Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
VVWOB
Reactions:
Pridružio se: 24 Avg 2013, 12:56
Garaža: A35 AMG

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od VVWOB »

Mislim da pitanje emigracije povlaci mnoge druge aspekte pored finansijskog momenta, posebno u slucaju nekog ozbiljnijeg posla (da ne kazem "VSS"), a takodje i neke sire zivotne percepcije i ambicije.

Kolicina stresa je, po mom misljenju, nista nesto mnogo manje nego u SRB, samo sto je drugacije rasporedjena. Posebno u slucaju pocetka ili neke prve faze zivota u emigraciji, za slucaj o kome se ovde govori.

Kao sto rece @ljuba, dosta ljudi slabo uopste i uzima u razmatranje U.S. kao opciju, a mislim da je za neku emigraciju u mladjim godinama, veoma dobra opcija, ako se uspe realizovati naravno.

Iz moje perspektive, nemacko govorno podrucije o kome je najvise ovde rec, je veoma specificno, pocevsi od kompletne strukture ljudi, mentaliteta, samog funcionisanje celog eko-sistema i integracije u ista, pa zahteva dosta zivotnih kompromisa.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

ljuba napisao:Da, ali evo jednog pesimistickog pitanja na Delijin komentar o kolicini para u Srbiji i napolju. Ako se on na toj poziciji ma koliko da zaradjuje, razboli ili mu se nesto desi pa bude u nemogucnosti da radi, ili moze smanjeno da radi, koliko dugo ce imati tu veliku platu u Srbiji u tim izmenjenim okolnostima?
Za godinu staza tri meseca 80-160% minimalca, za pet godina godinu dana, za deset godina dve godine. Za ovo poslednje moram da proverim al prve dve stavke su 100% tačne.

Edit. Izvini ovo važi za slučaj otkaza. Nisam pažljivo pročitao.

RN3 Pro via TT
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Evo da kazem nesto za US kada se vec pominje, a ja sam bio tamo malo i radio. Kao prva stvar mislim da je daljina za mnoge ljude tu ogranicavajuci faktor. Jeste, ako odes, otisao si, da li 1000 ili 5kkm, ali nije isto. Drugo, socijalni paket kao takav je po meni ipak mnogo blizi pameti u evropskim zemljama nego u US, ukljucujuci tu i GO. Da ima mogucnosti, ima sigurno, ali po meni je ipak surovije nego razvijene EU zemlje. Papire nisam siguran koliko je lako dobiti, a EU pasos koji ima dosta ljudi iz Srbije ti ne obezbedjuje radnu dozvolu, sto je velika razlika. Ono sto je + je sto je engleski jezik dovoljan za komunikaciju (sem ako ste u nekom spanskom getu, a to hoce da se desi u US :mrgreen: ), jer ga vecina ljudi govori, za razliku od nemackog. Da ne ostanem nedorecen, meni se USA jako svidja sto se krajolika tice, naocito NY i okolina LA gde sam proveo po nekoliko meseci, ali u ovom trenutku mi je Evropa nekako blize pameti.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Floyd napisao:Ja nisam to rekao nego da razumem Deliju i njegovu konkretnu situaciju. Čovek prodaje retka znanja i veštine na globalnom tržištu.
Delija, ako nije tajna, kojom se oblašću u okviru IT-a baviš? Može i na PP.
VVWOB napisao:Kao sto rece @ljuba, dosta ljudi slabo uopste i uzima u razmatranje U.S. kao opciju, a mislim da je za neku emigraciju u mladjim godinama, veoma dobra opcija, ako se uspe realizovati naravno.
Da imam želju da emigriram, izabrao bih upravo Ameriku. Delom zbog jezika, delom zbog toga što tamo možeš postati pravi Amerikanac već u prvoj generaciji. Za Nemca, a pogotovo Švajcarca ćeš zauvek ostati stranac. Takođe, u Zapadnu Evropu se preselilo pola Bliskog Istoka, Turske i Balkana. Mislim da ih u bućnosti očekuju veliki problemi i previranja.
Ђенерал Јанковић
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

superboss napisao:A što edotova post. :)

Vidiš ti si bio dovoljno strpljiv. Ima dosta ljudi koji jednostavno izgore u zelji da im bude bolje.
Meni je odlazak u inostranstvo bio pre svega izazov. Otišao u zemlju gde nit je sistem sređen za primer, nit su plate nešto posebno. Kancelarijski posao u BG sa solidnom junior platom sam zamenio za šljaku (prvobitna ideja je bila samo par meseci ali me je "ukenjalo" pa sam ostao malo duže u toj priči). Jezik sam brzo savladao i meni je bilo super iako mi standard nije bio ni blizu današnjem u CH gde radim posao za koji sam se školovao. Švajcarsku sam mrzeo prve dve godine a Pariz sam voleo od prvog dana (valjda baš zato što nije savršen). I sad mi je super kad odem na par dana.

Ne znam kako je u US ali ja bih trenutno birao Kanadu pre bilo koje druge EU zemlje. Papiri se dobijaju relativno lako sa VSS i znanjem jezika (u USA valjda samo preko lutrije ili PhD pozicija) a socijalna sigurnost je na mnogo višem nivou od USA.

Mislim da je UK isto ok opcija pa bi ovi sa EU pasošima trebali da iskoriste dok ljudi ne napuste brod koji tone.
snork napisao:Takođe, u Zapadnu Evropu se preselilo pola Bliskog Istoka, Turske i Balkana. Mislim da ih u bućnosti očekuju veliki problemi i previranja.
Neće biti nekih posebnih problema ali isti predstavljaju ogroman teret na socijalni sistem koji se polako urušava.
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

Problem je taj socijalni sistem koji nije pravljen za neradnike sa Bliskog istoka, Turske, Balkana... Kad se na taj sistem u Nemackoj nakace milioni ljudi naravno da nije odrziv. Mnogi su nakaceni na taj sistem a pored toga rade na crno ili se bave kriminalnim delatnostima. Kontrola bi trebala da bude bolja a sistem rigorozniji.
Cup sam dosta dobrih prica o Canadi. Znam dosta ljudi koji su otisli tamo i zadovoljni su. Ali opet treba da imas trazenu diplomu i dobro znanje engleskog.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Pulp Fiction napisao:Pitanje za kragujevac ili nekoga već ko može da odgovori. Ovima sam slao CV i išao preko tog čoveka iz CRO. Rekli su mi da ćemo se čuti narednih dana, naravno napisali mi mail na nemačkom, pa sam morao prevesti u gmailu ahaha.
Boetronic GmbH se zovu, agencija? Neki info. Legit priča ili...
Uglavnom, ne znam hoće li biti išta od tog mog odlaska, zbog obrazovanja i lošeg nemačkog ali ajde.
Ono što sam ja pročitao o toj agenciji nije baš nešto pozitivno ( muljanje sa satnicama, kašnjenje isplata, dugi radni ciklusi bez slobodnih dana, pritisci i pretnje otkazom ako se neko razboli itditd.)

Što se tiče izbeglica koje su došle, sa njima neće biti nikakvih problema, bar u D. Nemci imaju iskustva sa takvim "talasima", gomila je došla 90tih iz BiH i HR, desetak godina posle su došli šiptari, koje su takodje rešili.A ako neka zemlja uspe da reši šiptare, rešiće posle toga ako treba i marsovce. Po mom neobavezujućem i ličnom mišljenju, Nemačka je primila ovu grupu sada sa idejom da će njihova deca biti integrisani gradjani D, kao što se desilo sa turcima sedamdesetih godina. Sve u cilju održavanja penzijskog sistema na duže staze. Oni su već pre par godina radili strategiju penzijskog sistema za period do 2035. godine.Nemačka politika nikad ništa ne radi slučajno/stihijski.
U odnosu na 2015. godinu, ukupna suma poreza na plate koji je država uzela je u 2016. bila veća za oko 26 milijardi €. Ako su im to "problemi" onda bih i ja voleo da imam takve iste.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Sta mislite o Australiji? Ja trenutno cekam da drugar koji je u Sidneju izlobira za mene u svojoj firmi kako bih dobio radnu dozvolu. Kod njih je lista deficitarnih zanimanja prilicno duga i imaju zvanicno najveci minimalac na svetu, sto u Sidneju dodje oko 20AUD po satu, sto mozda za samca nije dovoljno za normalan zivot, ali za dvoje ljudi je sasvim ok za pocetak..
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja mislim da je to mozda i najbolja opcija trenutno, samo je prilicno tesko dobiti papire. Od mog drugara brat je otisao pre oko godinu dana, i on i zena su mislim ispod 30 imaju malo dete, oboje sa doktoratima i radili su na faksu, za prvu drzavu gde su konkurisali nisu dobili papire, tek za drugu. Jako se oduzilo, ali sad su prilicno zadovoljni, i sto se finansija i sto se ostalog tice.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Tamo je lepo mnogo ali je i daleko. Ujak od drugara zivi u Adelejdu.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Slika
SlikaSlika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Pa mi smo još i dobri :)

Poljaci 12 godina u EU pa i dalje beže. Banana kao i Rumunija i Bugarska.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Rekao bih da je za Srbiju nerealan procenat, ali svi znamo koliko se kod nas vode evidencije o bilo cemu. Moja tetka nije bila u Srbiji 25 godina, jos uvek stizu pozivi za glasanje. :uf:
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

snork napisao:Delija, ako nije tajna, kojom se oblašću u okviru IT-a baviš? Može i na PP.
Sto bi bila tajna - dizajn / arhitektura velikih IT sistema sa naglaskom na ICS/SCADA, uz povremeno "zaranjanje" u kod kada development zaglavi negde.

Inace, sve to stoji za pravni, zdravstveni, obrazovni sistem - to je i razlog zasto i dalje razmisljam o odlasku, ali tamo ne mogu za 15 minuta da skupim ekipu za pivo i/ili basket - e meni to znaci je*eno mnogo!
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Delija napisao: Inace, sve to stoji za pravni, zdravstveni, obrazovni sistem - to je i razlog zasto i dalje razmisljam o odlasku, ali tamo ne mogu za 15 minuta da skupim ekipu za pivo i/ili basket - e meni to znaci je*eno mnogo!
Pravni, zdravstveni, obrazovni sistem........Ja bih dodao još i čistoću javnog prostora, kulturni život, ponašanje u saobraćaju, organizovanost javnog prevoza, političku sigurnost/izvesnost.
Na kraju, svako ima različite prioritete i zna za sebe šta mu je u životu primarno a šta sekundarno. Mnogo toga se promeni i okrene naglavačke kad dodju deca, tj. proširi porodica.
A ekipa za bleju/pivo/basket se raspadne sama od sebe, kako se jedan po jedan ženi i dobije prinovu, sve će ih biti manje i biće manje prilika za gorenapisano. Biće ili dete slinavo, ili žena džangrizava, ili stiže taštinator u vizitu, ili mora da se ide kojegde na neke smorove tipa rodjendana/godišnjica/porodičnih skupova itd. :) .
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Odgovori