Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od passenger »

Džabe i C2, kad ti lokalac progovori na dijalektu, gledaćeš ga kao siroče u sladoled. Na primer ljudima sa dijalektom iz Lihtenštajna j pograničnog dela AT odgovaram sa zakašnjenem od 2 sec uvek. Tek pisanje im je užasno, komplet drugi jezik.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

A sto ne ides u IT? Tamo ti sa HR pasoswm ne treba radna dozvola za razliku od CH?
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Pa on nije Hrvat. Ima još dosta zemalja koje su u Uniji :)
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

passenger napisao:Džabe i C2, kad ti lokalac progovori na dijalektu, gledaćeš ga kao siroče u sladoled. Na primer ljudima sa dijalektom iz Lihtenštajna j pograničnog dela AT odgovaram sa zakašnjenem od 2 sec uvek. Tek pisanje im je užasno, komplet drugi jezik.
Polagao sam pre 3 godine na Goethe univerzitetu u Beogradu za B1 sertifikat.
I dodje na red deo ispita gde slusas neku scenu iz zivota i odgovaras na upitnik - kao scenu su izabrali konverzaciju 2 tipa u vozu za Interlaken koji pricaju Schwitzerdeutsch .
Citava ucionica je bila u WTF fazonu :kezo:
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Dijalekt je nebitan. Pola miliona Nemaca koji rade u CH ga nikad ne prihvate a mnogi od njih su na visokim pozicijama.

Kad kažem lokalni, mislim na francuski, nemački i italijanski u zavisnosti od kantona.

Ja se nikada nisam trudio da pričam CH dijalekt. Hochdeutsch je ipak korisniji globalno.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Nemacki ti je bitan bilo gde da se nadjes u EU. :mrgreen:
Nije mi bas jasno gde je potreban Nemacki uu EUu osim u zemljama gde se prica kao glavni jezik - Nemacka, Austrija i delimicno Svajcarska? Znam dosta Nemackih firmi gde je Engleski vise nego dovoljan. Kao sto neko rece dobro sporazumevanje za nize placene (a i sve ostale poslove) je esecijalno, nije bitno u kom jeziku. A certifikati su vazni zamo za prvi korak - preeliminarnu selekciju (HR ili kod Agencija), a za sve dalje korake potpuno nepotrebni...

PS: Ove godine sam se osecao bas hendikepirano sto nisam znao Nemacki u Nemackoj :), svi zivi oko nas nisu pricali ni jedan prugi jezik i natpisi su bili naravno samo na Nemackom :) ko sisa sve druge... Najgore je sto razumem podosta, ali se sve svede kao na razliku izmedju Srpskog i Bugarskog, sve razumes, ali kada ti nesto treba ne razumes ni rec :)

Kao i obicno najbolja kombinacija za nalazenje posla (bilo gde) je necija preporuka, a za to ni jezik ni obrazovanje nisu previse bitni... ili mnogo srece :)
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Mislim da se dijalekat u ticinu ne razlikuje mnogo od ostalih sa severa italije. Slusao sam par puta " Italian swiss radio" i manje vise sve mi je delovalo standardno. Skroz je druga prica kad neki jezik ucis kao hobi pa imas opciju da ga koristis i poslovno. U odnosu na one koji moraju na silu sto pre da nabubaju svedski, nemacki, holandski samo zbog posla.

@ikac, u pitanju je ovo sto floyd kaze.
Inace, italija nije u nekom ekonomskom stanju, mnogi beze iz nje. Imali su industijski procvat posle 2 svetskog rada, medjutim cini mi se da sve to stagnira godinama.
Oni su i poznati vekovima kao iseljenicka zemlja. To govori podatak da od 120 miliona italijana, samo 55 zivi u maticnoj zemlji.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Jako mnogo Italijana je emigriralo u Holandiju, mada severna Italija nije losa, ako nista drugo po klimi i hrani. Malo se prica na forumu prica o Americi. Tamo je relativno lako (mozda od Trumpa malo i teze) otici i raditi. Lako se sporazumes i plate nisu lose... Jedino je ogromna zemlja pa je tesko odluciti gde ici. Daju (turisticke) vize relativno lako, i jako su tolerantni na nedostatak papira...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Floyd napisao:Hochdeutsch je ipak korisniji globalno.
:plusone:

Ja kad gledam neki švajcarski TV kanal na "švajcarskom nemačkom" sve razumem, a kad čujem u nekim drugim emisijama dva švajcarca kako pričaju to je onda neka sasvim druga kategorija, nahvatam par reči pa mogu da ukapiram o čemu razgovaraju, ali bih mogao da se uključim u razgovor samo na Hochdeutsch ili ako im je milije, eventualno na bavarskom ( koji je priča za sebe).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

ljuba napisao:Jedino je ogromna zemlja pa je tesko odluciti gde ici. Daju (turisticke) vize relativno lako, i jako su tolerantni na nedostatak papira...
Da radis nesto ozbiljno s turistickom vizom, tesko.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Može ako imaš SSN a to znači da si u nekom trenutku imao radnu vizu. Mada se tu nešto menjalo, pa sad valjda više ni on nije neograničen, osim za državljane i one sa GC.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Nesto ozbiljno radis bez problema, jer ako zele srede ti brzo radnu vizu, a o onome sta se ovde pricalo, radu u prodavnici, kaficu, bastovan nije bas ozbiljan posao :) Istao tako sam imao iskustva za Englezima, ako njima treba srede ti radnu vizu za jedno prepodne....
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Ako nekom trebas to je druga prica, svako ce ti srediti vizu :thumbup:
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Englezi počeli da zezaju i EU državljane.

https://www.ft.com/content/2119a554-fce ... 00c5664d30
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Copy/paste za one bez pretplate...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Odgovori