Octavia 1.9 105KS, 2007. - dva putnika, nešto stvari.
BGD - Crna Gora (Boka), preko Topole i Žabljaka, manji detour po Zlatiboru
Podaci po bordu:
Kilometraža 529km
Prosečna brzina 58km/h
Prosečna potrošnja 4,7l/100km
Vreme 9:05 - ali je bar dvadesetak minuta radio u mestu, što će reći da je realan prosek ~ 60km/h i vreme oko 8:45
Vožnja jeste bila lagana, ali ne svuda. Dakle, bez neke žurbe, ali nisam vodio računa ni o potrošnji.
Vratiću se bez dopune goriva, bez problema. Kaže da mi je preostalo još 890km
Ako se setim, videću šta kaže pištolj na pumpi, ali biće i vožnji ovde u lokalu.
Range će brzo da padne, sadašnja procena je bazirana na poslednjim kilometrima puta koji su verovatno bili nizbrdica.
Kod mene za posljednjih 23548 kilometara potrošeno 1497 litara, potrošnja nešto ispod 6.4 l/100 km
Octavia 1.9 TDI, uglavnom grad (60—70%) ali ne previše vožnje u špicu, plus nekoliko dužih putovanja (Grčka, Bosna i lokal po Srbiji)
Evo pošto sam do nedavno vozio 2.0 TFSI 200 KS, a sada vozim 2.0 TDI 150 KS, da napišem poređenje u potrošnji.
Vozim oštrije, ne pazim na svaki ml potrošnje i otprilike jednaka vožnja je u pitanju kod oba auta.
Najveća razlika je u čistoj gradskoj vožnji. Kada je baš hladno, pa se potrefi i regeneracija DPF-a, TDI troši oko 8 l/100 km. TFSI u istim uslovima nema šanse da troši ispod 13,5 - 14 l/100 km.
Kada je malo toplije TDI mogu da vozim po gradu laganijim tempom i znatno ispod 7 l/100 km, a TFSI nikada nisam uspeo da spustim po gradu ispod 10,5 - 11, ali je to mučenje za TFSI.
Samo da napomenem da je to situacija u Subotici. Već u NS ili BG TFSI troši dosta manje i mogao sam da ga vozim čak i sa oko 9,5 l/100 km.
Magistralni putevi: TDI sam vozio sa potrošnjom ispod 4,5 - 5 l/100 km, ali sam i TFSI uspevao da vozim sa 6,3 l/100 km.
Autoput: brzine oko 120 km/h TDI oko 6 - 6,5, TFSI oko 9,3 - 9,5. Preko 120 km/h razlika u potrošnji drastično skače kod TFSI, a kod TDI mnogo manje.
Zaključak: TDI uvek troši manje, a razlika u potrošnji mnogo zavisi od mesta, uslova i načina vožnje. Razlika se drastično povećava ako se auto agresivnije vozi, jer tada kod TFSI drastično skače potrošnja, dok kod TDI razlika nije ni blizu tolika. TFSI se mnogo lepše vozi (možda samo navika), lepše čuje i u principu mi mnogo više leži. Sledeći će verovatno opet biti turbo benzinac.
Još jedna stvar je da su potrošnje kod sledećih generacija ovog TFSI motora značajnije smanjene, pa je i razlika u potrošnji manja.
Dugoročna potrošnja na TDI je trenutno 7.0 l/100 km, a na TFSI je u trenutku prodaje bila 10,5 l/100 km.
mix024 napisao:Evo pošto sam do nedavno vozio 2.0 TFSI 200 KS, a sada vozim 2.0 TDI 150 KS, da napišem poređenje u potrošnji.
Vozim oštrije, ne pazim na svaki ml potrošnje i otprilike jednaka vožnja je u pitanju kod oba auta.
Najveća razlika je u čistoj gradskoj vožnji. Kada je baš hladno, pa se potrefi i regeneracija DPF-a, TDI troši oko 8 l/100 km. TFSI u istim uslovima nema šanse da troši ispod 13,5 - 14 l/100 km.
Kada je malo toplije TDI mogu da vozim po gradu laganijim tempom i znatno ispod 7 l/100 km, a TFSI nikada nisam uspeo da spustim po gradu ispod 10,5 - 11, ali je to mučenje za TFSI.
Samo da napomenem da je to situacija u Subotici. Već u NS ili BG TFSI troši dosta manje i mogao sam da ga vozim čak i sa oko 9,5 l/100 km.
Magistralni putevi: TDI sam vozio sa potrošnjom ispod 4,5 - 5 l/100 km, ali sam i TFSI uspevao da vozim sa 6,3 l/100 km.
Autoput: brzine oko 120 km/h TDI oko 6 - 6,5, TFSI oko 9,3 - 9,5. Preko 120 km/h razlika u potrošnji drastično skače kod TFSI, a kod TDI mnogo manje.
Zaključak: TDI uvek troši manje, a razlika u potrošnji mnogo zavisi od mesta, uslova i načina vožnje. Razlika se drastično povećava ako se auto agresivnije vozi, jer tada kod TFSI drastično skače potrošnja, dok kod TDI razlika nije ni blizu tolika. TFSI se mnogo lepše vozi (možda samo navika), lepše čuje i u principu mi mnogo više leži. Sledeći će verovatno opet biti turbo benzinac.
Još jedna stvar je da su potrošnje kod sledećih generacija ovog TFSI motora značajnije smanjene, pa je i razlika u potrošnji manja.
Dugoročna potrošnja na TDI je trenutno 7.0 l/100 km, a na TFSI je u trenutku prodaje bila 10,5 l/100 km.
Slazem se 100% samo moj sledeci izbor ce vjerovatno biti TDI
Markoni napisao:Ne sme FR da trosi 9.5 lit./100 km pri 120 kmh, meni je Golf trosio oko 7.5 ako se secam, a pri 150 kmh oko 10.
Tapatalk Post
Moj je trošio. Na 150 km/h je trošio već oko 11,5 - 12.
Provereno 100%. Isto troši i bratov FR, tvoj bivši.
Prosek autoputem od Subotice do Grčke 10.5 l, brzina 120 - 150 km/h.
Prošle godine na Tasosu smo za 14 dana prešli oko 800 km, gde nema gužve ni neke gradske vožnje i nisam mogao da spustim potrošnju ispod 10,5 l/100 km. Krivine, uzbrdice, moja vožnja koja nije penzionerska, ali i bez ikakvog divljanja i to je ta potrošnja.
Već kod sledeće generacije je potrošnja dosta snižena koliko znam.
Moj do Grcke 6.5l, nije spustan ispod 140, vozeno i do 200. Istim putem i tempom, ML320cdi 10.5l. Bio je samo jedan deo, ako se dobro secam, oko Soluna ili Atine, gde smo isli 110.
Sent from the 7th edge of the 3rd world.
Veče u kome se svi slazu je protraceno. Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.