Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Fotografija

Post od nidza »

35 1.8 DX sledeća kupovina.

Tapatalk
Korisnikov avatar
stefankmn
Pobednik Garaža - Kup takmičenja
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI

Post od stefankmn »

nidzo mislis posle 50mm i sigme ? ili umesto 50mm
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ne, nego kao prva sledeća.

Sigmu ili tako nešto bih ti preporučio tek na kraju, jer već imaš kit. Veću razliku u fotografijama i mogućnostima će da ti pruže brzi prajmovi.

Može i 50, ali 35 je daleko svestraniji i moja preporuka za početak.

Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ne slažem se, mislim da Sigma potpuno zamenjuje taj od 35mm. Jeste, f1.8 daje više svetla od f2.8, ali D5500 bi trebao dobro da se nosi sa visokim ISO (3200-6400) pa svetlo nije više toliko kritično. A što se tiče DoF, 1.8 na 35mm je po osećaju slično kao 2.8 na 50mm, da ne tražim sad kalkulator.
50mm 1.8 već nudi nešto opipljivije bolje od Sigminih f2.8, ali je meni upraksi taj DoF već bio previše plitak. Ali ja najviše slikam decu u pokretu bez poziranja i tu je dovoljno već par cm da se pomeri za vreme fokusiranja pa da oko ode iz fokusa.

A što se tiče blica, imam SB700 i skuplja mi prašinu. Novi senzori se odlično nose sa šumom, i taj šum koji prave nije ružan i retko kad mi je neophodno dodatno svetlo. Imao je svrhu na D5100 i kit 18-105 ali sa bržim objektivima i boljim senzorima ne osećam više potrebu - bar za moju vrstu slikanja.

Da se ne bi bacale pare moj predlog je prvo Sigma 17-50 f2.8 jer je najuniverzalniji i koristan bez ikakve sumnje. Kad se malo živi s njom onda videti da li fali plići DoF pa uzeti još 50mm f1.8. Ili ne. Isto to važi za širokougaoni objektiv. A i za blic.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

I ja sam u slicnoj situaciji po pitanju kupovine objektiva posto imam samo 18-55, ali ja sam cvrsto resio da sledeci bude 50mm 1.8.

Sto se tice blica, pre par nedelja sam kupio Yongnuo 560II i eno, one slike gore sam radio sa njim, za sada ne vidim probleme. Namerno nisam zeleo da uzmem TTL blic jer sam imao prilike da ga probam i to mi se uopste ne dopada. Uvek je osvetljenost nesto jaca nego sto bih ja zeleo.

grujicd napisao:Jeste, f1.8 daje više svetla od f2.8, ali D5500 bi trebao dobro da se nosi sa visokim ISO (3200-6400) pa svetlo nije više toliko kritično.
Meni je ISO uvek poslednja stvar koju povecavam pri nedostatku svetlosti, tako da sa ovim ne bih mogao da zivim nikako. Uvek prvo idem na usporavanje blende pa tek onda razmisljam o ISO.
Nije mi problem ni toliko taj sum koliko boje izblede. Cim predjes sa ISO100 na ISO200 boje su vec za 30% bledje.
Ali s obzirom da ti kazes da slikas decu u pokretu logicno je da ti je to jedino resenje. Za portrete i automobile (sto i ja slikam najvise izmedju ostalog) apsolutno nema potrebe ici mnogo daleko sa ISO, tako da, ja sam vise za prajm definitivno, a i razlika u ostrini nije zanemarljiva. Frontalni portreti na f1.8 su uvek dusevna hrana. :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

U pravu si za boje, ali nije baš tako da na ISO 200 gubiš 30%, bar ne na DSLR-evima sa kojima sam radio. Ali da se gubi, gubi se, ali gledaš kompromis šta bi drugo izgubio da ne digneš ISO.

Evo malo primera da ne bude suva priča. Sve je D7200 i Sigma 17-50 f/2.8. Sve sam kačio u punoj rezoluciji na imgur.

Portret na 50mm, f/3.5:

Slika

Isti objektiv, ali 17mm, f/3.2, slikano na ljuljašci u pokretu, rafalno na 1/800, pa šta uspe:

Slika

Evo opet 17mm, f/2.8, ali indor, ISO 3200:

Slika

A evo i ISO6400, igraonica, loše svetlo, deca u pokretu, 50mm, f/3.2, 1/200.

Slika

Edit: ova zadnja je sa Nikon 50mm f/1.8 objektivom.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:

Post od igor_harris »

Dobro, ja sam lupio za 30%, ta razlika u boji dolazi do izrazaja u odredjenim situacijama (posto sam u svetu DSLR fotografije manje od 6 meseci), nisam jos uvek siguran u kojim je to situacijama, ali recimo da sam primetio najdrasticniju razliku prilikom slikanja nekih pejzaza tokom zalaska sunca, gde na ISO100 dobijem nenormalnu i prirodnu saturaciju a vec na ISO200 ni malo impresivnu fotku.

Rekao bih da na tvojim slikama ima mnogo manje suma kada povecas ISO. Ja koristim D3300.

Ali opet, od svih fotografija koje si okacio, meni je poslednja najbolja. Cak je manji bokeh nego na prvoj fotografiji recimo, ali je separacija svega sto je u fokusu mnogo jasnija nego na ostalim fotografijama. Zbog toga se meni najvise dopada 50mm. Ali i to je stvar ukusa.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Sa 50mm f1.8 sam imao odličnih fotografija, ali i dosta škarta zbog omašenog fokusa. Ili npr. ako slikam dvoje i nisu poravnati u par cm - jedno će sigurno biti van fokusa. A i D5100 je šarao fokus i kad su idealni uslovi. Na kraju nisam ni silazio ispod f2.5-f2.8 da bi koliko toliko izbegao te probleme. Kad sam uzeo Sigmu 2.8 taj Nikon nisam više ni stavljao, sem par puta da se poigram.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:

Post od igor_harris »

Pa to svakako, retke su situacije gde ces ga spustati ispod 2.5, ali on i sa dosta zatvorenijom blendom opet daje jako ostre fotografije.
Korisnikov avatar
stefankmn
Reactions:

Post od stefankmn »

sad ste me poremetili skroz :glavomuzid: :glavomuzid:

Sad razmisljam dal je 50mm potreban ili moze ova sigma da zavrsi i za portrete
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Bolje 50 za portrete. 85-135mm (FF) se uglavnom koristi za tu namenu.

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Uzmi prajm i ne komplikuj. Od svih divnih žižnih daljina, blendi, svega, razmišljaš se da uzmeš isti raspon koji već imaš. Da, blenda je jača, u širem delu beznačajno, u užem značajno - ali opet se vraćamo na najmanje zanimljiv raspon.

Ako imaš ambicije da učiš i napreduješ, prajm je obavezna stvar. Nauči te adekvatno da razmišljaš, gde sebe da smestiš i kako da utičeš na fotografiju ako je to moguće. Moj savet definitivno prajm. Obrati pažnju da za tvoj aparat moraju biti sa G oznakom, jer nema u telu motor. Nova 50ica ti je fenomenalna, mislim da Grujić piše o staroj 50/1.8D (koja je na D700 takođe bila fenomenalna, ali nema dovoljnu rezoluciju za krop senzor).
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Ma jok, i moja pedesetica je ta AF-S, tj. sa ugrađenim AF motorom. Nemam problem da nije oštra, već je često mašila fokus na D5100. To je više do aparata. Na D7200 mi radi bolje ali kažem nisam video prednost od f/1.8 kad sam ga ionako koristio na minimalno f/2.5-2.8, a to je već isto kao ova Sigma.

Ili, vrlo prosto, Sigma 17-50 košta kao dva prajma 35mm i 50mm zajedno, a za moje potrebe ih zamenjuje oba + imaš još i 17mm. Imam i ta dva prajma ali sam ih dao sestri, realno mi ne trebaju.

Po meni je ogromna razlika između Sigme 17-50 i Nikon 18-105. Oštrina, mikro detalji, kako radi sa skroz otvorenom blendom, nije razlika samo u podacima sa papira.

@Stefane, okačio sam gore portret sa Sigmom na 50mm pa proceni sam da li tu nešto fali ili ne.
Korisnikov avatar
stefankmn
Reactions:

Post od stefankmn »

nidzo kapiram sta pricas ali ako uzmem samo 50mm gubim mali ugao koji mi je potreban ( 17 18mm ), ne mogu bas da slikam sa 50mm prirodu , automobile itd , a ako mislis da to mogu sa ovim kit 18-55m tesko , on je potpuno neupotrebljiv na low light. Sigma bi odgovarala jer je konstantno na 2.8 i tu bi bi zamenila ovaj kit lens , al samo 50mm da uzmem ne znam bas kako bi se snasao
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Nije loše da odeš na flickr, tražiš po imenu objektiva i nađeš grupe posvećene svakom od njih. To nisu egzaktni testovi ali kad pogledaš 100-200 slika vidiš generalno kako rade u praksi, za šta ih ljudi koriste, kakav je bokeh...
Odgovori