Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

Videcemo, to je sto je, nemam izbora.

Fora je sto agencija uzima novac ako im ti kazes da pronadju stan.

Ako se javis na oglas koji je postavila agencija, ti ne placas nista. To je relativno novo mislim.

Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Sta bi sa Poljskom?
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
programer
Reactions:
Pridružio se: 07 Apr 2017, 17:31

Post od programer »

Pozdrav svima,

forum citam vec sigurno pola godine, ali tek nedavno sam resio da napravim nalog, jer za citanje mi nije bio potreban. Vidim da solidan broj ljudi sa foruma zivi u inostranstvu, pa sam hteo da pitam, koliko je realno kupiti stan u Nemackoj/Austriji/Holandiji itd. Pricao sam sa jednim kolegom koji je u Minhenu i kaze mi da on nije sreo nekoga od nasih da su uzeli stan tamo, doduse cuo sam da je Minhen sto se tice nekretnina izuzetno skup.

Kao sto se vidi iz username-a, po profesiji sam programer i neki plan u zivotu mi je da se za nekoliko godina odselim odavde. Ovo pitam, jer sam nedavno zavrsio fakultet, trenutno zivim kao podstanar i ne znam koliko mi je pametno da kupujem stan u Srbiji umesto da recimo stedim za neki u inostranstvu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

U Minhenu ti je misaona imenica kupiti stan. Ali u NL je moguce, pisao sam za druga koji je u Harlemu kupio kucu za oko 200k e.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Moji prijatelji su u razmatranju kupovine stana (80+ m2). To je plan kada se presele iz Istocnog u Zapadni deo Nemacke.
Naravno, kupovina bi bila na kredit :)
programer
Reactions:
Pridružio se: 07 Apr 2017, 17:31

Post od programer »

Da, pretpostavio sam da je u Minhenu (i verovatno u ostatku Bavarije) izuzetno skupo. Ovo opet pitam cisto da cujem misljenja ljudi koji su tamo, da se ne zaletim i kupim ovde stan, koji bih posle izdavao za par stotina evra, a tamo da budem podstanar.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Mislim da ti se sve samo kaze :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Uvek mozes da prodas stan i ulozis tamo.
SlikaSlika
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

dragvorl napisao:Sta bi sa Poljskom?
Selimo se :-)

Iskrsla odlicna prilika.

Mada je i ovde super, i daleko opustenije.

Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Minhen je za kupovinu nekretnina postao misaona imenica, osim ako nekoga ne u$ere loto ili Eurojackpot. Kvadratni metar od 5000€ i više je uobičajena cena, pri tom se ne radi ni o čemu ekskluzivnom. Govorim o celom Minhenu i daljoj okolini (30-40km okolo). Čak i Augsburg, koji je važio za jeftinije ćoše u pogledu nekretnina počeo je da poskupljava zato što je "u blizini Minhena", a nalazi se na 70tak kilometara odavde. Ja imam kolege/koleginice koje stanuju u Rosenheimu, Augsburgu, Landsbergu i svaki dan putuju do Minhena na posao. Mi smo odustali od kupovine za sada, ako i budemo kupovali nešto, to neće svakako biti u Minhenu i okolini. u Bavarskoj ima i povoljnijih oblasti, ali su one infrastrukturno daleko iza Minhena, Nürnberga itd. Koleginica otišla u penziju i pre par nedelja kupila kuću u blizini Passau-a, 298qm plus ogromno dvorište i tri garaže za 172000€. Za penzionere divno, ali za svakoga ko mora svaki dan na posao ne tako dobro. Selo pored Passau-a, koji je i sam veliko (i lepo) selo.
Gledali smo pre dva meseca jedan stan u Lindenbergu da bi ga kupili kao investiciju, čisto da pare ne budjaju u banci kad već nema skoro nikakve kamate. Stan od 41qm je bio 138K€. OK je to cena,ali je kirija tamo ako se stan izda 300€, tako da bi taj stan sebe isplatio tek za 40tak godina, a koja je verovatnoća da ću da živim toliko.
Od druge koleginice roditelji prodali kuću u Španiji i stan u mom komšiluku, ono, imaju jako puno para ali im ne pada na pamet da kupuju nešto, nego gledaju da iznajme stan.
Iznajmljivanje je u velikim gradovima priča za sebe. Provizija posredniku je varijabilna, uz mnogo sreće ima i stanova bez provizije. Obično je 2-3 stanarine. Tri stanarine su kaucija vlasniku, time se osigurava da će moći da popravi ako stanar nešto upropasti u stanu. Kaucija se, ukoliko se stan pri iseljenju ostavi u stanju u kakvom je bio, vraća stanaru. Kuhinja u D nije obavezna, stvar sreće da li će biti u stanu ili ne, često se desi da prethodni stanari ostave kuhinju sledećem ko dolazi u stan, stvar dogovora je koliko će to da košta. Što novija kuhinja to skuplja, razumljivo. Najveći problem za svakoga ko hoće da iznajmi stan a tek je došao u D je to što stanodavci obično hoće da dobiju na uvid tri zadnja obračuna plate i vrlo često ugovor o zaposlenju na stalno (a svako ko tek dodje u D ima par meseci probni rad).
Sve u svemu,jeste malo zapetljano, jeste dosta skupo, ali sve to funkcioniše.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Srecom, pa imas mogucnost da biras gde ces :) Uvek sam se divio amerima koji kazu da ce trziste sve samo da normalizuje. Inace u Amsterdamu kukaju da su stanovi jako skupi (prvenstveno za iznajmljivanje) za slabije placene struke (ucitelje, profesore) pa je vec poceo da se oseca nedostatak istih. Kada je pobegao (skoro bukvalno :)) profesor matematike iz skole moga sina jure zamenu vec 4 meseca... I jos nisu nista nasli... Inace scena od pre par dana sa mojim sinom (14 god..) na temu zarade. Prolazimo bankarski deo Amsterdama Zuidas i kazem, znas ovde rade bankari. A on ce na to meni, znam isao sam par puta sa skolom u posetu. Pa ga pitam da li mu se svidja takav posao.. A on ce na to - Najdosadniji je na svetu, po ceo dan sede i sastance :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

kragujevac napisao:stan izda 300€, tako da bi taj stan sebe isplatio tek za 40tak godina, a koja je verovatnoća da ću da živim toliko.
Pa jbt ja sam u HU placao toliko stan od 50 kvadrata koji kosta 40ke. Katastrofa za podstanare, za gazde ok.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Verovatno je odnos vlasništva i rente u HU sličan ili još gori nego kod nas. Kod Nemaca se više stanova izdaje nego uzima u posed.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

A bilo je pre par godina par desetina posto manje. Stan u Pesti bio kao u NS, sad nema sanse da se uzme za toliko.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

dragvorl napisao:
kragujevac napisao:stan izda 300€, tako da bi taj stan sebe isplatio tek za 40tak godina, a koja je verovatnoća da ću da živim toliko.
Pa jbt ja sam u HU placao toliko stan od 50 kvadrata koji kosta 40ke. Katastrofa za podstanare, za gazde ok.
Problem ponude i potražnje. Tamo gde u D nema industrije ili malo većeg turizma su stanovi i kuće baš jeftini, i cene iznajmljivanja su u tom rangu. Sela i mali gradići su infrastukturno OK, ali samo OK, ništa više. Nisu za mlade pošto se ne dešava apsolutno ništa, nisu za ljude srednjih godina pošto nema posla, ali su zato za penzionere Bogom dani.
Ovde važi neko "nepisano pravilo" da je cena stana ok ako se iznajmljivanjem za dvadeset godina vrati uloženi novac.
Tom logikom bi trosobni stanovi u Minhenu sada trebali da imaju stanarinu od 2100-2200 + režijski troškovi. Ipak nije toliko crno, bar za sada.
Ovde se već neko vreme govori o problemu koji će ih zadesiti i vrlo bliskoj budućnosti, a to je da srednja klasa više sebi neće moći da priušti stanovanje u gradu, tj. da će grad biti pun finansijskih ajkula, IT visokoškolaca, doktora, sportista, umetnika itd. ali da neće imati ko da radi u minhenskim bolnicama, prodavnicama, policiji, pošti i drugim uslužnim sektorima. Jednostavno ljudi neće moći da izdrže finansijski teret života i Minhenu. To jednim delom već sada realnost, ali će se situacija sigurno pogoršati.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Odgovori