Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od kragujevac »

ftj napisao:Ok neki voze cele godine al uglavnom svi koji voze danas imaju zimske.
Voznja zimskih guma leti je u najmanju ruku isto toliko pogresna kao i voznja letnjih guma zimi. Samo sto to nikoga ne interesuje jer nije kaznjivo. Sve dok se zimi ne dese neki ekstremni uslovi (kao sada) niko zivi u Srbiji osim pandura se ne interesuje za problem "letnja guma/zimsko vreme". Leti, u kombinaciji "zimska guma/letnje vreme" se cak ni panduri ne interesuju ni za sta. A ne bi bilo zgoreg da se i to malo iskontrolise.
Na plus 30-40 stepeni i temperaturi asfalta od 50 stepeni se zimska guma ponasa kao zvaka. Toliko je meka da u kombinaciji sa pogresnim pritiskom u njoj i nekoj elegantnoj rupi na putu ( a kod nas ih ima, to je cinjenica) moze ´ladno da spadne sa felne. O putu kocenja u toj kombinaciji ne bih da raspravljam. Ako se zimska guma podnosljivog kvaliteta vozi samo jedno leto pri temperaturama u Srbiji, ona se toliko potrosi da je za prvu nailazecu zimu "podnosljiva", a za sledecu iza nje je direktno opasna po zivot.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ogranicenje na autoputu je 60km/h u ovim uslovima voznje. Jurca se znatno vise od toga, ispred se pojavi od vetra vrtlog suvog snega i umesto da se nastavi na isti nacin kretanje dalje bez naglih manevara odjednom tras po kocnici.
I eto lancanog sudara.
Nije ovo nikakva posebna zima, uobicajeno je a bilo je ranije i gorih sneznih padavina, vetra i slicno.

Osnovni problem su vozaci koji nedovoljno osecaju okolinu i ponasaju se kao da nije zimska voznja.
Ne znam kako drugacije objasniti svake godine ponavljanje istih prica. Ne odnosi se samo kod nas i samo na jucerasnje dogadjaje, vozaci kao da ne zive u Evropi gde je zima nesto sasvim normalno i ocekivano da se dogodi.

Kada cujem "price" kako ima snega na kolovozu, kako nije ociscen put do crnog i slicnog samo se pitam da li su toliki vozaci pocetnici bez iskustva zimske voznje.
Nije nikakav bauk voziti po utabanom snegu, sasvim normalno treba da bude za sve obucene vozace i uz adekvatno ispravno vozilo (za zimske uslove opremeljeno).
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

ljubitelj napisao:Nije nikakav bauk voziti po utabanom snegu, sasvim normalno treba da bude za sve obucene vozace i uz adekvatno ispravno vozilo (za zimske uslove opremeljeno).
Slažem se. Uhvatio me je veliki prošle godine i po utabanom snegu sam krenuo na put od 1400 km. Od BG do NS sam video par slupanih auta. U AT prevrnut autobus. Jedino usporim kada menjam traku, ali to je vrlo retko jer svi voze 60-80, pa sam 90% puta na desnoj traci. Ispod 100 nisam vozio.
Za sada nijednom problemi na putu pokrivenim snegom.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

Problem su i vozaci koji se previse oslanjaju na gume, pa posle montiranih novih premium modela ne prilagode brzinu uslovima na putu.
Juce sam se uverio koliko je nova Dunlop WinterSport 5 nemocna protiv prirode, jedva sam se uparkirao u dvoriste. Brzina ispod ogranicenja, a opet sam osecao nesigurnost, i da auto moze svakog trenutka da sklizne.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

To ti je Dunlop. Nista cudno...
:D

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Odlican je Dunlop,toliko da sam se razmisljao da sad u januaru kupim Michelin PA4,da ne cekam Continental 860 u mojoj dimenziji.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ja vozio pre par dana drugarov Leon FR sa Dunlop WS5 od Brusa do Kopa. Za to malo puta mi je delovao odlicno. Ja jos i malo brze vozim taj put jer ga znam napamet, i nisam se nigde osetio nesigurnim.

Tapatalk Post
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ja sam na 320d bio zadovoljan sa Dunlop. Sada vozim Michelin koje su isto odlične.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

kragujevac napisao:
ftj napisao:Ok neki voze cele godine al uglavnom svi koji voze danas imaju zimske.
Voznja zimskih guma leti je u najmanju ruku isto toliko pogresna kao i voznja letnjih guma zimi. Samo sto to nikoga ne interesuje jer nije kaznjivo. Sve dok se zimi ne dese neki ekstremni uslovi (kao sada) niko zivi u Srbiji osim pandura se ne interesuje za problem "letnja guma/zimsko vreme". Leti, u kombinaciji "zimska guma/letnje vreme" se cak ni panduri ne interesuju ni za sta. A ne bi bilo zgoreg da se i to malo iskontrolise.
Na plus 30-40 stepeni i temperaturi asfalta od 50 stepeni se zimska guma ponasa kao zvaka. Toliko je meka da u kombinaciji sa pogresnim pritiskom u njoj i nekoj elegantnoj rupi na putu ( a kod nas ih ima, to je cinjenica) moze ´ladno da spadne sa felne. O putu kocenja u toj kombinaciji ne bih da raspravljam. Ako se zimska guma podnosljivog kvaliteta vozi samo jedno leto pri temperaturama u Srbiji, ona se toliko potrosi da je za prvu nailazecu zimu "podnosljiva", a za sledecu iza nje je direktno opasna po zivot.
Jeste tacno ovo da su zimske leti kao zvake. Imam osecaj kao samo na oprugama da vozim koliko skace automobil, najgore je u julu/avgustu. Ali svestan sam toga da vozim wintere i autoputem idem najvise do 100km/h, medjugradskim putevima 60-70 (letnji uslovi). Sad je mnogo bolje stanje kako su pale temperature.

Послато са HUAWEI VNS-L21 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
dusman
Reactions:
Pridružio se: 16 Avg 2013, 15:06

Post od dusman »

Ne znam kako vama ali ja imam sve cetri zimske Dunlop Winter Response 2 i vrhunske su bas sam ih isprobavao(na sigurnom delu puta gde sam bio bukvalno sam) skretao na snegu pri malo vecoj brzini, kocio naglo pri 40 po snegu i ledu koci jako kratko i ne zanosi u stranu naravno ABS odradi svoje, ja se odecam jako sigurno sa ovim gumama uzeo sam ih pre 20 dana sve cetri nove.
U proredjenju sa proslom godinom gde sam sa letnjim namerno to isto radio da bih uvideo razliku izmedju guma na sopstvenoj kozi, to je nebo i zemlja, auto se vrti kao cigra i na mali pomak volana u stranu, sto sa zimskim premium brendovima nije slucaj u keivini nema teika da se zanese dok sam tada prosle godine u kontrolisanim uslovima zavrteo se kao cigra na letnjim dobrim gumama.
Naravno tada sam isto stavio Misečin A4 toga dana ali sam tada sebi hteo da dokazem koliko je vazno da zimi budu sve cetri zimske premium gume i da tada nema problema.
Ja ni sa Miselinkama prosle ni sa Dunlopkama ove godine nisam imao problema, ni sa Toyo pre 3 godine.
Da svake godine kupujem nove gume a stare prodam pa opet sledece god nove i uvek setam nove zimske gume, jer mislim da je nova ipak nova a pritom premium guma.
A zadovoljan bude i novi kupac.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Postujte saobracajne propise!!!
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Samo da je premijum i nema zime :)
Korisnikov avatar
marketman
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2015, 11:52
Garaža: Toyota Rustolla 1.6 astmo

Post od marketman »

A gde nadjes prostor za testiranje? :)
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

ma gde hoćeš, ionako slabo ljudi voze. Na sred puta gde su dve široke trake ja sam testirao upravljivost i kočenje.
Korisnikov avatar
marketman
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2015, 11:52
Garaža: Toyota Rustolla 1.6 astmo

Post od marketman »

Kocenje jos i nekako, ali upravljivost bas i ne bih, preblizu su ivicnjaci, bandere...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Vekiki parkinzi
Odgovori