Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Re: Koliko troši?

Post od perfiko »

Pa lepo piše da su gubitci transmisije 5%, te od 25 % energije goriva koja izađe iz motora kada se odbiju svi gubitci i uđe u transmisiju , iz transmisije izađe korisno 20% energije goriva koja se zatim troši na savlađivanje otpora kotrljanja, aerodinamičkih otpora i kočenja.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Laki021 napisao:Dusane, aj pogledaj ponovo polako i razmisli :)
:ccc: :kuku:
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Evo malo kompletnijeg grafika. Koga interesuje ostatak je na http://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_econo ... iderations

Slika
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Dusan napisao:
Laki021 napisao:Dusane, aj pogledaj ponovo polako i razmisli :)
:ccc: :kuku:

Pa cudio se ti ne cudio, po tom crtezu su gubici prenosa 20% onoga sto udje u njega (25% udje, 20% izadje) .
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ta grafika je samo malo nespretno nacrtana, ali pise dole drivetrain loss 5%, a horizontalne vrednosti po sredini su koliko snage ostaje. Malo su samo zakomplikovali.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

dragvorl,

5% od ukupne energetske vrednosti goriva, ali to je 20% od mehanickog izlaza motora, tj onoga sto udje u sistem prenosa.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Jasno, oko 15% od energije motora moze da bude sa 4WD, u nekim ekstremnim uslovima mozda 20%.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Laki021 napisao:dragvorl,

5% od ukupne energetske vrednosti goriva, ali to je 20% od mehanickog izlaza motora, tj onoga sto udje u sistem prenosa.
Ček jel ti mislš da je 20% na samoj transmisiji (odnos ulaz-izlaz iz transmisije) neverovatno?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa nisam pisao nista na tu temu, samo objasnjavam zasto su gubici menjaca po tom crtezu 20% a ne 5% oko cega nastaje nesporazum jer pola ljudi ne moze da se sporazume. Mada tih 20% mi deluju mnogo, na gornjoj granici prihvatljivosti, rekao bih da je to neki 4x4 sa automatksim menjacem.

@dragvorl,
dragvorl napisao:
Nije, za menjac je napisano koliko ostaje posle njega, dakle gubici su oko 5%, ali i to zavisi, da li je u pitanju neki 4wd. A u menjacu se sem za generisanje toplote energija gubi i na otpor u lezajevima i buckanje ulja. Mozda i jos nesto samo mi ne pada na pamet.
Pazi, otpor u lezajevima i buckanje ulja su prakticno takodje gubici koji odmah postaju toplota, prakticno svi gubici u menjacu trenutno postaju toplota. Ovo je najlakse dokazati time da iz menjaca sto se gubitaka tice ne izlazi nista drugo sem toplote dakle toplota je jedini vid gubitaka koji menjac ispusta u okolinu te po zakonu odrzanja energije svi gubici su toplotni (neki kao uzrok imaju trenje lezajeva, neki otpor ulja...).
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

U delove transmisije ulazi i spojnica ili kvačilo. Na automatskim menjačima jasno je gde su gubitci, ali i kod manuelnih menjača, veći deo tih gubitaka je u spojnici. U mašinstvu se teško može naći manje efikasam prenos od frikcionog. Dakle od tih 20% (koliko god veliki izgledali) najveći deo ode na spojnicu (na frikcioni prenos), a manji deo na sam menjač (zupčasti prenos). Mislim da se autori grafika nisu mnogo prevarili u procentima.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Ispravi me ako gresim, ali zar u 99.9% vremena spojnica ne proklizava ni malo, tako da tu nema gubitaka osim prilikom promene brzine?
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Grešiš, spojnica uvek proklizava. Do sada nije napravljen frikcioni prenos koji ne proklizava, čak ni pri konstantnoj brzini obrtanja. E, sad, svako ima druge kriterijume šta je zanemarljivo. Kad se sagleda automobil kao celina, spram gubitaka samog motora, sve ostali gubitci su "gotovo zanemarljivi" odnosno nekliko puta manji.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Iskreno sumnjivo mi je to jako, ne vidim zasto bi proklizavanje bilo tolerisano, ali posto ne mogu nista sa sigurnoscu da tvrdim neka bude tako.
Jel imas ideju koliko je procentualno klizanje? Da ne ispadne da je to proklizavanje na mikro skali koje sigurno postoji ali koje nas uopste ne zanima.

perfiko napisao: Kad se sagleda automobil kao celina, spram gubitaka samog motora, sve ostali gubitci su "gotovo zanemarljivi" odnosno nekliko puta manji.

Problem je sto je tu ceo sistem serijska veza, pa svaki gubitak vuce povecanje zahteva za energijom od samog motora (i samim tim generisanje jos gubitaka u motoru) pa je zato itekako bitno maksimalno smanjiti gubitke u svakom sklopu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Laki021 napisao: Pazi, otpor u lezajevima i buckanje ulja su prakticno takodje gubici koji odmah postaju toplota, prakticno svi gubici u menjacu trenutno postaju toplota. Ovo je najlakse dokazati time da iz menjaca sto se gubitaka tice ne izlazi nista drugo sem toplote dakle toplota je jedini vid gubitaka koji menjac ispusta u okolinu te po zakonu odrzanja energije svi gubici su toplotni (neki kao uzrok imaju trenje lezajeva, neki otpor ulja...).
Pretpostavljam da je tako, nikad nisam isao toliko duboko u tu naucnu stranu price sto se mehanike fluida ili koje vec discipline tice, ali pretpostavljam da si dobrim delom u pravu. Evo i citata iz knjige, na to sam mislio, ne zalazeci u detalje:
Koeficijent korisnog dejstva glavnog prenosa određuje se na osnovu gubitaka usljed trenja među zupcima zupčanika, usljed bućkanja maziva i trenja u ležajevima.Kod jednostepenih glavnih prenosa sa konusnim zupčanicima
Sto se proklizavanja tice, mogu samo da kazem ono sto ima veze sa temom i sto sam video svojim ocima. Kad sam radio u servisu, jedan od najbitnijih testova na menjacima je da li ima klizanja izmedju ulaznog i izlaznog vratila menjaca, ukoliko ima klizanja, makar i 1%, nesto ne valja, jer kvacilo u konverteru ne drzi. I 100 puta sam gledao u uredjaj, i pokazivao je identicne vrednosti za obrtaje ulaznog i izlaznog vratila, dakle nije bilo proklizavanja. E sad, da li oni tolerisu neki stepen klizanja koji dijagnostika ne prikazuje, ili se nesto tolerise, ili ko zna sta trece, to ne znam, ali za ovo sto sam video sam siguran.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Klasično kvačilo sa čvrstom vezom ne bi smelo da proklizava, tako da tu nema gubitaka ako je sve ispravno.

Zapravo, čak i neispravna kvačila ne proklizavaju u konstantnoj vožnji, jer ako dotle dođe to je onda neupotrebljiv automobil u najavi. Ono se menja na prve znake proklizavanja prilikom ubrzavanja u režimu oko najvećeg obrtnog momenta.
Odgovori