Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Računari

Post od Floyd »

grujicd napisao:Ovde za toliko možeš da dobiješ 1070, s malim kusurom.
I ovde je više ali trenutno Asus ima cashback akciju pa ti vrate 50 evra u roku od mesec dana.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

ZA KORISNIKE (BUDUĆE/SADAŠNJE) WINDOWS-a 10, KOJI MRZE DA IH NEKO ŠPIJUNIRA ILI DA IM ISKAČU REKLAME

Prvi put sam morao da instaliram Windows 10 na poslovni računar i odmah sam morao da se pobrinem za "bezbednost" tj. da isključim sve one špijunske programe/servise, od kojih ludim - jednostavno ne želim da me neko na taj način prati i prikuplja informacije o meni :besan: :twisted:.

Evo da podelim sa Vama kako sam - šta sam uradio:
- još prilikom instalacije ide prvi korak, kada se postavi pitanje da li želite Express or Custom Setup?, izabrao sam Custom i tu isključio gomilu gluposti (ali ako ste ovo preskočili, moćićete isto da uradite u nastavku sa ovim programom)
- posle završene instalacije, odradio sam update na najnoviju verziju OS-a
- napravio sam ručno jedan Restore Point (za svaki slučaj)
- zatim sam skinuo programče W10Privacy, https://www.winprivacy.de/english-home/
- nema klasične instalacije, već mu negde napravite folder i skinuti .zip raspakujete u njega (pišem da bi me i manje iskusni razumeli). Startujete W10Privacy.exe i sačekate(!) dok se program ne pojavi na ekranu a to može potrajati (i par minuta).
- kada Vas pita da li želite da uradite System Restore, odgovorite NO (ne) jer smo već to uradili pre toga
- sada je dovoljno da štiklirate sledeća polja (ako želite) kao na slikama dole:
Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika
Slika Slika Slika Slika

- posle toga kliknite dole desno na taster Set changed settings, program će se ugasiti i sačekajte da se sam ponovo pojavi (može potrajati i nekoliko minuta !), zatim ga ponovo ugasite i restartujte računar
- posle ulaska na desktop, startujte ponovo program (uvek mu treba neko vreme dok pročita sve parametre iz registracione baze windows-a), i proverite pre svega sekciju Telemetry i Network, da li su štiklirke na svojim mestima, ako nisu - ponovo štiklirajte željene opcije (čija inicijalizacija nije uspela u prvom pokušaju), sačuvajte i restartujte računar (kao što je opisano u predhodnom koraku).

PREDNOSTI OVOGA SU:
- niko Vas ne špijunira (bar se tome nadamo) tj. više ne preuzima Vaše privatne podatke
- ne izlaze Vam reklame
- računar tj. windows će primetno brže raditi jer je mnogo manje zadataka koje obavlja (kako prilikom podizanja/gašenja, tako i u toku rada), i trošiti manje RAM-a (ovo i nije nešto važno danas).

:masem:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

:bravo: :doubleup:
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

:sesir:
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

Maxeru maheru hvala za info, koristiće :doubleup:
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Nema na čemu, i drugi put :)
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Post od milospinkfloyd »

imam na poslu laptop asus sonicmaster S56C instaliran win10, problem koji imam i koji ne mogu da resim je gasenje ekrana posle 10-15 sekudni neaktivnosti. U power options svi sleepovi pogaseni, high preformance ukljucen, laptop na punjacu non stop

EDIT: posle minut se gasi, samo meni izgledalo da je 15s jer kad god nesto drugo radim on se ugasi
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Možda nije power sleep nego screen saver (i to blank), to se podešava na drugom mestu.
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Post od milospinkfloyd »

valja po nekad malo i razmisliti glavom. Naravno da je screen saver :thumbup:
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Odradio sam sve ovo gore sa navedenim programčićem i prema uputstvu, međutim sada mi nešto blokira Skype, odnosno neće da uspostavi konekciju. Nije firewall u pitanju, Skype je tamo dozvoljen. Izbacuje mi ovu poruku:

Slika

Pre toga sam pokušao reinstalaciju, promenu passworda... No nije pomoglo. Probao sam na Net-u naći rešenje no blokiran mi je takođe i svaki pristup Skype support stranicama. Dakle, nešto ga definitivno kod mene blokira... Zna li neko kako da to vratim kako je bilo? :) Na telefonu mi naravno sve radi kako treba, znači sam nalog funkcioniše.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Jesi li proveravao komp sa nekim od antimalware programa?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Nisam. No, proveriću. Rekao bih da je onaj programčić isključio neki Microsoftov servis/proces koji koristi i Skype i zato sada ne radi. Skype = Microsoft.

Edit: Malwarebytes nije ništa našao.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

A, ispratio si ono uputstvo za Win10? Čuo sam da ti programi znaju da isključe i više nego što treba. Vidi da li imamo neki restore u samoj aplikaciji.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Postoji jedino opcija restore pointa (da se sve vrati kao je bilo) a koju nisam napravio. :(

Edit: video poziv mi radi, iako Skype pokazuje da uopšte nije konektovan na Net. U kontaktima vidim da su mi na vezi od kontakta samo "Skype" i onaj njiho "Echo/sound test service", ostali nisu na vezi. Čudno... :glavomuzid:

Idem ja lepo da njega deinstaliram, pobijem ga i u registry bazi, kao i da obrišem neki folder ako ima... Pa ću ga ponovo instalirati.... :)
Odgovori