Secka kad ubrzava?

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Secka kad ubrzava?

Post od Sloba »

Iz mojih iskustava kao posmatraca ne kaze uvek dovoljno precizno pa je presudno shvatanje majstora kako stvari rade i iskustvo sa mnogo istih automobila. Zato su ovlasceni servisi dobri, ako ne za drugo. Nekad dijagnoza bude uopstena, tipa - prebogata smesa, poremecaj nizvodnog lambda senzora, sto i jeste tako, a uzrok je nesto deseto, usis npr. A, mozda je bas i do lambde. Po tom obrascu ljudima zamene pola motora dok ne nadju kvar.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Do qrca...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zameniš deo pa vratiš stari ako nije do njega, i tako redom. Nekad drugačije nije ni moguće, ko se bavio servisom bilo čega iole kompleksnijeg, ne samo automobila. U svakom slučaju algoritam nije beskonačan, ide redom. Prednost servisa kroz koji je prošlo puno kola je što zna da prioritizuje kojim redom da ide, a svaštarski manji servisi to baš i ne mogu.

U svakom slučaju rešiva stvar, tipujem na struju, da preskoči da zapali smesu na nekom cilindru. Bobine bi dijagnostika trebala da prijavi?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ne bi, prijavi se missfire na nekom cilindru, izostanak varnice
To može biti i kabl i bobina i svecica
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Hvala drugari. :) Majstor nek ga provoza, kaci na dijagnostiku ili sta vec, pa cu videti sta kaze, samo da vidim kad budem mogao da odem. Svecice sam menjao pre nekih 22.000km, mozda je i do toga ili neko crevo da je naprslo. Dok ne pogleda lepo i isproba moze biti vise stvari.

Svakako cu da vidim da zamenim svecice sobzirom da su Fordove 1400 dinara set i da ocistim klapnu gasa/ler gas to mogu i sam generalno.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Samo original svecice Fordove za taj motor uzmi
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Da, njih sam i prosli put stavio. Rekose mi da ne prima lepo ostale.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Ovako logički (ali i laički) razmišljam o navedenom problemu:
- na malom gasu "seca" tj. štuca zato što dobija neadekvatnu smešu vazduha-goriva (i za to bih optužio kompjuter koji daje te naredbe ako ga auto ima)
- na jačem gasu, fenomen nestaje jer se dozira veća količina goriva tj. "mapa" doziranja goriva-vazduha je drugačija, (bogatija smeša) i auto počinje da radi "normalno"
- da su elektro-kablovi ili bobina, ili neko crevo ... fenomen bi po logici trebao da se zadrži tj. možda i da se pojača?
- možda i dizne negde zapinju (neka nečistoća ih ometa)?
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Dizne nisam nikad cistio od kad sam uzeo auto, predjeno nekih 42.000km do sad. (nemam plin)

Evo kako se desava. Tipa ubacis u prvu i krenes na nekih 2.000 obrtaja promenim u drugu, dajem normalno gas on secka bas se oseca onda dodjem opet do nekih 2.000-2.200 obrtaja promenim u trecu isto se oseca da secka tako, dodajem gas vec idem nekih 50km/h ubacim u cetvrtu i sad krstarim 50km/h, bez ubrzavanja itd nema seckanja i stucanja.

Da su prljave dizne zar ne bi stalno cak i u "krstarenju" cimao malo i seckao? Svasta mi pada na pamet, dacu majstoru nek ga provoza malo valjda ce on znati od cega da pocne. :mrgreen:
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Iskreno ne znam kako tačno dizne rade: da li uvek otvaraju do kraja a količina goriva zavisi od dužine trajanja otvorenosti istih ... ili imaju različitu "dubinu" otvaranja pa se time dozira količina goriva koja prolazi kroz njih? Ako je ovo drugo, to bi moglo da objasni da su u menje otvorenom položaju dizne neadekvatno otvorene, a u više otvorenom položaju - pravilno otvorene. Objasnih koliko sam mogao moje razmišljanje, napominjem da nemam adekvatno znanje i da samo pokušavam da laički analiziram problem.
Poslednja izmena od maxer u 29 Jan 2017, 14:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Nisam ni ja siguran bas. :think: Mada mislim da kad su dizne u pitanju ako su zaprljane ili ne rade lepo to dijagnostika pokazuje ako se ne varam.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Mislim da na tvom automobilu samo može da prijavi "misfire" tj. nepravilno/propušteno paljenje na cilindrima i ništa drugo detaljnije od toga.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Isto mi se Astra ponašala pre zamene bobine. Jedino nisam primetio da secka kad dajem gas u leru mada nisam ni probavao.
Jel imaš 1 zajedničku ili 4 odvojene?

t
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

U leru ne secka, samo se oseti da se auto zatrese malo kad das gas. Inace pre se nije tresao. Nije to neko drasticno podrhtavanje ali se oseti. Hm, za bobinu ne znam moram da proverim da li je jedna ili odvojeno.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Ako se ne varam, ovo bi trebalo da je bobina? E sad ne znam tacno kako izgleda kad je jedna ili cetiri :mrgreen:

Slika

Slika
Odgovori