Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od blaugrana »

Svaka cast!

Passanger, CV mi je takav da moram da savladam Nemacki :)

Sent from my SM-J500FN
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ako ti je dobar engleski, a CV odličan, lako ćeš ti :)
ROCK napisao:Pogotovo u Linhestajnu zbog poreza :)
Planiramo da apliciramo za vizu za 5-6 godina u Lihtenštajnu. Manji porez, a stanovi manje-više slično. Možeš samo jednom da apliciraš u životu, tako da ću da pustim da prodje malo vremena, pa onda.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Ala beze ljudi, pa ovo je hit :D Skoro je doslo dotle da ih vise poznajem koji uce DE ili su vec otisli, nego onih zainteresovanih za Srb. Potpuno nebitno da li je neka sljaka u pitanju ili diploma doktorskih studija. Par njih je ovde podobijalo poslove, ne planira inostranstvo, ali ipak uci nemacki. Drugar koji je pre odlaska ucio nemacki mi je preporucio ovaj sajt

http://deutsch.info/hr

Deluje dobro ukomponovan, presao sam par lekcija, mada meni je lakse jer sam DE ucio u osnovnoj i srednjoj pa vidim da mi se vraca, ali ako neko ne zuri ili nema vremena da ide na casove, ovo ce mu sigurno pomoci kao prelazno resenje do B2.

Imam i jedno skorije iskustvo drugarice kojoj se ne svidja zivot tamo, bila je u Berlinu u vise navrata, a poslednji put dve nedelje i za sad ce ostati u Srbiji. Ne znam kolika bi joj bila plata, ali npr ovaj sajt navodi podatak 3000e brutto, ne verujem ni ja da bi ostajao za taj novac

http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php

Koliko sam skontao za DE, renta je najskuplja, ostalo moze proci, drug mi kaze da je hrana cak i jeftinija nego ovde. :-|
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ja stalno ponavljam da sama kolicina para nema nikakve veze sa kvalitetom zivota. Ima mnogo parametara finansiskih i nefinansiskih. Kao i kod ugovora, pare su vazne, ali i svi ostali delova ugovora su podjednako vazni, kao i sam posao koji radis i tvoje ispunjenjenje sa njim. Neko zeli da pobegne iz Srbije, neko u Srbiji ima ispunjen drustveni zivot i tako u krug. Pare nisu ni blizu prvog mesta pri izboru gde ces ziveti - jesu bitne, ali nisu medju prva dva (pa cak i vise) mesta. U mnogim zemljama dobijas mnogo kroz subvencije ili kroz besplatne usluge (zdravstveno, skolstvo, socijalna sigurnost, lepa klima, ljudi....)
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Bitne su za nekog kome se svidja Srbija. Jedini razlog za napustanje u tom slucaju su pare jer vrlo cesto nase plate nisu dovoljne za normalan zivot, a i kad jesu, prilika za ozbiljniji napredak u karijeri sigurno traje nesto duze i imas ih manje nego recimo u US.

Ali naravno da nije jedini parametar i da ima jos brdo stvari koje uticu na to. :thumbup:
Poslednja izmena od Scuderia u 27 Feb 2017, 18:39, izmenjeno 1 put ukupno.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

To sto Ljuba kaze jeste tacno. Na primer u Poljskoj, posto radimo i supruga i ja, veci nam je standard nego da u DE radim samo ja.

Osim kirije, vecina stvari kosta kao u SRB, a mnoge su i jevtinije, skolstvo je medju najboljim u EU, imamo privatno medicinsko...

Na kraju meseca ostane pun stomak i vise od toga...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Najveci problem u Kolicini para, je sto para nikada nije dovoljno. Kada zaradjujes 10.000 mesecno trebace ti bas jos par hiljada za savrsen zivot i tako u krug. Najvaznije je da li covek moze da se uklopi u novu sredinu na svim (vecini) nivoima, i samo to je kljuc nekog zadovoljstva. Zapad nije napravljen za uzmi pare i bezi, odnosno ne bas lako...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ljuba napisao:Ja stalno ponavljam da sama kolicina para nema nikakve veze sa kvalitetom zivota. Ima mnogo parametara finansiskih i nefinansiskih. Kao i kod ugovora, pare su vazne, ali i svi ostali delova ugovora su podjednako vazni, kao i sam posao koji radis i tvoje ispunjenjenje sa njim. Neko zeli da pobegne iz Srbije, neko u Srbiji ima ispunjen drustveni zivot i tako u krug. Pare nisu ni blizu prvog mesta pri izboru gde ces ziveti - jesu bitne, ali nisu medju prva dva (pa cak i vise) mesta. U mnogim zemljama dobijas mnogo kroz subvencije ili kroz besplatne usluge (zdravstveno, skolstvo, socijalna sigurnost, lepa klima, ljudi....)
Ovo je apsolutno tacno. Pare ne donose sve, ali donose ponesto, resavaju stosta. I u Srbiji covek moze imati kvalitetan zivot ako stvori mikroklimu, ali milion stvari nece moci da promeni, jer nije samo do individualca, ona nervoza, jurcanje, divljanje, neljubaznost, stres...to jednostavno nije do pojedinca. Mada je u mom krugu poznanika sve vise njih preslo preko i sve manje ljudi ostaje i za druzenje. Druga stvar je zaista ograniceno trziste rada sto se tice kvalitetnih poslova, kojih u Srbiji jednostavno ima malo zbog mnostva stvari, krecemo od toga da prijavljuju ljude na minimalce, pa preko sikaniranja, nedostatka proizvodnje, itd...ja sam u Srbiji godinu dana trazio posao uz onaj koji sam vec radio, bio na vise intervjua za zaista interesantne pozicije, naravno van NS, ali na zalost sam se iznenadio da su i neke velike i "ozbiljne" firme prilicno nesolventne, o manjim privatnim da i ne pricam. Ako moze da se radi sa najvisim mogucim kvalitetom, a za dzabe i po 12 sati dnevno i subotom. E, to nema nigde. :nonono:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Ovde u skoro svakom poslu moraš biti u top 10% kako bi ti ostanak imao smisla, a ne može svako biti u top 10% :(

Kao što neko već reče, mi ovde nismo u mogućnosti da biramo puno, sa EU pasošem ja mogu da biram da li želim da živim na azurnoj obali, u Londonu ili u Španiji i da tu vagam šta mi se više sviđa (lepa klima, ljudi, jezik, plata itd.). Gotovo svuda, osim ovde i zemljama poput naše, ti radeći bilo kakav posao imaš obezbeđenu egzistenciju, za više se moraš potruditi. Ovde se moraš dobro potruditi, plus da ti se neke kockice poklope, da bi obezbedio egzistenciju...
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Da, naravno, slazem se skroz :thumbup:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Na zalost je tako sto ti kazes da top 10% u Srbiji moze da zivi kako valja, cast izuzecima. Na zalost mnogo dobrih ljudi i dalje masovno odlazi van i to je veliki dodatni problem. Inace sam ubedjenja da i u Evropi postoji oko 10 zemalja (ako i toliko) u koje vredi otici za stalno, ovo ostalo nije mnogo bolje. Znam nekoliko ljudi koji u Srbiji sa fakultetima do 30 godina nisu nasli neki iole normalan posao, imali su EU pasose i sad rade preko, sumnjam da ce se iko od njih skoro vracati.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

ljuba napisao:Samo da proverim, ti si poslao svoj CV kod lokalnih (NL, DE) headhunter-a iliti recruitment agencija? Ako zelis da radis preko agencije (lakse te otpuste i prime) najveca kuca u NL je Randstad (http://www.randstad.nl), oni ti daju sve po propisu, slobodne dane, godisnje, bolest plus te drze zaposlenim u NL normalno kao i sve druge, sa fleksibilnoscu. Malo su skuplji (za poslodavce) pa nisu ultra popularni medju nima, ali su dobri. Najbolje bi bilo da posaljes CV sa lepom pricom na 100njak adresa, i mnogi ce ti odgovoriti 100%. Imace u NL svako ko je u sluzbi 6meseci, ima pravo na pomoc za nezaposlene (70% plate) od 2 meseca... plus za svaku godinu staza jos po 1 mesec.
Jok, to je sve poprilično neoficijelno bilo. Čuo sam se sa čovekom iz CRO koji šalje Hrvate po Nemačkoj, pa pošto je on tu u blizini u Sremu ili Baranji, a msm da je Srbin, nebitno, pa kao ajde da i ovde u Srbiji potraži radnike ali da imamo CRO pasoš. Koliko sam ja skapirao on to radi za neku agenciju tamo iz Nemačke.
Nas je bilo 7,8 ostavili podatke ali retko ko je imao ono što se traži. Trebalo bi da nas nazove neki Nemac, preko skype ili kako god, da čuje nemački i možda engleski i onda ako narpavimo dogovor za odlazak.
A posao u NL je samo uzgred spomenut, ali koliko sam video svuda se traže mašinski tehničari, elektrotehničari itd. za to šljakanje u autoindustriji. A ja sam politikolog, bio je i pravnik, gimnazijalci i koješta još.
Ja bih išao ma šta radio tamo! Ovde nemam ništa. Imam neki basketball logging kojem se sad blizi kraj sezone i ne mogu više da budem kući. Godine lete.
A moj posao je bez stranke nemoguće nigde naći. Konkurisao sam ja i u nekoj banci, i MSP, i Min. odbrane za neke pripravničke obične poslove pa ništa.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moji drugari su nasli posao u nekom magacinu preko agencije ali u UK, ne znam da li te tako nesto interesuje. Tamo su vec 2-3 godine.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

A videću šta će biti sa ovim. Imam i ja neke u UK, izbeglice koje su dobile državljanstvo...milina
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:Moji drugari su nasli posao u nekom magacinu preko agencije ali u UK, ne znam da li te tako nesto interesuje. Tamo su vec 2-3 godine.
Zajeb je ako odeš sa faksom da radiš tako neke bzv poslove. Radiš za siću (iako to iz Srbije izgleda kao gomila love), gubiš konekciju sa onim za šta si se školovao i radiš uglavnom sa ljudima koji su intelektualno daleko inferiorniji. Nemaš o čemu ni da pričaš s njima.
Odgovori