Alat

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Alat

Post od snork »

Ako misliš šta treba po zakonu - za vozilo B kategorije ništa od navedenog. :)

Ako uz auto ide rezervni točak, onda i dizalica, poluga za njeno okretanje i cevasti ključ za točkove idu uz auto. Kuka za vuču koja u današnje vreme nije ugrađena ispod auta, već se šrafi u branik, takođe fabrički ide uz auto i nju obavezno nabavi ako je nemaš. Jer bez toga nema gde da se zakači uže za vuču, ako ne daj bože zatreba.
Ђенерал Јанковић
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Vec duze vreme hocu da kupim tu kuku, ali uvek budu rasipane na gomili gde moze da se nadju one sa mercedes logom ali nisam siguran jel ce moci da se nasrafi na A klasu. Kad pitam prodavca on kaze da moze, ali naravno nije pametno verovati njima na rec.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Jel postoji neka razlika izmedju ove 3 kuke?
https://www.kupujemprodajem.com/Kuka-za ... -oglas.htm 600 din
https://www.kupujemprodajem.com/Kuka-za ... -oglas.htm 1000 din
https://www.kupujemprodajem.com/Mercede ... -oglas.htm 1500 din
Nikako da se odlucim koju da porucim, valjda bi trebalo da su sve iste ali me buni velika razlika izmedju najjeftinije i najskuplje.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Sa slika je tesko reci. A to sa oglasa ako nije bas neki deficitaran deo, bolje i ne obracaj paznju na cenu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Stigla je prva kuka sa spiska, sve ok.
Pritom smo zakljucili da mi uopste sajla nije bila upotrebljiva.
Slika
Ovde je bila samo jedna stega za sajlu debljine 10mm, posto je stega bila previse velika nije mogla lepo da drzi tanju sajlu i malo je falilo da sajla se izvuce iz nje. Sad sam stavio 2x stege za tacnu debljinu sajle + sam stavio kuku koje uopste i nije bilo. Sad sam siguran da mi je 100% pouzdan sistem za vucu.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Da osvezim spisak opreme:
- 17-14 Unior LSI okasti kljuc.
- 17 kljuc za skidanje tockova sa 1m dugom sipkom.
- Ravan srafciger za selne i sl
- Jedna alatka koju sam dobio uz trenazni bicikl, krstasti srafciger na koji je navarena plocica sa 13, 14, 15mm kljucevima, nekoriscena.
- Unior Extra viljuskasto-okasti 8mm.
- 17-14 cevasti kljuc.
- 11-10 Tang viljuskasti kljuc.
- Racna (narodski gedora), 3/8 sa 17mm Famex nasadnim kljucem za laksi rad dizalicom. Kvalitet racne je pijacarski, ali bice ok za moje potrebe.
- Originalna kuka za slepanje koja se srafi u branik.
- Modifikovana sajla za vucu sa oprugom.
- Trougao
- Dizalica
- Rezervni tocak punih dimenzija
- Kompresor za gume.
- Multimetar za merenje napona.
Jos mi samo nedostaje manja racna za akumulator i mislim da bi to bilo dovoljno?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

To je dovoljno pa sve da ti otpadne i motor i menjac zajedno. :rofl:
SlikaSlika
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Da ne nabrajam sta sve brat ima, troduplo duzi bi bio spisak. Takoreci moze kompletno da rasturi i sastavi auto u svakom momentu. :D
Poslednja izmena od A170T u 10 Apr 2017, 20:55, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Sad kad pogledah temu...

gledam neke kufere sa alatom, nisu skupi, a neki kvalitet mi nije bitan. Tu nešto oko korse, malo po kući, ženu po glavi kad ne sluša. Recimo ovako nešto isprve:

Makita 100 eura

Slika

Mannesmann 55 eura

Slika

Connex 100 eura

Slika

Stvorili ste sliku.
Kad se čovek malo udubi, u stvari vidi gomilu stvari koje mu nisu potrebne. Je l ima neko iskustva sa ovakvim setovima? Možda je bolje da naručujem pojedinačno: set okastih/kljunastih kljućeva 10-22. Dva-tri kvalitetna šrafcigera, klješta-2 i tako odvojeno šta mi treba. Imbus, torex itd. I set gedora mora!
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Imas u temi sta sam ja narucio od Yato kofera za 130e, uvek ce nesto faliti, ali skroz zadovoljavajuce za te pare.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Imam, pa skoro sve od alata. Nemam kompresor i nemam peromat :) I mesalicu za beton.

Kljuceve i odvijave, po duplo svaki broj, a one cesce, 10, 13, 15 i po nekoliko.

I opet se razmisljam duzmem ovako neki kufer :kezo:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Manesmann zaobidji. Uglavnom te natrpane kofere sa puno alata a skromne cene takodje svrstavam u kategoriju za izbegavanje.
Bolje je kupiti na komad kvalitetni alat koji nece da pukne, nece da se pokrivi, nece da te izda usred zahtevnog posla ili najgore da te povredi.

Imam dosta alata i kroz vreme sam naucio skolu, jeftin alat je bacen novac.

Nedavno mi je trebalo da odvrnem jedan spoj kocionih cevi, nikada otvaran od fabrike, koji se zapekao.
Probao razne okaste kljuceve i osim proklizavanja- unistenja same matice nije popustio spoj.
Kupio original Gedore polutvooren kljuc 10-11, postavio uz polugu i odvrnuo za 30tak sekundi. Precizno naleze, ivice pravilne, nema lufta i rezultat je tu. E sad, sto kosta blizu 30 evra jedan obican okasti nije ugodno ali to se kupuje jednom i traje vecito kvalitetan alat.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Sve potpisujem i pecatiram.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Sve je to super, samo da li je zaista potreban profi alat nekome ko ce godisnje da odvrne par srafova, zameni slavinu, popravi bicikl i slicno. Evo, ja sa drugarom cesto radim na kolima neke uobicajene intervencije, vesanje, servis, i slicno, on ima kofer Mtech, to je robna marka Merkura, verovatno je neki Unior prepakovani ili ko zna sta i za te tipove poslova se odlicno pokazao, vrlo korektno. E sad, ko u radionici tuce svaki dan i sa tim leba zaradjuje njemu se svakako isplati profi alat koji i profi kosta. Dok sam radio u servisu izmedju ostalog smo koristili Unior koji se dobro pokazao, sad je taj covek u inostranstvu i radi isti posao sa 3-4 radnika svaki dan, tamo uzima i Yato alat i kaze da je skroz korektan i za profi primenu. Takodje sam pricao sa jednim sto ima servis kamiona, isto Unior koristi, moze sve na komad da se uzme i zadovoljan je. Mislim da totalno nema smisla drzati u kutiji za alat 700e+ samo da bi se mesecno 2x u proseku nesto uradilo, jeste lepo ko moze, ali daleko od potrebnog.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Danas sam malo razgledao, izvadio svoj alat, merio, premerivao i shvatio da mi ne treba mnogo. Trebaju mi toreksi, još dva - tri šrafciger ai gedore čisto da ih imam. Još jedna klješta, špicangle i verovatno set okastih ključeva.

Evo asortiman alata koji posedujem :mrgreen:

Slika
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Odgovori