Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Lepo su pricali Marks i Engels iako su bili Nemci. Dole Nemacka koja zivi na racun ostalih! U NL ti skidaju min 33% a ide do 55% od bruto-a. Plus onda ide za ekstra penziono i ostalo!
Zavisi od visine primanja, i u DE na 10k e mesecno ti posle poreza i tog penzionog, zdravstvenog ostane 50% na ruke.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Sa poreskom grupom 1 na 10.000 bruto ostane neto 5350, a sa grupom 3 oko 6150€. Naravno, u zavisnosti od izdataka, broja dece, i još par faktora se na kraju godine predaju dokumenti za povratak poreza, tako da se dobije i nešto nazad, a koliko se dobija je veoma individualna kategorija. Može da bude od ništa pa do par hiljada evra.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
rodjak došao u CH pre par meseci, St.Gallen. Radi za 3200 neto, ne znam koliko bruto. Iznajmio stan i sa troškovima neki horor od stana u zgradi 60 godina staroj, plaća oko 1000 eura. Cimne jedno 550 eura za osiguranje za ženu mu i njega, kupuje leba i kurtone u Nemačkoj, uzeo neki brzi internet internet, odmah S7 edž (ta dva plaća oko 200 chf). Njegova žena ne radi, ali imaju dovoljno kažu. Prijavio se za lizing 12000 chf Insigniu, ali mu nisu odobrili, pa uzeo nekog Senika 1.9CI 2600 chf. U suštini, stalno je na granici, pre mesec/dva mi reče da je ostao na 20 chf jer je uzeo TV 1000 chf, stvari neke, kauč 500 chf itd... kao ne žali se, ok mu je. Ne ide nigde naravno, samo tu do Bodenzea u Rošahu, gde je 99% auslendera kad izađu da šetaju.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Ako zena pocne da radi bilo sta. Onda mogu bas da se opuste.
Cime se on bavi?
Cime se on bavi?
Ostao na 20Chf, vidi se da zna da raspolaže sa novcima. DA mu nije ostalo ič(što nije pametno naravno) opet mu je mnogo bolje nego da je ostao u SRB.passenger napisao:rodjak došao u CH pre par meseci, St.Gallen. Radi za 3200 neto, ne znam koliko bruto. Iznajmio stan i sa troškovima neki horor od stana u zgradi 60 godina staroj, plaća oko 1000 eura. Cimne jedno 550 eura za osiguranje za ženu mu i njega, kupuje leba i kurtone u Nemačkoj, uzeo neki brzi internet internet, odmah S7 edž (ta dva plaća oko 200 chf). Njegova žena ne radi, ali imaju dovoljno kažu. Prijavio se za lizing 12000 chf Insigniu, ali mu nisu odobrili, pa uzeo nekog Senika 1.9CI 2600 chf. U suštini, stalno je na granici, pre mesec/dva mi reče da je ostao na 20 chf jer je uzeo TV 1000 chf, stvari neke, kauč 500 chf itd... kao ne žali se, ok mu je. Ne ide nigde naravno, samo tu do Bodenzea u Rošahu, gde je 99% auslendera kad izađu da šetaju.
Eeeej kola, telefon, stan, hrana od jedne plate.....još i za kurtone ima!
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- passenger
Ostao bi sa više od 20 chf da ne kupuje TV od 1000 chf, PS4, ženi odmah telefon i ostale pizdarije koje su mogle da sačekaju.
Mislim da radi u produkciji, ali ne znam tačno koji posao. Čini mi se da je fabrika farbe.
kad žena počne, a neće, onda će živeti sasvim solidno. Cela njena plata bi se trošila/štedela na luksuz.
Lično bih pre za tih 200 chf za mobilni i internet, uzeo neki malo bolji stan.
Za neplanirane troškove ne bi imali, to je sigurno. Rekao sam mu da malo sa strane odvaja novca da ima, nije Swiss za zezanje sa 20 chf na računu. Dođe godišnji porez za tv 450 chf, neće moći da ga plati. Frančiza mu je 2000 chf (prvih 2k chf on plaća kad ide kod doktora, ostatak osiguranje) itd.
Mislim da radi u produkciji, ali ne znam tačno koji posao. Čini mi se da je fabrika farbe.
kad žena počne, a neće, onda će živeti sasvim solidno. Cela njena plata bi se trošila/štedela na luksuz.
Lično bih pre za tih 200 chf za mobilni i internet, uzeo neki malo bolji stan.
Za neplanirane troškove ne bi imali, to je sigurno. Rekao sam mu da malo sa strane odvaja novca da ima, nije Swiss za zezanje sa 20 chf na računu. Dođe godišnji porez za tv 450 chf, neće moći da ga plati. Frančiza mu je 2000 chf (prvih 2k chf on plaća kad ide kod doktora, ostatak osiguranje) itd.
A dobro, razumi čoveka, tek je postao gastos, to u 90% slučajeva ide ti redosledom: kola, telefon, laptop, TV(jerbo mora da se vidi na vajberu i ostalim komunikacijskim kanalima)
totalno mogu da se poistovetim

totalno mogu da se poistovetim

- kragujevac
Ja sam neko vreme pokušavao da u krugu poznanika onima koji su skoro došli u D nekako objasnim da su tek onda na koliko-toliko stabilnim nogama kada uštede sumu veliku kao tri neto plate, nju imaju na kontu i ne diraju je. NIKO od njih ne radi tako, srokaju sve do poslednjeg centa pa na kraju meseca maltene izvrću džepove dok ne stigne plata. Neki srpski sindrom,šta li?
.

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pa to ti je ko dobar dan. Ljudi koji su gladni svega i svacega i sad su se dohvatili nekih para i ne gube vreme.
Zivi se iznad mogucnosti, toga imas u Srbiji koliko hoces.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
kragujevac napisao:Ja sam neko vreme pokušavao da u krugu poznanika onima koji su skoro došli u D nekako objasnim da su tek onda na koliko-toliko stabilnim nogama kada uštede sumu veliku kao tri neto plate, nju imaju na kontu i ne diraju je. NIKO od njih ne radi tako, srokaju sve do poslednjeg centa pa na kraju meseca maltene izvrću džepove dok ne stigne plata. Neki srpski sindrom,šta li?.
Pa jeste. Jbg, nije to za pohvalu i odobravanje, ali da si ti zadnjih 20g ziveo kao vecina naroda u SRB bilo bi ti jasnije.
Naravno, ovo govorim bez cinjenice na tvoje obrazovanje itd itd, nego uopsteno.
- kragujevac
Ma jasno je meni sve to, ali zašto odmah upasti u dugove ili živeti na ivici dugova. Ako se već "čekalo i trpelo" toliko dugo, šta je problem da se strpi još par meseci radi neke sigurnosti.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- passenger
Povuče čoveka sve to, pa se posle ili smire ili idu na gore. Uzimaju se još besnija kola, uvek najnoviji telefon, onaj prethodni sedi u fioci, dole se potroši bukvalno par hiljade eura za 3 nedelje odmora. Ovde ne odu u restoran dok su, a dole ne izlaze iz restorana, a cene se ne razlikuju preterano (AT/DE).
Poprilično neiživljena njuška može dobro da najebe. Od tog lika rodjeni brat je spucao sve pare u Srbiji, ugojio se 5 kg po restoranima, došao i kuka kako mu stiglo da plati struju u CH, a nema para. Nikad nisam skapirao to fanatično trošenje para dole.
Slažem se sa sugradjaninom. Nekih 6-7k eura na računu i mirnije da spavaš. Prošao sam i ja slično, ali mi je brzo došlo iz dupeta u glavu
Poprilično neiživljena njuška može dobro da najebe. Od tog lika rodjeni brat je spucao sve pare u Srbiji, ugojio se 5 kg po restoranima, došao i kuka kako mu stiglo da plati struju u CH, a nema para. Nikad nisam skapirao to fanatično trošenje para dole.
Slažem se sa sugradjaninom. Nekih 6-7k eura na računu i mirnije da spavaš. Prošao sam i ja slično, ali mi je brzo došlo iz dupeta u glavu

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Zato sto su naucili tako, od danas do sutra. A ovako imaju od danas do sutra, ali i lep auto, telefon, sta im vec vise leci kompleks.kragujevac napisao:Ma jasno je meni sve to, ali zašto odmah upasti u dugove ili živeti na ivici dugova. Ako se već "čekalo i trpelo" toliko dugo, šta je problem da se strpi još par meseci radi neke sigurnosti.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Sve to je daleko vise na minimacu od minimalca u srbiji. Srednji i visoki sloj mozda nema velike razlike ali oni koji nemaju stan i platu od 200 e u srbiji mogu da duvaju.
U principu ima dve srbije i nemaju dodira jedni sa drugima.
Ja vidim isti dan one koji imaju 500+ zaposlenih i onog koji nema ni 200e podstanari.
Moleri i milijoneri. Cistacice i poslodavci - investitori... nebo i zemlja.
Ljubin minimalac je majka za neke srpske minimalac nazalost... rucak eva sardina kad je bolji dan matijevic pasteta je njam njam. Posebno na velikim gradilistima. Ferrari bentley searay tu pored... ne salim se
Sent from my SM-J510FN using Tapatalk
U principu ima dve srbije i nemaju dodira jedni sa drugima.
Ja vidim isti dan one koji imaju 500+ zaposlenih i onog koji nema ni 200e podstanari.
Moleri i milijoneri. Cistacice i poslodavci - investitori... nebo i zemlja.

Ljubin minimalac je majka za neke srpske minimalac nazalost... rucak eva sardina kad je bolji dan matijevic pasteta je njam njam. Posebno na velikim gradilistima. Ferrari bentley searay tu pored... ne salim se

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk