Sve to stoji. U tvom slučaju se emigracija ne isplati jer ni ne zavisiš direktno od srpske ekonomije.Delija napisao:@Floyd
Mislim na drzave u koje vredi otici.
I ovde je skolovanje realno vrlo jeftino.
Ne zanima me koliko kasnije vredi stan - necu ga prodavati osim ako idem u nesto vece, lepse, bolje, a onda ce me i ta razlika opet kostati vise.
Razmisljao sam (sta vise bio ubedjen) o tome da su automobili, tehnika i slicno pristupacniji napolju, ali - i ti si tvoj auto uzeo na lizing - savrseno normalno za isto tako savrseno normalan ostatak sveta.
Iliti, u stvari je to vise neka "moralna blokada" - verovatno ce zvucati blentavo, ali mi je nekako nelagodno da pazarim auto koji kosta polovinu vrednosti stana. Mnogo lakse bih uleteo u lizing (koji me realno ne opterecuje previse) za auto od 65k evra da znam da mi stan vredi 650k evra
Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Valjda pored finansija ima i nekih drugih stvari(bitnijih od para?) zbog kojih bi neko emigrirao?
Ima ali su pare uglavnom glavni motiv. Ne dolaze Nemci da rade u Švajcarsku jer im je loš sistem tamo 

Dobar pandanDelija napisao:Ja lepo kazem da cene u radnjama ne mogu da budu reper cene zivota u inostranstvu i da je pandan 2k evra plati u Srbiji napolju bar 5-6k(+) evra. O neto ciframa pricam.

Svako ko ima 1000 eura i više u SRB, svoj stan i ostalo-mislim da bi se tesko odlucio da ide da radi preko. Bez obzira koliko je u Srb loše itd.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Novac, čak iako nije glavni motiv, obično je povod da se negde emigrira. Onda, kad se neko nadje u inostranstvu,polako počinje da uočava šta sve je drugačije/bolje/lepše/organizovanije nego tamo odakle je došao.Floyd napisao:Ima ali su pare uglavnom glavni motiv. Ne dolaze Nemci da rade u Švajcarsku jer im je loš sistem tamo
Ja sam 1990, sa nepunom 21 godinom otišao iz čiste radoznalosti. Počeo da studiram u KGu posle vojske, došla ponuda iz Minhena, ja ono, hajde da probam, nemci završili kompletnu papirologiju, a ja učio nemački u školi. Hteo da ostanem dve-tri godine, al ko bi bio toliko nenormalan da se 1993 od nekuda VRATI u Srbiju.
I tako, evo nas još uvek ovde, sad je Srbija jedna od destinacija za odmor.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Slažem se. Još ako je prijatne spoljašnosti... Dosta mi baba.Velja napisao:+1 za načitanu komšinicu

Sent from mTalk
Širim haos!
Eto ja sam se izuzetno lako odlucio iako imam i nekretninu u Srb i daleko vise od te cifresuperboss napisao:Dobar pandanDelija napisao:Ja lepo kazem da cene u radnjama ne mogu da budu reper cene zivota u inostranstvu i da je pandan 2k evra plati u Srbiji napolju bar 5-6k(+) evra. O neto ciframa pricam.![]()
Svako ko ima 1000 eura i više u SRB, svoj stan i ostalo-mislim da bi se tesko odlucio da ide da radi preko. Bez obzira koliko je u Srb loše itd.

- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
https://www.youtube.com/watch?v=xjQFyf0SfAE
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Sta vredi plata +1000 evra kad su ti svi lekari otisli u Nemacku, kad su nastavnici i profesori bedno placeni i nezainteresovani, kad je kompletan obrazovni sistem od vrtica do doktorskih studija katastrofalan. Kupis nov auto, izlupas ga po rupama, nemas gde da ga odrzavas, placas najskuplje a najlosije gorivo...
Vec sam se iznervirao a nisam stigao ni da pomenem pravosudni sistem, stranacko zaposljavanje, selektivnu primenu zakona i jos mnogo toga...
Nikad meni novac ne bi bio motiv za odlazak, cak bih pristao da radim i za manje pare nego ovde. Novac je u Srbiji jos i moguce zaraditi, ali sve ovo ostalo necemo doziveti ni mi, a ni nasa deca.
Vec sam se iznervirao a nisam stigao ni da pomenem pravosudni sistem, stranacko zaposljavanje, selektivnu primenu zakona i jos mnogo toga...
Nikad meni novac ne bi bio motiv za odlazak, cak bih pristao da radim i za manje pare nego ovde. Novac je u Srbiji jos i moguce zaraditi, ali sve ovo ostalo necemo doziveti ni mi, a ni nasa deca.
Sit gladnom ne veruje jbg. Navikne se covek na normalne stvari pa ih uzima zdravo za gotovo i nije mu jasno sto bi srbin dolazio kad ovako ima samo 500e bolju racunicu.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Samo kolicina stresa koju u Srbiji dozivis za jedan dan napolju neces doziveti za mozda celu godinu, vec to je vredno razmisljanja.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Naravno, ne gledaju svi život sa ekonomske strane. Hajde da malo preformulišem: ko dobro živi u Srb, mislim da bi se teško odselio.ikac2000 napisao: Eto ja sam se izuzetno lako odlucio iako imam i nekretninu u Srb i daleko vise od te cifre
Pri tom "dobro" tek može da se tumači na 1001 način, bez da ima ikakve veze sa novcem. Doduše, to je skoro pa nemoguće.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Plus kao kuća. Ne moraju pare, ali kvalitet života , uslovi i nejbanje u zdrav mozak su dovoljni razlozi da se odem. Kao što reče kolega :dragvorl napisao:Samo kolicina stresa koju u Srbiji dozivis za jedan dan napolju neces doziveti za mozda celu godinu, vec to je vredno razmisljanja.
igor_harris napisao:Sta vredi plata +1000 evra kad su ti svi lekari otisli u Nemacku, kad su nastavnici i profesori bedno placeni i nezainteresovani, kad je kompletan obrazovni sistem od vrtica do doktorskih studija katastrofalan. Kupis nov auto, izlupas ga po rupama, nemas gde da ga odrzavas, placas najskuplje a najlosije gorivo...
A šta na primer kad odete-i ne možete da se uklopite tamo gde odete? Nemojte se zavaravati, mnogo takvih primera ima. Pri tome govorim o normalnim ljudima, koji su sa normalnim razlozima otišli preko?
Šta onda? Jeste li razmišljali i o toj opciji? Ne mora da znači da će vam se dobra plata, i uređenost dopasti sami po sebi.
Ne bih da nikome rušim sneška-na našu veliku žalost, naša država kakava je sad, ne zaslužuje da se u njoj ostaje uopšte.
Razumem šta hoćeš da kažeš naravno: nema toliko nerviranja, kao u SRB oko nekih osnovnih životnih stvari.
Šta onda? Jeste li razmišljali i o toj opciji? Ne mora da znači da će vam se dobra plata, i uređenost dopasti sami po sebi.
Ne bih da nikome rušim sneška-na našu veliku žalost, naša država kakava je sad, ne zaslužuje da se u njoj ostaje uopšte.
S obzirom na tempo modernog života, sa ovim se ne slažem uopšte. Stresa možda ima manje, ali nije da ga nema.dragvorl napisao:Samo kolicina stresa koju u Srbiji dozivis za jedan dan napolju neces doziveti za mozda celu godinu, vec to je vredno razmisljanja.
Razumem šta hoćeš da kažeš naravno: nema toliko nerviranja, kao u SRB oko nekih osnovnih životnih stvari.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pa moram ti reci na nausu zalost da je sistem tako napravljen da jednostavno smanjuje dozu nerviranja za nekoliko redova velicina. Sad sam bio u Srbiji pre nedelju dana, i jednostavno vidis koliko je sve naspanovano: ljudi jurcaju, kao na iglama, sve je nervozno, neljubazno, nadrkano...bio sam na vise mesta po svetu i mislim da nigde nisam video toliko napetih ljudi kao kod nas. Razloge naravno znamo, na zalost.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money