Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Floyd »

Delija napisao:@Floyd
Mislim na drzave u koje vredi otici.

I ovde je skolovanje realno vrlo jeftino.

Ne zanima me koliko kasnije vredi stan - necu ga prodavati osim ako idem u nesto vece, lepse, bolje, a onda ce me i ta razlika opet kostati vise.

Razmisljao sam (sta vise bio ubedjen) o tome da su automobili, tehnika i slicno pristupacniji napolju, ali - i ti si tvoj auto uzeo na lizing - savrseno normalno za isto tako savrseno normalan ostatak sveta.

Iliti, u stvari je to vise neka "moralna blokada" - verovatno ce zvucati blentavo, ali mi je nekako nelagodno da pazarim auto koji kosta polovinu vrednosti stana. Mnogo lakse bih uleteo u lizing (koji me realno ne opterecuje previse) za auto od 65k evra da znam da mi stan vredi 650k evra :ccc:
Sve to stoji. U tvom slučaju se emigracija ne isplati jer ni ne zavisiš direktno od srpske ekonomije.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Valjda pored finansija ima i nekih drugih stvari(bitnijih od para?) zbog kojih bi neko emigrirao?
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ima ali su pare uglavnom glavni motiv. Ne dolaze Nemci da rade u Švajcarsku jer im je loš sistem tamo :)
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Delija napisao:Ja lepo kazem da cene u radnjama ne mogu da budu reper cene zivota u inostranstvu i da je pandan 2k evra plati u Srbiji napolju bar 5-6k(+) evra. O neto ciframa pricam.
Dobar pandan :)

Svako ko ima 1000 eura i više u SRB, svoj stan i ostalo-mislim da bi se tesko odlucio da ide da radi preko. Bez obzira koliko je u Srb loše itd.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Floyd napisao:Ima ali su pare uglavnom glavni motiv. Ne dolaze Nemci da rade u Švajcarsku jer im je loš sistem tamo :)
Novac, čak iako nije glavni motiv, obično je povod da se negde emigrira. Onda, kad se neko nadje u inostranstvu,polako počinje da uočava šta sve je drugačije/bolje/lepše/organizovanije nego tamo odakle je došao.
Ja sam 1990, sa nepunom 21 godinom otišao iz čiste radoznalosti. Počeo da studiram u KGu posle vojske, došla ponuda iz Minhena, ja ono, hajde da probam, nemci završili kompletnu papirologiju, a ja učio nemački u školi. Hteo da ostanem dve-tri godine, al ko bi bio toliko nenormalan da se 1993 od nekuda VRATI u Srbiju.
I tako, evo nas još uvek ovde, sad je Srbija jedna od destinacija za odmor.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Velja napisao:+1 za načitanu komšinicu :)
Slažem se. Još ako je prijatne spoljašnosti... Dosta mi baba. :kezo:

Sent from mTalk
Širim haos!
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

superboss napisao:
Delija napisao:Ja lepo kazem da cene u radnjama ne mogu da budu reper cene zivota u inostranstvu i da je pandan 2k evra plati u Srbiji napolju bar 5-6k(+) evra. O neto ciframa pricam.
Dobar pandan :)

Svako ko ima 1000 eura i više u SRB, svoj stan i ostalo-mislim da bi se tesko odlucio da ide da radi preko. Bez obzira koliko je u Srb loše itd.
Eto ja sam se izuzetno lako odlucio iako imam i nekretninu u Srb i daleko vise od te cifre :-)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

https://www.youtube.com/watch?v=xjQFyf0SfAE
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Sta vredi plata +1000 evra kad su ti svi lekari otisli u Nemacku, kad su nastavnici i profesori bedno placeni i nezainteresovani, kad je kompletan obrazovni sistem od vrtica do doktorskih studija katastrofalan. Kupis nov auto, izlupas ga po rupama, nemas gde da ga odrzavas, placas najskuplje a najlosije gorivo...

Vec sam se iznervirao a nisam stigao ni da pomenem pravosudni sistem, stranacko zaposljavanje, selektivnu primenu zakona i jos mnogo toga...

Nikad meni novac ne bi bio motiv za odlazak, cak bih pristao da radim i za manje pare nego ovde. Novac je u Srbiji jos i moguce zaraditi, ali sve ovo ostalo necemo doziveti ni mi, a ni nasa deca.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Sit gladnom ne veruje jbg. Navikne se covek na normalne stvari pa ih uzima zdravo za gotovo i nije mu jasno sto bi srbin dolazio kad ovako ima samo 500e bolju racunicu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Samo kolicina stresa koju u Srbiji dozivis za jedan dan napolju neces doziveti za mozda celu godinu, vec to je vredno razmisljanja.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

ikac2000 napisao: Eto ja sam se izuzetno lako odlucio iako imam i nekretninu u Srb i daleko vise od te cifre :-)
Naravno, ne gledaju svi život sa ekonomske strane. Hajde da malo preformulišem: ko dobro živi u Srb, mislim da bi se teško odselio.

Pri tom "dobro" tek može da se tumači na 1001 način, bez da ima ikakve veze sa novcem. Doduše, to je skoro pa nemoguće.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

dragvorl napisao:Samo kolicina stresa koju u Srbiji dozivis za jedan dan napolju neces doziveti za mozda celu godinu, vec to je vredno razmisljanja.
Plus kao kuća. Ne moraju pare, ali kvalitet života , uslovi i nejbanje u zdrav mozak su dovoljni razlozi da se odem. Kao što reče kolega :
igor_harris napisao:Sta vredi plata +1000 evra kad su ti svi lekari otisli u Nemacku, kad su nastavnici i profesori bedno placeni i nezainteresovani, kad je kompletan obrazovni sistem od vrtica do doktorskih studija katastrofalan. Kupis nov auto, izlupas ga po rupama, nemas gde da ga odrzavas, placas najskuplje a najlosije gorivo...

Vec sam se iznervirao a nisam stigao ni da pomenem pravosudni sistem, stranacko zaposljavanje, selektivnu primenu zakona i jos mnogo toga...
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

A šta na primer kad odete-i ne možete da se uklopite tamo gde odete? Nemojte se zavaravati, mnogo takvih primera ima. Pri tome govorim o normalnim ljudima, koji su sa normalnim razlozima otišli preko?

Šta onda? Jeste li razmišljali i o toj opciji? Ne mora da znači da će vam se dobra plata, i uređenost dopasti sami po sebi.

Ne bih da nikome rušim sneška-na našu veliku žalost, naša država kakava je sad, ne zaslužuje da se u njoj ostaje uopšte.
dragvorl napisao:Samo kolicina stresa koju u Srbiji dozivis za jedan dan napolju neces doziveti za mozda celu godinu, vec to je vredno razmisljanja.
S obzirom na tempo modernog života, sa ovim se ne slažem uopšte. Stresa možda ima manje, ali nije da ga nema.

Razumem šta hoćeš da kažeš naravno: nema toliko nerviranja, kao u SRB oko nekih osnovnih životnih stvari.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa moram ti reci na nausu zalost da je sistem tako napravljen da jednostavno smanjuje dozu nerviranja za nekoliko redova velicina. Sad sam bio u Srbiji pre nedelju dana, i jednostavno vidis koliko je sve naspanovano: ljudi jurcaju, kao na iglama, sve je nervozno, neljubazno, nadrkano...bio sam na vise mesta po svetu i mislim da nigde nisam video toliko napetih ljudi kao kod nas. Razloge naravno znamo, na zalost.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Odgovori