TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od nidza »

Šta radiš kada središ sve te stvarčice? Da li postoji danas tržište za to uopšte? Zanimljivo sve u svemu, poprilično.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Bice, samo da se hipsteri i tome okrenu. Ako nista Majki i Frenki su tu :D

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Postoji jako trziste u zemljama nemackog govornog podrucja, Svajcarska posebno.
Ima klubova, udruzenja, formiraju se muzeji, kupuje se, prodaje, razmenjuje ali mi jos nismo deo toga. Koliko znam jako tesko je da se odavde izveze, ili uveze....previse je kruta nasa carina.
Sat rada restauratora se krece 50-80 eura tamo, i trazeni su...

Uglavnom ono sto je zdrave osnove restauriram i koristim (gramofoni, magnetofoni, radio aparati). Imam neku malu zbirku, poneki raritet.
Uglavnom nije kod nas komercijalno niti isplativo niti zastupljeno sire. u HR i severnoj Vojvodini je znatno izrazenije zanimanje za tu oblast istorije tehnicke kulture.

Jedan moj stereo trakas (sa stereo miksetom ugradjenom) iz 1960. je sa pogonom koji ima stabilizaciju putem plivajuceg zamajca. Papst motor sa spoljnim kavezom, sinhroni naravno, zamajac od 2.5kg uz preciznu izradu... recept kako se onda dolazilo do HiFi specifikacija.Ima celih 26kg :)
Radio sam ga sa pauzama jedno 2 meseca dok nisam zamenio brdo kondenzatora ali je interesantno da su sve lampe originalne i u savrsenom stanju.
Bas pre neki dan napravio snimak na njemu sa jedne interesantne gramofonske ploce.

Imam Philco tropic radio koji je proizveden za Evropu odmah posle II rata, sa onim starim velikim lampama. To je iz doba pre nego sto je dinamicki zvucnik sa magnetom postao dostupan...vrlo retka sprava dok americkih modela (razliciti su) ima koliko hoces u USA. To je iz vremena pre nego sto su izmisljena stampana kola, sve jr u vazduhu na pertinaks letvicama. Stereo pojam tada jos nije postojao kao ni FM talasno podrucje. Kondenzatori su punjeni tarom, tj smolom nalik bitumenu, filter kondenzatori jos se nisu koristili pa je koriscena posebna tehnika sa induktivitetima i stabilizacija napajanja magnetnim poljem spulne.
Ali je velika drvena rezonans kutija, zvuk je fantastican i dan danas.

Imam i DDR magnetofon Smaragd koji je Stasi kasnije zabranio, 1964., radi ko svajcarski sat.
Posebnost je sto se za razliku od svih drugih traka krece "naopako", sa desnog na levi kotur.

Tu je u kolekciji i sat- budilnik koji digitalno pokazuje cifre, lampas. Ima oko 50tak posebnih lampi koje ocrtavaju brojke. I svoj posebni kofer sa sve grbom i radnickom zastavom DDR u drvenoj politur kutiji.

Imam i 2 modela stereo radio aparata Ei Nis koji su lampasi, u stvari jedan je RR Zavodi (bas je star) koji su vrlo retki. Ostalo je da nadjem i treci model i onda imam sva 3 modela koje je Ei ikada napravio na jednom mestu.

Uglavnom, 90% mojih uredjaja je funkcionalno potpuno i moze se koristiti, tj popravljani su uz zadrzavanje sto vise orginalnosti.

Vecina tih uredjaja je pravljena kvalitetno, osmisljena dobro inzenjerski da se moze odrzavati i popravljati u slucaju potrebe. Mehanika je veoma robusna, tu skoro uvek moze da se vrati u izvorno top stanje...ponekad ne problem sa gumenim delovima koje moram da narucujem iz inostranstva.
Ali nadje se, ima sveze produkcije delova za te stare uredjaje, ponovno se pokrenula proizvodnja u malim serijama pa se moze naruciti skoro sve od raznih gumica, rolera, traka za pogon i slicno.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Danas su me zvali iz SBB-a, pitali koliko televizora imam/koristim u stanu, treba li mi još koji "box"... Ukratko: izgleda da uskoro ukidaju emitovanje analognog signala kroz svoju kablovsku mrežu tako da će stari televizori (ko ih još koristi) definitivno otići u večna lovišta... Ja imam još jedan takav aktivan. Sem ako ne nabavimo neke konvertore/boxove da prebacuju signal u analogni... No mislim da će to biti prevelika zezancija i da je bolje kupiti savremen tv...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nema šanse to da ukinu. Možda su pokušali da ti prodaju neki Premium paket ili sl.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ortak hoce duzme neki emulator USB-a za svoj fabricki uredjaj u Mitsubishi SpaceStar-u. Kao da moze da tutne USB i slusa muziku, to je poenta. Nasao je neke na polovniautomobili,ali ali to su neki koji navodno ne pasu za Mitsu. I onda mi je rekao da pitam "na onom mom forumu" :D
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Neka nađe na microlink sajtu telefon i pozove čoveka da li uređaj podržava Mitsuov HU. Ja sam to imao na Alfi, a pre toga na Stilu sličan uređaj, xcarlink. Te stvarčice rade fenomenalno, ali HU mora da podržava CD Changer.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Yatour googlaj.
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

Heinz napisao:Nema šanse to da ukinu. Možda su pokušali da ti prodaju neki Premium paket ili sl.
Ne mora da znači. Koliko sam ja čuo SBB planira da u skorije vreme digitalizuje sve tj. da potpuno isključi analgni signal. Ići će postepeno, grad po grad, tj. za veće gradove deo grada po deo grada. Mislim da su već i krenuli. Planiraju da dele CAM kartice za novije televizore i/ili D3 Mini uređaje za starije.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ja imam 2 d3 hd u stanu i jos 2 analogna, na najjacem trio paketu, drugar mi radi u sbbu, prvom bi mi to bilo ponudjeno.
Dodatno, d3 uredjaji ne zahtevaju nove televizore.

Sent from the 7th edge of the 3rd world.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

U Bgd znam da je u naselju Galenika u Zemunu isključen u potpunosti analogni signal. Ovo informaciju što sam napisao gore sam dobio isto od čoveka iz SBB-a. Za ostatak Beograda i Srbije ne znam, osim za Kruševac gde bi trebalo to da se desi u neko dogledno vreme.

Ne znam zašto ne puste svima od jednom, ali verovatno imaju neki svoj razlog, verovatno moraju da dorade neke stvari na mreži ili nešto slično. Cilj im je da spreče "krađu" signala.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Isključuju analogni signal definitivno, videćete. Inače, ja imam Trio Gold Extra paket trenutno, od njega je skuplji samo Gold Premium, nemaju mi više šta prodati. Zvali su da pitaju treba li mi još koji box, free of charge, i rekli da isključuju analogni signal uskoro. :)

TT
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Heinz napisao:Nema šanse to da ukinu. Možda su pokušali da ti prodaju neki Premium paket ili sl.
Ikom je vec ukinuo. Zadrzali su samo 6 obaveznih javnih servisa u analognoj formi + dodali Pink 2 i Pink 3. Ima par meseci.

Krajnje je vreme da se kod nas zavrsi prelazak na digitalno prenosenje, makar u ovoj godini za TV programe a za radio emitovanje jos nema ni najave kada se planira uvodjenje digitalizacije.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Ok, nisam upućen u planove operatera.
Siguran sam da će babe, dede imati velikih problema.
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

ljubitelj napisao: Ikom je vec ukinuo. Zadrzali su samo 6 obaveznih javnih servisa u analognoj formi + dodali Pink 2 i Pink 3. Ima par meseci.
Na Ikomu radi bez kartice (free dvb-c) Eurosport 1-2, SK 1-3, Fox, Fox life, Nickelodeon, Minimax, Disney, mrzi me dalje da proveravam. U pitanju je Čukarička padina.
Odgovori