Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od dragvorl »

havijer napisao:Hajde ako možeš da dođeš do informacije saznaj mi koja je plata PLC programera u auto industriji u Mađarskoj.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Po sajtovima kaze 1200+e prosek. Slabo ovde ljudi pricaju o platama, mada se i ne krecem u programerskim krugovima u firmi (na moju zalost :kezo: ).
ljuba napisao:
Ajde da napisem ponesto o HU, jer sam sad vec neko vreme ovde.
Zasto si izabrao Madjarsku? Ako mozes da radis u Madjarskoj, znaci mozes da radis u celoj Evropi. Da li postoji neki poseban razlog, osim mozda blizine? Nisi napisao kolika je plata inzenjera. U NL razlika izmedju radnika i inzenjera retko id preko 2x
U Srbiji sam zadnjih godinu dana dok sam radio trazio posao u struci, ali ne u prodaji i slicnim glupostima gde se uglavnom masinci zaposle sa mog smera (vozila), najdalje sto sam dobacio su bile dve jako dobre sanse za super pozicije, ali jednostavno nije proslo spletom okolnosti. U tom slucaju ne bih ni imao potrebu da dolazim ovamo. Onda su me zvali odavde sa konkretnom ponudom, na zalost mi nisu rekli sve detalje koje pise malim slovima, jer bih tako imao 20% vecu platu i to mi je vec bilo na granici da li da dodjem ili ne. Inace, u Srbiji nikad ne bih mogao da dodjem do autoindustrije, jer jednostavno traze toliko gluposti da to nije normalno. Ovde nije bilo nikakvih testova i bezveznarija, u Srbiji skoro svud bude. Drugi vrlo bitan razlog je sto mi nemacki jos uvek nije bas na fantasticnom nivou, inace se zna gde bih isao. :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ma samo guraj! :doubleup:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ovde mi je postalo jasno zasto ti ne ides iz SRB. :)
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Madjari se zale da im fali radne snage, kaze Orban, fali im 50 - 100 000 ljudi. Ne fali njima ljudi vec ima fale vece plate.

Dokle sve malverzacije idu je neverovatno. Posto naravno malo ko bi se preselio u Madjarsku, sada neke firme (konkretno pre par dana sam cuo za Syngenta) zaposle kao privremeno na 6 meseci ljude u Ch (gde stoje u redu da dodju) sa forom kao verovatno ce to preci u stalni ugovor. E onda medjutim.... posle par meseci im govore kako nije moguce da ostanu u Ch ali imaju odlicnu poziciju za njih u Budimpesti gde im je veliki centar. Kvarno, kvarno, kvarno...
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

A primanja ostaju kao u CH ili budu manja?
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Probaj da pogodis :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Nije tu Orban kriv nego multinacionalne kompanije koje bi odličnog stručnjaka za malo para.

Ako im i Mađarska nekad postane skupa, idu dalje. Ukrajina je novi izvor jeftine radne snage.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa naravno da fali radne snage, i sad vise ne moze da otvara nove fabrike sa robovima jer jednostavno vise nema ko da im radi, nece imati ni rast GDP-a kako je planirano. Kazem, u Audiju je vec bio strajk proslog meseca. Inace sta reci, ovde lekar ima kao pocetnik oko 500e, pre ce biti i manje, sto je na nivou sa Srbijom skoro. Rumunija je sad takodje hit za multinacionalne kompanije. Inace, bas se zale ovde u fabrici kako imaju sve vise reklamacija na kvalitet. Ne znam sta je tu cudno, kada im ljudi dolaze i odlaze kao na traci i treba da ih istreniraju za sto manje vremena, a onda odu dalje cim pre...Svake nedelje ovde kroz obuke za novozaposlene prodje oko 30 ljudi, znaci mesecno oko 120. :glavomuzid:
Raspon plate lekara u EU :uf:
Slika
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Floyd napisao:Nije tu Orban kriv nego multinacionalne kompanije koje bi odličnog stručnjaka za malo para.

Ako im i Mađarska nekad postane skupa, idu dalje. Ukrajina je novi izvor jeftine radne snage.

Nije Orban kriv, ali on prica da im fali ljudi. Ne fali im ljudi, zasto im fali, da bi mogli da zadrze niske plate? Cemu to?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa upravo to, cim digne plate, odose firme u druge zemlje blagostanja.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Kao skakavci. Tu su dok ne pobrste, a onda odoše dalje.
Od lokalnih vlastodržaca, dobiju stimulacije za zapošljavanje. Zapošljavanje vlastodršci koriste za svoje promocije
i zamlaćivanje raje iz čijeg su džepa uzete pare za stimulacije.
I tako u krug.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:Drugi vrlo bitan razlog je sto mi nemacki jos uvek nije bas na fantasticnom nivou, inace se zna gde bih isao. :)
Friedrichshafen? :D
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Sindelfingen? :D

Sent from my m2 using Tapatalk
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Tacnije Cincihafen. :rofl:
SlikaSlika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

aviator napisao:Kao skakavci. Tu su dok ne pobrste, a onda odoše dalje.
Od lokalnih vlastodržaca, dobiju stimulacije za zapošljavanje. Zapošljavanje vlastodršci koriste za svoje promocije
i zamlaćivanje raje iz čijeg su džepa uzete pare za stimulacije.
I tako u krug.
Orban bar ima neku viziju šta su nacionalni interesi, za razliku od naših vođa kojima su "zapadni prijatelji" usadili neo-liberalnu mantru da ništa ne sme da bude državno, već se sve mora privatizovati. A pošto je većina preduzeća pre toga uništena prvo sankcijama, a posle 5. oktobra ukidanjem ili smanjenjem carina na skoro svu stranu robu, više i nema šta da se privatizuje. Tako, verovali ili ne, danas u Srbiji niko ne proizvodi ni bazičnu robu kao što je npr. običan sapun (i Merima je posle prodaje Henkelu, pogon za sapun iz Kruševca izmestila u Poljsku). Galeniku upravo uništavaju, iako je fabrika lekova i medicinskog materijala strateška stvar za jednu zemlju. Govori se o nekakvoj automobilskoj industriji, a bazičnu stvar kao što su šrafovi uvozimo iz Bugarske (fabrika šrafova Gradac - Valjevo zatvorena pre dve godine). Itd, itd, moglo bi se nabrajati do sutra. Ne govorim o nekakvim high-tech proizvodima, niti o izvozu - samo o elementarnim stvarima koje su nam potrebne za domaću upotrebu.
Floyd napisao:Friedrichshafen? :D
Što Friedrichshafen? Zbog ZF-a? Ako je Dragvorl sada na granici Mađarske i Austrije, bliži mu je ZF - Passau. :)
Ђенерал Јанковић
Odgovori