da, tako je...Dusan napisao:Mislim da si pomesao 2 stvari.
Koliko sam shvatio to o cemu ti pricas je koristan rad masine. Uci se iz fizike da svaki ulozeni rad ima gubitke. Ne prenosi se sva snaga sa radilice do tocka, naravno da ima gubitaka.
Ali se ovde ne radi o gubitcima snage u procentima (na slici) vec sta koliko vuce goriva. I da imamo savrsen prenos, cija je efikasnost 99.9% svakako ce da vuce 40% goriva.
ja sam tu pomesao babe i zabe iz jedne druge logike, i kad malo bolje razmislim onda je stvar po ovom grafikonu jos gora - po ovom grafiku ispada da se 20 posto outputa motora izgubi u transmisiji, zar ne?
znaci motor od 100kW na radilici sa 80kW pokrece tockove a 20kW gubi u menjacu...
e sad, tu treba znati koji deo tih kilovata koji ostaju u transmisiji ide na cisto stvaranje toplotne energije a koji deo se pretvara u nesto drugo, i u sta?
jesam li na pravom putu?
@nikaragva - da, kad bi postojao neki grafikon koji bi ukrstio utrosak energije i povecanje otpora usled razlicitih uzroka ( trenja, otpora vazduha itd ) u zavisnosti od brzine kretanja to bi resilo ceo problem...
ti pricas kao o onom eksperimentu mitbastersa ( a ima jos par takvih eksperimenata samo je ovaj najpoznatiji ) sa pitanjem - da li auto vise trosi sa otvorenim prozorima ili upaljenom klimom?
i oni su na kraju dosli do zakljucka da postoji jedna prelomna tacka u smislu brzine u kmh pri kojoj se stvar okrece, ispod nje je veca potrosnja sa klimom ( jer klima trosi gotovo konstantan procenat goriva vise dok radi ) a iznad nje je veca sa otvorenim prozorima, jer tada povecanje potrosnje zbog povecanja ukupnog otpora vazduha prevazilazi povecanje potrosnje usled upaljene klime.
mislim da je za te automobile koje su oni testirali ta brzina bila oko 80tak kmh, dakle neka brzina na magistrali...
naravno, i to je individualna stvar, jer se nema svaki auto isti aerodinamicki otpor...
@dragvorl - odlicna skripta, mislim da ima stvari o kojima smo pricali...