Zanimljivi novinski i drugi članci

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Uroš S. »

Geza napisao:Clio V6 je mala beba za ovog monstruma :)
http://www.windingroad.com/articles/blo ... ransplant/
http://www.youtube.com/watch?v=K1yVheFcK04

325+ks

Prodaje se za 2000$.
Zveroljub
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 20:33
Garaža: Astra j

Post od Zveroljub »

trojanac napisao:Kako redakcija nezvanično saznaje, maskirani lopov je član jednog auto foruma sa prostora Srbije, u kojem se svakodnevno informiše o najkvalitetnijim slatkišima. Morao je 7 puta da se vraća, da bi bio siguran šta je najbolje.

Tajanstveni forumaš u akciji
Ovaj je maskiran, a ne libi se ni da pokaze plen :rofl:
viewtopic.php?p=67199#p67199
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

"Politika", 17. avgust 1937: "Aerodinamični voz išao je juče od Beograda do Zagreba prosečnom brzinom od 107 km/h".
Dakle, _prosečna_ brzina, što znači da je povremeno išao i znatno brže! Evo cele strane na kojoj je vest objavljena (dole, desno):

Slika

Na jednom nemačkom forumu sam svojevremeno našao sliku eksperimentalne parne lokomotive sa kabinom napred, aerodinamičnog oblika, za koju je pisalo je delo srpskih inženjera iz perioda pre II sv. rata i da joj je nadimak bio "leteći Beograđanin". Postizala je brzine do 150 km/h. Sada sam prvi put naišao na neki pisani trag koji bi odgovarao ovoj lokomotivi. Evo te slike:

Slika
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Hm, mene je zainteresovao ovaj slucaj mlade krojacice :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Haha, znao sam da će neko primetiti. :D Namerno sam ostavio celu stranu, da se vidi kakve su bile i ostale vesti. To je inače sa sajta Narodne biblioteke (http://www.nb.rs), imaju komplet skenirane "Politike" od 1904. do 6. aprila 1941.
Ђенерал Јанковић
igorche20
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:34

Post od igorche20 »

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

snork napisao:"Politika", 17. avgust 1937: "Aerodinamični voz išao je juče od Beograda do Zagreba prosečnom brzinom od 107 km/h".
Koliko je ovo trošilo? :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Pošto je reč o parnoj lokomotivi aerodinamičnog oblika, verovatno je trošila manje uglja nego standardne parne lokomotive. :) U svakom slučaju je, koliko znam, jedina parna lokomotiva na svetu sa kabinom napred, kao što je imaju električne lokomotive.

Zvanični rekord za parne lokomotive je postavila britanska klasa A4, 1938. godine. Konstruktor je bio sir Nigel Gresley (ko je igrao prve verzije Transport Tycoon-a, seća se sigurno ove lokomotive :) ). Rekord je iznosio 203 km/h, ali ne znam kolika je bila prosečna brzina na dužim relacijama. Prva slika je napravljena tokom postavljanja rekorda, druga u današnje vreme:

Slika Slika

Sovjetska klasa 2-3-2K iz 1937. je takođe mogla da postigne brzinu od 200 km/h i korišćena je na pruzi Moskva-Lenjingrad (to je i danas najbrža ruska pruga, jer ide praktično u pravoj liniji, bez krivina).

Slika Slika

Te lokomotive su iz nekog razloga izrezane posle rata. Od velikih i brzih sovjetskih lokomotiva je do današnjih dana preživela nešto sporija klasa P36 (prvo je slika iz 1970, dok je još bila u aktivnoj upotrebi, drugo je slika danas):

Slika Slika
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ove 2 poslednje slike imam kao slagalice iz decijih dana :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Slagalice su, naravno, ruske? :)

Inače, niko nije prokomentarisao natpis "Иосиф Сталин" na srednjoj slici desno. :D Ona je iz 1943. Jednom sam na Motors ili tako nekom kanalu gledao emisiju o Amerikancima koji imaju kolekciju pravih tenkova. Jedan T-34 su kupili u Poljskoj i komplet mu vratili originalni izgled iz Drugog svetskog rata. Čak su ćirilicom napisali "ЗА СТАЛИНА" kao što je često i pisalo na tim tenkovima. :D
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kao bivšeg tenkistu, zainteresuju me te emisije o restauracijama tenkova. Nisam ni znao da postoje kolekcionari tenkova i to ne bilo kakvi, već oni koji ih pronalaze, kupuju, restauriraju i čuvaju na desetine komada, kao da su igračke iz Kinder jaja, ne pravi tenkovi. Milionski budžeti prate taj hobi, a fizička lica su u pitanju, pri tome izgledaju prosečno paorski, ni blizu izgleda tipičnih buržuja.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Uhhh što bih ja voleo da mogu da si priuštim takav hobi. Šta ću, mnogo sam igra Panzer General, :pardon: a i takva kolekcija dobro dođe kad te neko iznervira. :djavo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

da, dobro bi dosla kad bi trebao do slavije u 3 popodne da skoknes :kezo: :kezo: :kezo:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Dobra ideja, mada može i za večernje izlaske u Str. Bana i samo sa kupole vikneš unutra "Vorwärtz" :djavo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Odgovori