Ratna tehnika
Re: Ratna tehnika
Sve napisano (da li je RT, da li se smatra za "mission critical" i da li je po MIL standardima) važi i za "mali" softver koji je embedded u nekom uređaju, kao i za "veliki" softver, sa kojim korisnik direktno ima interakciju.
Kad sam pričao o RT i formalnoj verifikaciji, mislio sam pre svega na mali embedded softver. Npr. za ESP u kolima, najkritičnije operacije u nuklearnoj elektrani ili avionu. Formalna verifikacija i jeste ograničena na mali i jednostavan softver, jer za veliki nije izvodljiva.
Kad sam pričao o RT i formalnoj verifikaciji, mislio sam pre svega na mali embedded softver. Npr. za ESP u kolima, najkritičnije operacije u nuklearnoj elektrani ili avionu. Formalna verifikacija i jeste ograničena na mali i jednostavan softver, jer za veliki nije izvodljiva.
Ђенерал Јанковић
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Udes Laste u Iraku – drugi gubitak školskog aviona proizvedenog u Srbiji
Kuvajtska novinska agencija KUNA prenela je u ponedeljak 17. aprila da se istog dana dogodio udes školskog aviona Lasta-95N iz sastava iračkih vazduhoplovnih snaga. KUNA je prenela informaciju da je prilikom izvršavanja trenažnog leta došlo do problema sa motorom, da su u udesu povređena oba člana posade nakon čega su prebačeni u bolnicu.
[url=https://postimage.io/]image hosting sites[/url
Mešovita srpsko-iračka posada aviona Lasta-95N na Batajnici tokom 2011. godine
Po izveštaju do kojeg je došao IHS Jane’s Defence Weekly piloti su bili prinuđeni na prinudno sletanje ubrzo nakon što su poleteli sa aerodroma Imam Ali (bivša baza Talil) koji se nalazi 20 km jugozapadno od Nasirije u jugoistočnom Iraku. Tom prilikom avion je pretrpeo teška oštećenja i nije rentabilan za popravku.
Iraku je u periodu od juna 2010. do jula 2011. godine isporučeno 20 aviona Lasta-95N a ovo je prva nesreća koju je sa ovim tipom aviona imalo njegovo Ratno vazduhoplovstvo. Još 2007. godine Irak je pokazao interesovanje za Lastu, ubrzo je postao jedan od glavnih finansijera završnog projekta i njen prvi naručilac a ugovor koji je potpisan decembra 2007. imao je opciju za još 15 aviona koja nije realizovana.
Prototip iračke varijante Lasta-95N poleteo je 24. februara 2010. godine a ova verzija je sposobna da, na dva potkrilna nosača, nosi do 220 kg naoružanja koje se sastoji iz podvesnih kontejnera sa mitraljezima 7,62 i 12,7 mm kao i bombi kalibra do 1
Iračani su do jula 2014. godine bili prinuđeni, da usled vrlo skromnih borbenih mogućnosti svog vazduhoplovstva, u borbama protiv tzv. Islamske države, upotrebe i Lastu. Prethodno su svoje avione iz baze Tikrit, koja se kasnije našla na udaru islamista, premestili na aerodrom Talil (sada Imam Ali) gde se danas nalazi Vazduhoplovna akademija.
Kuvajtska novinska agencija KUNA prenela je u ponedeljak 17. aprila da se istog dana dogodio udes školskog aviona Lasta-95N iz sastava iračkih vazduhoplovnih snaga. KUNA je prenela informaciju da je prilikom izvršavanja trenažnog leta došlo do problema sa motorom, da su u udesu povređena oba člana posade nakon čega su prebačeni u bolnicu.

Mešovita srpsko-iračka posada aviona Lasta-95N na Batajnici tokom 2011. godine
Po izveštaju do kojeg je došao IHS Jane’s Defence Weekly piloti su bili prinuđeni na prinudno sletanje ubrzo nakon što su poleteli sa aerodroma Imam Ali (bivša baza Talil) koji se nalazi 20 km jugozapadno od Nasirije u jugoistočnom Iraku. Tom prilikom avion je pretrpeo teška oštećenja i nije rentabilan za popravku.
Iraku je u periodu od juna 2010. do jula 2011. godine isporučeno 20 aviona Lasta-95N a ovo je prva nesreća koju je sa ovim tipom aviona imalo njegovo Ratno vazduhoplovstvo. Još 2007. godine Irak je pokazao interesovanje za Lastu, ubrzo je postao jedan od glavnih finansijera završnog projekta i njen prvi naručilac a ugovor koji je potpisan decembra 2007. imao je opciju za još 15 aviona koja nije realizovana.
Prototip iračke varijante Lasta-95N poleteo je 24. februara 2010. godine a ova verzija je sposobna da, na dva potkrilna nosača, nosi do 220 kg naoružanja koje se sastoji iz podvesnih kontejnera sa mitraljezima 7,62 i 12,7 mm kao i bombi kalibra do 1
Iračani su do jula 2014. godine bili prinuđeni, da usled vrlo skromnih borbenih mogućnosti svog vazduhoplovstva, u borbama protiv tzv. Islamske države, upotrebe i Lastu. Prethodno su svoje avione iz baze Tikrit, koja se kasnije našla na udaru islamista, premestili na aerodrom Talil (sada Imam Ali) gde se danas nalazi Vazduhoplovna akademija.

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Intervju sa Sretom Malinovićem. Uglavnom o staju u vojsci i nabavci oružja.
https://www.youtube.com/watch?v=P4MvzfTlM28
https://www.youtube.com/watch?v=P4MvzfTlM28
Širim haos!
Kakve veze ima VTI sa ovim ?Cica Maca napisao:User friendly OS, za mamine i tatine cvetice koji su kratko u VTI-u. A imali su stariji kadar, mogli su da urade na drugoj, mnogo stabilnijoj platformi. Ali, ovako "prodaju pamet". [IMP]
Sent from my HTC Desire 825 using Tapatalk
Ozbiljni Kinezi, samo ciju su motori unutra ?
Imaju i kineske i ruske. A mislim da ce ici u pocetku sa ruskim, a kasnije (dok razviju svoje nove) sa kineskim.
Sent from my m2 using Tapatalk
Americki font na brodovima 
Jel to neki fotosop?
Jesu li u srazmeri?

Jel to neki fotosop?
Jesu li u srazmeri?
Ma to je neki prikaz njihovih planova, CV16 je gotov, CV17 ce za par dana biti zavrsen.
I šta će da rade kad nagomilaju svu te u tehniku sa njom? Negde će morati da isprobaju.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Sad ce prvo u S Koreju, a za dalje nisam siguran
A imaju planove sa nekim africkim zemljama (tamo su im vec baze).

A imaju planove sa nekim africkim zemljama (tamo su im vec baze).
Mislim da je to malo, raketa VV koja je mnogo manja gabaritno kosta od pola miliona do milion.Uroš S. napisao:Pominje se 700.000,00 do 1.200.000,00$ po jednoj raketi.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
4x Su27 lansira po 2 R-27ER
https://www.facebook.com/Sveovojsci/vid ... 528739574/
https://www.facebook.com/Sveovojsci/vid ... 528739574/