casicu petice pa posle otisao u goste i sipali mi casu obicnog vinjaka. Nisam ga ni popio do kraja. Ukus ni priblizan. Imao sam osecaj da pijem neku hemikaliju. Nidje veze.
grujicd napisao:Imao sam jedno vreme običaj da vinjak gasim pivom. Ali pre 20 godina, sa studenstkim budžetom, to je bila malo jeftinija kombinacija od ove sa slike
Sto bi se reklo - betonirao si!
100 godina sam u kafani i mislim da jedino pice koje nisam probao je Vinjak 5, tacno cu ga kupiti da pocastim sebe za ng, da vidim da li je istina ili mit to sto se prica o njemu
XO je mešavina vinjaka starih od 10 do 25 godina..
Vinjak XO
Ekskluzivni proizvod iz porodice vinjaka u čijem stvaranju su učestvovale generacije imajući u vidu dužinu starenja ovog proizvoda u hrastovoj buradi pripremljenoj po posebnom postupku. Osobenost ovog proizvoda čine fino ukomponovani, odabrani vinski destilati i vinjaci, koji su dozrevali dugi niz godina i čija se starost kreće od 10 do 25 godina. Tako je prema jedinstvenoj recepturi utemeljenoj na iskustvu i tradiciji nastao Vinjak XO u kome će i najprobirljiviji poznavaoci naći zadovoljstvo uživanja svih čula.
Odlikuju ga boja tamnog ćilibara sa bakarno crvenim odsjajem i veoma fini, nežni mirisni tonovi svojstveni plemenitim pićima tipa vrhunskih konjaka. Na ukusu vinjak XO je najpre snažan i kompleksan uz intenzivno prisustvo tanina, a zatim prelazi u izuzetno trajan mekan i harmoničan ton fine karamele, vanile i sušenog voća Ukus se dugo nakon konzumiranja zadržava i poboljšava osećajem da u ustima ostaje ukus meda. Konzumira se isključivo kao dižestivno piće na sobnoj temperaturi uz obavezan dodatak preprženih zrna kafe, badema i indijskog oraha. Dobro se slaže sa jakom kafom bogatog ukusa.
Sadržaj alkohola: 40%v/v
Puni se u staklene boce zapremine 0.75l
Pre par meseci sam probao Vinjak XO, do sada sam običan Vinjak konzumirao 3-4 puta po čašicu max 2. XO vredi svakog dinara, baš sam se oduševio bolji je od svake žestine koju sam pio.
Nama su davno, na nekoj praksi, u Navipu, nudili na probu neki njihov naj naj naj proizvod, samo za internu upotrebu, bitne stranke i poklone.
Kazu da je cena bila takva da apsolutno nije imao sanse u redovnoj (malo)prodaji.
Nemam pojma kakvog je ukusa, nisam kvalifikovan da to cenim.