Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od nidza »

ftj napisao:Vinkulacija je prava rec. Kad su nama ukrali kola, ostala je bila jedna rata i kasko je prvo morao banci da uplati pre nego sto je ostatak uplatio nama.
Naravno da si isplatio banku, to se podrazumeva. Time što je auto ukraden ne prestaje ti obaveza isplate.

Da si imao auto na lizingu, dobio bi jedno veliko - ništa, ovako si dobio kompenzaciju za trenutnu vrednost automobila minus tu jednu ratu koju im duguješ.

Verovatno ima raznih kombinacija, ali tvoj primer je savršen primer prednosti kredita nad lizingom.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ti (opet) kao da si pao s Marsa. Aj' ponovo pricitaj ono sto je pisano...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Pročitao, nego se meša osiguranje i banka kod auto kredita kao da imaju nešto jedni sa drugim. Kod lizinga imaju, kod kredita ne (direktno).
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Upravo smo ti objasnili da je i kod kredita isti djavo.

Ako je kasko vinkuliran na banku (a jeste po pravilu!) onda se prilikom totalke ili kradje banka isplacuje, a tebi sta ostane - identicno kao kod lizinga.
Ono sto je najveci problem je sto se ni lizing kuca ni banka ne "cenkaju" i gledaju da izvuku samo svoj deo, a za to koliko ce tebi ostati - savrseno ih zabole.
Poslednja izmena od Delija u 22 Mar 2017, 22:09, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Sad sam zaintrigiran - odakle osiguranju informacija kako sam ja kupio auto? :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Pa ne mozes da dobijes uopste ni kredit ni lizing ako ne sklopis odmah ugovor za kasko. To se sve radi odjednom.

Banka ti ne trazi kasko samo za neke smesne iznose tipa do 5k evra i slicno.

Vrlo cesto za malo vece cifre pored kaska vinkuliranog na banku zahteva se i zaloga na auto - kao hipoteka na nekretninu.
Banke nisu lude - one se zastite od svih mogucih rizika.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ne. :)

Kasko je bio samo moj izbor, nisam bio uslovljen ničim. Mogao sam da ne ugovorim osiguranje.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Koji auto, koja cifra kredita?

Za Civic je 8k islo na kratkorocnu kredu (za Astru koju sam prodao nisam odmah dobio pare). Trazili su potvrdu da imam kasko da bi pustili pare - kasko je isao "na poklon" uz auto. Tih 8k je tada u SoGe bila granica da ne ide zaloga na auto i da ne mora da bude vinkuliran kasko na banku. Takodje je bila granica za iole prihvatljivu kamatu.

Gledam sada SoGe ponudu i izgleda da ih je konkurencija naterala da malo olabave uslove i povecaju tu granicu na 15k evra. To je i dalje daleko nize od cifre potrebne za pazar malo ozbiljnijeg auta. A i max period im je 36 meseci.
http://www.societegenerale.rs/index.php ... i_u_evrima
Period otplate do 36 meseci
Iznos kredita od 2.000 do 15.000 evra za automobile bez obaveznog KASKO osiguranja i zaloge.
Iznos kredita: minimum 500 evra, maksimum u zavisnosti od kreditne sposobnosti, za automobile sa KASKO osiguranjem i zalogom
Učešće: minimum 30% od zahtevanog iznosa kredita
Administrativni trošak: 2% od iznosa kredita
Maksimalno opterećenje plate se procenjuje za svakog klijenta pojedinačno
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

Delija napisao: Ako je kasko vinkuliran na banku (a jeste po pravilu!) onda se prilikom totalke ili kradje banka isplacuje, a tebi sta ostane - identicno kao kod lizinga.
Ono sto je najveci problem je sto se ni lizing kuca ni banka ne "cenkaju" i gledaju da izvuku samo svoj deo, a za to koliko ce tebi ostati - savrseno ih zabole.
Kredit ne razmatram (loši uslovi), a nakon ovoga (opet) neću ni lizing iako imam relativno povoljne uslove. Mada mi nije jasna jedna stvar: lizing kuća je vlasnik automobila dok ga ja ne otplatim, a svejedno ja plaćam kasko. Ako ja plaćam kasko (a otplaćujem i automobil pored toga), trebalo bi i ja da sam zainteresovana strana i da učestvujem u pregovorima ili idem na sud sa osiguranjem. Pa nismo valjda takav divlji zapad da neko otplati 80% automobila, a osiguranje i lizing naprave dil da u slučaju krađe taj nesretnik ostaje bez ičega?
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Heinz napisao:Zato ne treba plaćati osiguranja sa učešćem u šteti.

@Puzo81: to sa fixnom+varijabilnom kamatom odgovara banci, jer da ne odgovara ne bi ugovarali. Drugar je 2016. prešao na varijabilnu posle 5 godina fixne i drastično mu je manja rata jer su 2011. kamate bile od 4.5% naviše. A još 2011. je Euribor počeo da pada da i trenutno bio negativan (i dosta dugo to traje već).
Naravno. Makar sam 5 godina miran sa ovom 2.69 a posle cemo videti, 2.882+euribor. U decembru je bio -0.197 a januar -0.219.

Kod Societe nije lose, ima varijanta na svake 3godine da biras fix ili varijab.
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

Kada vam odobre promenu (smanjenje) kamatne stope, da li moraju ponovo sve moguće potvrde (visina plate, kreditni biro, dužina zaposlenja kod trenutnog poslodavca...)? Ne pričam o smanjenju euribora, nego marže banke.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Konkretno u mom slucaju mi nije bilo potrebno nista, osim da popunim dva formulara - zahtev za smanjenje i neki formular za kreditni biro. Poenta je u tome da je smanjenje realizovano kroz novi kredit - pod novim ID-jem, pa je zato morao da prodje i kroz kreditni biro.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Danas uđem u banku, da uplatim novac na svoj račun i ponude mi da mi aktiviraju dozvoljeni minus (pozajmicu).
Odbijem, jer je ne bih ni ukidao minus da mi treba i radnica sama predloži da unesu napomenu u sistem, da mi više ne bi predlagali isto.

Toliko sam ispoštovao takvu njenu reakciju, da nisam hteo da joj svašta kažem što nije smela to da mi ponudi, jer nije mogla znati da je moj račun (nisam joj dao LK) :kezo:
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Da, radnici u Intesi praktikuju agresivnu kampanju, supruga aktivirala račun nakon određenog vremena i čim su počele da ležu uplate krenuli su sa bombardovanjem što mejlovima, pismima, pozivima i na šalteru, jasno je naznačila da prekinu sa time i ne vredi.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ja sam im ranije rekao da to ne rade i poštovali su do danas. Čak vidim da se snebivala :D

Pripretio sam i njima i Generali osiguranju, od tada su mirni.
Odgovori