Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Dobro veče

Post od Scuderia »

:plusone:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Sta je tacno profi fotografija?
Kako postanes profi fotograf?
U sportu si profesionalac kada potpises ugovor i pocnu da te placaju za to, a kako se kvalifikujes kao pro fotograf, koji su kriterijumi?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Kad odradiš nekoliko ozbiljnih poslova. Ljudi iz struke znaju da procene šta je ozbiljan posao i koliko je dobro urađen.

EDIT: jedan primer... http://liveviewstudio.com/work/uikit-2/

Ovo ne i laiku jasno da je profi
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Pa isto kao i fudbalu. Kada pocnes da zivis od toga onda si profesionalac.
A kriterijum za to ne postoji. Kao sto u fudbalu imas Avrama Granta tako imas i fotografske prevare, sve zavisi od snalazljivosti na trzistu.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Xepoj87 napisao:Sta je tacno profi fotografija?
Kako postanes profi fotograf?
U sportu si profesionalac kada potpises ugovor i pocnu da te placaju za to, a kako se kvalifikujes kao pro fotograf, koji su kriterijumi?

Kad pocnes koristiti Mac :D

Sent from my m2 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Koje su onda HKS prave profesije koje po tebi 'vrede'? Da postavimo tako pitanje.

RN3 Pro via TT
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Nuklearni fizicar

Sent from my m2 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Svako ima prava da ceni svoj rad koliko hoce.Ne razumem sta se cudite sto fotografi toliko uzimaju,pa moraju ljudi da uloze u aparat,objektive,racunar i softver + da znaju da slikaju.Ista prica je kao i sa autolakirerima,formiraju svi cenu po kolicini znanja i opreme.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

100e može da se čini kao visoka cifra samo nekom ko nikakvu predstavu nema o ovom poslu.

Tržište ubijaju likovi koji loše slikaju i ljudi koji plaćaju te usluge. Prokleta kombinacija od koje niko nema korist. Kupac dobije buljson od slika, slepac od kvazifotografa ne može ni za opremu da skrpi, jer jebiga mora nesto i da jede, a otima poslove ljudima koji znaju da rade, imaju opremu, znanje, znaju da obrađuju slike, itd.

Uzgred se prenebregava da velika većina ljudi zapravo nema nikakav talenat da se bavi tim poslom.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

:plusone: :bravo:
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ja se nisam cudio, vise sam se zacudio sto je Uros rekao da je 100e malo za slikanje svadbe.
Takvu dnevnicu ima jako malo ljudi koji su odvojili mnogo godina ka tom cilju, a ne neko ko je proveo 6 meseci gledajuci yt tutoriale i jos godinu dana fotografisuci iz hobija.
Ok je da neko naplacuje svoj rad, ali nije bas realno reci da je 100e malo za to.

Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Pricali su o decijem rodjendanu. Moras bas biti operisan od bilo kakve estetike pa da kazes da je 100e dovoljno za ozbiljnu fotografiju svadbe, ali tvoja svadba, tvoje pare :D

Evo nekih primera uz Trojancev gore

http://www.nicholaspurcellstudio.com/bl ... world-2015

Pa uvreda je spomenuti bilo sta ispod 1k eur za neku slicnu galeriju.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ima i još jedna stvar (nezavisno od posla): nije isto kada neko zarađuje npr. stalnih 1000 evra mesečno (pa ispadne da je to recimo 20 radnih dana po 50 evra) i kada je neko freelancer koji mora da se bori za svaki posao, nema ga svaki dan i ne zna kada će ga i koliko imati. Zbog toga za freelancera 100 evra za celodnevni posao nije mnogo, čime god da se bavi. Ovde pričamo o ne tako retkom zanimanju - naravno da ima eksperata za pojedine oblasti čija je tarifa i mnogo veća.
Ђенерал Јанковић
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Za slikanje rodjendana, permutovao sam.
Drugo, jesi realan sa tim linkom i vecinom fotografa na nasim svadbama i rodjendanima?
Ima ljudi koji slikaju za ozbiljne firme ili onih cije su slike nagradjivane, koji imaji svoje izlozbe u svetski renomiranim galerijama i to su daleko vece pare od onih o kojima mi pricamo, ali je to takodje i daleko visi nivo fotografa od ovih o kojima mi pricamo.

To ti je kao da ja opravdavam da mi slikar koji prodaje svoje slike naplacuje iste 50k eura, jer Richard Prince svoje slike prodaje za par miliona.

Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Naravno da sam realan, ja pricam o ceni kvalitetne fotografije, a taj fuseraj imamo zbog ovakve situacije
nidza napisao:Tržište ubijaju likovi koji loše slikaju i ljudi koji plaćaju te usluge. Prokleta kombinacija od koje niko nema korist.
Nit' znam ko je fotograf ni kakav je rodjendan, zato sam i napisao da ako to dize na neki visi nivo 100eur nije puno, a moze biti i malo, a ako je kao vecina onda neam pojma stvarno kolika je realna cena nit' me zanima. Poenta poruke je bila da se ne omalovazava fotografija kao umetnost i oblast rada zbog losih ''skljoc skljoc - skidanje crvenih ociju - kraj'' sljakera.
Poslednja izmena od Scuderia u 14 Apr 2017, 01:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori