Dragane,poredis babe i zabe... Ne moze se isto gledati na razlicite stvari...
Lopta i balon su napunjeni vazduhom... I drugo,da li istu silu upotrebljavas pri bacanju istih? Ne bih rekao.
Isto tako da te pitam,sta bi lakse bacio 10 metara,teg od 10kg ili teg od 20kg...
Ili hoce li avion od papira dalje otici od aviona od metala...
To sve nema veze sa automobilom.
Jednostavno,masa vrsi pritisak na gume,koje pod tezinom vise usporavaju...
Sto je telo teze,to mu vise vise energije treba da se izbori sa silom(vise sila koje uticu na to) koja ga usporava...
Na nizbrdici ce tezi auto da ode dalje,ali na ravnom ili usponu nema logike da se isto desi...
Cak i da na ravnom tezi auto ima tu prednost sto ti kazes,boljeg zaleta,to nije proporcionalno sa kolicinom goriva koja mu kasnije treba da se vrati do odredjene brzine...
Nisam rekao da isto trosi auto na ravnom i nizbrdici,nego da se potrosnja na nizbrdici nece razlikovati u zavisnosti od mase,jer kocenje motorom sece dovod goriva i na laksem i na tezem...
Ti znas da mi svo vreme pricamo o realnom putu i da kada god neko pomene da je natovaren isao na put,ti pitas kakve veze ima da li ima 500kg manje ili vise i da to ne utice na potrosnju?
dragan napisao:kozmo jos samo objasni kakve veze ima potrosnja pri konstantnoj brzini sa tezinom auta... ?
cozmo napisao:Kako nema? Tezina ima itekako uticaja na potrosnju. Nije isto kad si na putu sa 5 osoba i stvarima (max opterecenost) i kad se vozis sam.
@Ji 4tze,tebi benzinac na 5k rpm-a trosi skoro kao meni dizel sa boljom aerodinamikom na manje od 4.000 RPM-a pri 180 km/h ... Meni sa tempomatom na 150 km puta pri brzini od 150 km/h i 100km puta na 160 i 180 km/h do Nisa, prosecna potrosnja bila preko 9l...
Prosto je nemoguce da ti 1.8 benzinac u Civicu sa 5 brzina trosi ispod 8l na 155km/h,jer moj auto trosi odprilike toliko.
9l trosi 200 CDI pri 170 km/h i to blueefficiency model koji trosi manje od mog... To je trenutna potrosnja.
Tebi pri 180 km/h Civic 1.8 benzin trosi 11l,a meni trosi preko 10l... Razlika od 1l na 180 km/h izmedju tvog i mog automobila jednostavno nije moguca.
Prosecnu potrosnju mozes da gledas tek kada ti se u poslednjih 5km nije povecala za 0.1dl kao realnu...
Evo jedan fini pokazivac potrosnje:
http://www.youtube.com/watch?v=0tQaeMqw ... detailpage
A da se realno vidi da C200 CDI trosi manje:
http://www.youtube.com/watch?v=eWX0GhHwdMQ