Za ovo konkretno što si slikao bih ja išao na još duže, 85mm. Na FF 100+.
Ne bi mi bila prvi pik, ali može i 50 da posluži. Uzmi 50/1.8G, ne D.
Mada svakako sa moje strane savet da detaljno gledaš što više uspešne fotografije, porazmisliš što su toliko dobre, gde tvoje zaostaju i čitaš (gledaš na YT) tutorijale, pre svega kako treba fotografisati, kontrolisati svetlo, kako obraditi portret. Istina je da ti je oprema tanka, ali mislim da si ti još tanji u tom sistemu. Kažem ti ovo dobronamerno da ne upadneš u zamku DSLR i objektiva jer je to bunar bez dna. Taj tvoj DSLR i Sigmaja, kakvi god bili, apsolutno ne sputavaju da ovo što slikaš ispadne kudikamo bolje. Uvek je lakše sa boljom opremom, kao što je i loš vozač brz sa bržim autom, ali nauči ti fino da voziš brzo spor auto, onda ćeš sa brzim da jedeš malu decu.
Kao i svaka druga tehnička disciplina koja se oslanja na neko sredstvo za rad, mora da se ide postupno. Oprema je tanka, znanje je tanko, prema tome, zadaci treba da su jednostavni - jedan izvor svetla (prozor?), jednostavna pozadina, model. Eksponiraj kako treba, pričaj sa modelom, utiči na sliku, a kad to uradiš kako treba posle je takvu sliku vrlo lako obraditi. Nije relevnatno to što malo maši fokus, ima vremena do opreme koja će da gađa u trepavicu, jer kad se smanji na web to se i tako ništa ne vidi. Gledaj slike najviše preko celog ekrana, ne uveličavaj da gledaš bubuljice, jer je to potpuno nebitno, megapikseli su potpuno nevažni. Dobra fotografija je dobra, bilo sa 3, bilo sa 133 Mpix.
Npr:
http://webneel.com/portrait-photography ... -beginners
Jedan jednostavan setap iz moje kolekcije, 2 reflektora visoko sa strane i crna pozadina (zatvorena dodatno u obradi), za potrebe flajera predstave. Takoreći početnički setap. Ima EXIF.
@igor_harris, dogovorićemo se.