Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Nisam bas zagrizao, ali posao kojim se bavim neku neku blistavu buducnost u srbiji pa gledam koje opcije imam na raspolaganju, bolje biti pripremljen unapred cega se uhvatiti ako ovde ne bude vise opstanka. Visak informacija ne moze da skodi.
Deluje mi ok ta regija, pogotovo sto sam italijanski ucio neumorno godinama, pricanje tog jezika mi je veliko zadovoljstvo a ne obaveza, a i volim taj mentalitet i toplu klimu.
Hvala ti za temu, procitacu je kad stignem.
Deluje mi ok ta regija, pogotovo sto sam italijanski ucio neumorno godinama, pricanje tog jezika mi je veliko zadovoljstvo a ne obaveza, a i volim taj mentalitet i toplu klimu.
Hvala ti za temu, procitacu je kad stignem.
Bacio sam pogled na temu. Lupeta se tu samo tako (bar na zadnjih 5 stranica). Ako imaš EU pasoš, kao što reče da imaš, ne treba ti ništa osim da pošalješ CV u nekoliko agencija za temporere (teško je naći neke obične poslove direktno i još van Švajcarske) i čekaš da te neko kontaktira.
Darko, aj molim te malo vise entuzijazma i ambicije, kakvo bre slaganje robe mozes naci nesto bolje.
- Darko
Pitanje da li ima prostora uopste da radi stranac u toj mikro-regiji. S obzirom da 60 miliona italijana verovatno masta da zivi i radi tamo.
@laki, hehe, mora se od necega krenuti, plus te markete znam u dusu jer sam u struci trgovine vec 10 godina
@laki, hehe, mora se od necega krenuti, plus te markete znam u dusu jer sam u struci trgovine vec 10 godina

Poslednja izmena od Darko u 01 Mar 2017, 23:36, izmenjeno 2 puta ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Btw. upoznao sam ovde gde radim jednog Francuza, radio je u FR kao masinski inzenjer-konstruktor, plata neto oko 1700e, i kaze da je to onako, ok, moze solidno da se zivi od toga. Ne bih znao tacno koji grad.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Pogledaj bar poslove u Coop-u, zahebi Lidl i Aldi.Darko napisao:Pitanje da li ima prostora uopste da radi stranac u toj mikro-regiji. S obzirom da 60 miliona italijana verovatno masta da zivi i radi tamo.
Bas ovih dana na razglasu reklamiraju da im treba ljudi.
Ako uzmeš da radiš nešto bzv za početak, shebao si se 99%. Upadneš u vrtlog gde živiš od prvog do prvog (jer je plata mala) i nemaš tu kasnije mnogo prostora za napredovanje.
Rekoh već da znam nekoliko Makedonaca koji su došli u poslednjih godinu dana sa BG pasošima. Agencije im daju 3500 do 4000 bruto. Taman da zaokružiš mesec ako se stisneš.
Problem je što prekvalifikacija košta gomilu love (i vremena) a za iole bolji posao treba odlično poznavanje jezika, koji nećeš naučiti uz Balkance i Portugalce u Lidlu, Aldiju, Migrosu ili Coopu.
Rekoh već da znam nekoliko Makedonaca koji su došli u poslednjih godinu dana sa BG pasošima. Agencije im daju 3500 do 4000 bruto. Taman da zaokružiš mesec ako se stisneš.
Problem je što prekvalifikacija košta gomilu love (i vremena) a za iole bolji posao treba odlično poznavanje jezika, koji nećeš naučiti uz Balkance i Portugalce u Lidlu, Aldiju, Migrosu ili Coopu.
Poslednja izmena od Floyd u 01 Mar 2017, 23:46, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ovi moji rade neki bazicni posao u UK, pisao sam vec, ali ocigledno da im valja jer ovde nisu imali nikakav. Ali slozicu se sa ovim Floydovim, nije bas zdravo kada se zadrzi na tom nivou 100 godina.

-
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Ako vec planiras preko da ides, onda idi sa stilom, mani se trazenja posla kasira, cvecara, vrtlara i slicnog.
Kontam da bi lakse bilo da u samoj EU trazis posao (dakle u Italiji) nego u CH, ali nista te ne kosta da pokusas.
Napravi dobar CV i pripremi se za razgovor, bitno je da naucis da kenjas dobro i da se samopromovises.
Kontam da bi lakse bilo da u samoj EU trazis posao (dakle u Italiji) nego u CH, ali nista te ne kosta da pokusas.
Napravi dobar CV i pripremi se za razgovor, bitno je da naucis da kenjas dobro i da se samopromovises.
- Darko
Jasno mi je sve. Mene je pre svega zanimalo da li je tesko doci do bilo kakvog posla.Floyd napisao:Ako uzmeš da radiš nešto bzv za početak, shebao si se 99%. Upadneš u vrtlog gde živiš od prvog do prvog (jer je plata mala) i nemaš tu kasnije mnogo prostora za napredovanje.
Kad kazes odlicno poznavanje jezika, mislis na nemacki, bez obzira da li si u zenevi ili luganu?
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Nemacki ti je bitan bilo gde da se nadjes u EU. 

Nije teško doći do posla vozača B kategorije i radnika u marketu.
Mislim na dobro poznavanje lokalnog jezika. Engleski i drugi CH službeni jezici su naravno plus.
Ne možeš da radiš u kancelariji a da ne znaš da iz glave za par minuta sastaviš mail na lokalnom jeziku...
Lepo ja rekoh da je zanat zlatan, iako se mnogi na forumu sprdaju s tim. Tu se lagano ide preko 6000 a ne treba ti muttersprache nivo nemačkog. Sa gomilom SRB fakulteta možeš bukvalno da se obrišeš u CH bez postdiplomskih i odličnog znanja jezika.
Mislim na dobro poznavanje lokalnog jezika. Engleski i drugi CH službeni jezici su naravno plus.
Ne možeš da radiš u kancelariji a da ne znaš da iz glave za par minuta sastaviš mail na lokalnom jeziku...
Lepo ja rekoh da je zanat zlatan, iako se mnogi na forumu sprdaju s tim. Tu se lagano ide preko 6000 a ne treba ti muttersprache nivo nemačkog. Sa gomilom SRB fakulteta možeš bukvalno da se obrišeš u CH bez postdiplomskih i odličnog znanja jezika.
Poslednja izmena od Floyd u 02 Mar 2017, 00:15, izmenjeno 1 put ukupno.
-
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
dragvorl napisao:Nemacki ti je bitan bilo gde da se nadjes u EU.

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Dodao bih jos: ako hoces da lakse dodjes do posla.

- Darko
Zato me i zanimao ticino jer imam medjunarodni sertifikat znanja jezika univerziteta u sijeni B2, a C1 sam izucavao sam, mada planiram da ga polozim uskoro.. A uciti nemacki od nule nije laka rabota pogotovo ako ti ne lezi takav jezik. Ja ga licno ne podnosim.
Hvala floyde na info.
Ne planiram jos uvek nigde da idem, ali mi znaci da skupim informacije.
Hvala floyde na info.

Ne planiram jos uvek nigde da idem, ali mi znaci da skupim informacije.