Fotografija
Re: Fotografija
Ne kapiram i dalje na šta misliš.
Tapatalk
Tapatalk
- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Mislim na to da kroz viewfinder vidim jedno a kad slikam bude nesto drugo.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
To je manuelni fokus? Ja bi to fokusirao u Live View, tu ionako treba da namestiš fokus samo na početku. Pretpostavljam da to radiš sa stativa.
To je potpuno normalno na DSLR. Svakako vidiš jedno, senzor drugo. Nema tu kalibracije nikakve, samo nauči da koristiš podešavanja.
Svetlost ide jednim putem do oka, drugim putem do senzora i tu se ne može ništa promeniti. Možeš liveivew da koristiš, tada vidiš tačno ono što vidi i senzor.
Svetlost ide jednim putem do oka, drugim putem do senzora i tu se ne može ništa promeniti. Možeš liveivew da koristiš, tada vidiš tačno ono što vidi i senzor.
- igor_harris
Pa primetio sam da na Lv deluje pribliznije, ali i to je dosta tesko za proceniti. Tek kada zumiram sliku vidim gde sam.
A na koja podesavanja mislis da treba da naucim da koristim?
A na koja podesavanja mislis da treba da naucim da koristim?
Merenja (spot, matrix, central-weighted), modovi (M, A, S) i njihove kombinacije. Ja najčešće slikam na A i matrix merenje, u RAW, tako da su naknadne korekcije lake.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Skuplji DSLR-ovi imaju AF kalibraciju da potru tu razliku, imao je Nidžo i tvoj ali si zaboravio od kad si prešao u protivnički tabor 

- igor_harris
A kako mogu merenja i modovi da mi pomognu sa Heliosom? A, S, P ili Auto modovi ne funkcionisu sa manuelnim objektivima.
Kakvu AF kalibraciju sa manuelnim Heliosom?grujicd napisao:Skuplji DSLR-ovi imaju AF kalibraciju da potru tu razliku, imao je Nidžo i tvoj ali si zaboravio od kad si prešao u protivnički tabor
Nisam zaboravio, naravno. Ima je i Sony za ukras. Ne znam ni čemu služi, tj. verovatno za stari Minolta mount.
Naravno da funkcionišu. Sve bi trebalo da funkcioniše sem autofokusa. Takođe neće objektiv da javlja distancu TTL algoritmu kad se slika blicem, i to je sve.igor_harris napisao:A kako mogu merenja i modovi da mi pomognu sa Heliosom? A, S, P ili Auto modovi ne funkcionisu sa manuelnim objektivima.
- igor_harris
Naravno da ne funkcionisu. Kako ces blendu u A ili S modu da otvoris ili zatvoris?
Kod manuelnog objektiva se aperture kontrolise rucno na prstenu, samim tim sve osim M moda je besmisleno. Tako da kada udjem u bilo koji drugi mod kaze: lens not attached.
Metering tek nema nikakvu funkciju kod manuelnog fokusiranja.
Kod manuelnog objektiva se aperture kontrolise rucno na prstenu, samim tim sve osim M moda je besmisleno. Tako da kada udjem u bilo koji drugi mod kaze: lens not attached.
Metering tek nema nikakvu funkciju kod manuelnog fokusiranja.
Meri aparat svetlo i kad nema objektiv, tako da naravno da meri i sa manuelcem. U A modu će da radi šta može, a u ovom slučaju će podešavati ekspoziciju sam (i ISO, ako je u Auto ISO). Naravno, u skladu sa modom merenja koji je uključen. Fokus ćeš morati ručno da podesiš, ako i blendu, uz pomoć prstena na aparatu.
D700 je sa manuelnim objektivima čak pokazivao i na koju stranu da vrtiš fokus prsten, a kad se pogodi fokus potvrđivao je zelenim krugom. Čak je postojala mogućnost da se uključi focus trap, tj. da okine tek kad je fokus pogođen, a ne kad se stisne shutter.
D700 je sa manuelnim objektivima čak pokazivao i na koju stranu da vrtiš fokus prsten, a kad se pogodi fokus potvrđivao je zelenim krugom. Čak je postojala mogućnost da se uključi focus trap, tj. da okine tek kad je fokus pogođen, a ne kad se stisne shutter.
- igor_harris
Ok, ocigledno da nisi imao iskustva sa aparatima za siromasne. 
A mode

M mode

Takodje, ovde nema auto ISO, samo u Auto modu, u ASMP moras uvek sam da ga pomeras. Metering, kao sto vidis, nema pomeranja takodje.
Tako da, kod mene je sve komplet manual, nema tih fensi smensi pomagala.

A mode

M mode

Takodje, ovde nema auto ISO, samo u Auto modu, u ASMP moras uvek sam da ga pomeras. Metering, kao sto vidis, nema pomeranja takodje.
Tako da, kod mene je sve komplet manual, nema tih fensi smensi pomagala.

U A modu neće uopšte da radi "bez" objektiva? Koji aparat je u pitanju uopšte?
Tapatalk
Tapatalk
- igor_harris
Nece ni u jednom osim u M modu. Nikon D3300.