Texonja napisao:@Dragan
Naucno objasnjenje od mene neces dobiti jer ga nemam, ali mi je nelogicno da auto trosi isto iako je tezi. Na primer, siguran sam da Audi A4 2.0 TDI pri istoj konstantnoj brzini trosi manje nego A6 sa identicnim 2.0 TDI i identicnim felnama/gumama, iz prostog razloga jer je A6 tezi. Ubedjen sam da je to barem pola litre, a ne statisticka greska.
a6 je takodje i vece povrsine poprecnog preseka pa mu je sa slicnim koeficijentom otpora vazduha ukupni otpor vazduha veci. otud i veca potrosnja. ne mogu sada da nadjem tacne podatke za te koeficijente, imam link ka sajtu za te stvari ali kuci...
nego -
Texonja napisao:
a motor konstantno mora davati neku dodatnu silu da bi sprecio to "usporavanje" i naterao ga da se krece zadatom brzinom. Dakle, teoretski mi deluje da je konstantna brzina u sustini "zbir beskonacnog broja kratkih ubrzavanja", ako gledamo kroz ubrzanje.
sta je po vama razlog tog ubrzavanja?
ili ajde ovako - da se preselimo u sredinu gde nema otpora sredine - svemir - komete ( pogotovo neke specificne, koje se krecu po tacno odredjenim putanjama, u tacnim i jednakim intervalima, kao recimo halejeva, ) imaju uvek istu brzinu, jel, da bi uvek prosle kroz istu tacku u jednakom vremenskom periodu.
mislim da bi se mogli sloziti da iste te komete nemaju nikakav izvor sopstvenog pogona.
isto tako,
nema otpora kretanju kroz sredinu, i nema gubljenja kineticke energije zbog toga. da sad ne razlazem dalje, nadam se da shvatate sta hocu da kazem?
@nuk - to sto ti pricas se odnosi na opsti uticaj mase na potrosnju goriva i sa tim se slazem. neki su cak pokusali da naprave neku najgrublju racunicu tipa 100kg vise u autu potrosnja veca za 10 posto ( govorim kao primer ), sto je po mom misljenju potpuno pausalno i moze biti krajnje netacno zbog vise razloga...
ja pricam o potrosnji pri konstantnoj brzini, i to sam vec par puta napisao, cisto da bude jasno...
@magistrala i potrosnja - next je u pravu, magistrala jeste mama za potrosnju, a fokus moze da trosi ispod 6l po magistrali, medjutim ne znacajno, i to pri voznji oko ogranicenja...pa rs trosi u tom kilavom rezimu oko 6,5l...razlika izmedju ta dva auta je veca na autoputu a najveca u gradu...
na magistrali nije jer gde fokus moras da prebacis i dve brzine nize i time gubis zbog prenosa klio moze da prodje u najvisem stepenu prenosa...ako bi geldao elasticnost recimo 60-100kmh, sto su brzine na magistrali, medjuubrzanje klija u 6. je bolje nego fokusa u 4., recimo slicno kao u 3. ...
to su neka moja iskustva sa ta dva auta uporedo...