Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Darko »

Citao sam da su za drzavljane eu besplatne studije na beckom univerzitetu.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

methane.master napisao:Bokte, al tamo MILF dobro zarađuju. :D

Sent from mTalk
Mogu 10 puta da je obore u BG na arhitekturi :-)

EU gradjani u bilo kojoj EU zemlji placaju skolovanje kao i domaci. Bar je tako u PL.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

To da, ali je problem jezika skolovanja. Na engleskom jeziku skolovanje (bar u NL) je nesto (2x) skuplje, a za studiranje na NL jeziku traze polozen ispit iz NT2 za studente koji nisu zavrsili NL skolovanje.

Inace u mojoj prosloj firmi su placali fakultet zainteresovanima radnicima (elektrotehniku) plus slobodni dani za pripremu i polaganje, plus obezbedjeno napredovanje kada se zavrsi. Sve u svemu najskuplje je kao i obicno zivot, odnosno zelja mladih da zaradjuju i trose, a ne da gule teoriju i vezbanja...
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Sta onda spada u troskove studiranja? Ipak su to EU rezidenti. Znam da u Beć drugar placa nesto sitno, jer ima HR papire.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Da li neko zna zbog čega u Srbiji još uvek važi kretensko-komunističko pravilo da stranci moraju da budu prijavljeni u policiji u roku od 24 časa po ulasku u zemlju? Ovo mi je toliko nenormalno da nemam reči i stvara kod svakog stranca koji dodje u Srbiju neku "KGB-ovsku" sliku zemlje, koja se bar deklarativno trudi da udje u evropsku zajednicu.
Nama se čak desilo da smo išli da prijavimo decu u KGMup koja su u tom momentu imala samo nemačke pasoše, pošto su im srpski istekli. Kad sam pitao onoga u mupu koja je logika ovakve debilane (i mi i deca prijavljeni na istoj adresi u KGu), on se još našao uvredjen i odgovorio mi da je to u svakoj zemlji u EU propis, što je nevidjena izmišljotina i jako lako može da se proveri da to nije tako. Naravno da inventivci u mupu nemaju čak ni obrasce za prijavu, nego se prvo ide u knjižaru da se kupi, pa se onda ide nazad u mup. Šta se radi nedeljom kad knjižare ne rade, to Bog sveti zna.
Meni majka dolazi u Nemačku od 1990, i nikad, ali nikad je nije trebalo prijavljivati bilo gde, ni u doba sa vizama ni posle 2010 kada su vize ukinute.
U Hrvatskoj je bila "obavezna" prijava do pre desetak godina, ali i onda su davali potvrdu koja je važila mesec dana, u prijavi odmah upisan i datum odjave. Naravno da je na izlazu iz zemlje niko nije tražio. Onda su nam jednom rekli da se više ne radi prijava u policiji nego u turističkoj organizaciji (valjda radi boravišne takse). E kad sam ja pitao onu što sedi tamo kako ćemo da radimo kad ja nisam turista nego sam došao sa suprugom u njenu kuću, samo je slegla ramenima i rekla "ne znam". Ja se okrenuo i izašao i nikom ništa.
Na webu ima komentara da su neki na izlasku iz Srbije platili i kaznu zato što nisu uradili prijavu, da je nekima samo zaprećeno kaznom, a da neki nisu ni pitani niti je to bilo koga na granici interesovalo. Ispada da je to "zakon" koji na granici svaki pandur shvata/sprovodi kako mu se prohte i da nema nikakve linije u ponašanju.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Boje se da stranci ne bi ostali u srbiji da ilegalno rade. Nemci svajcarci bi odmah ostali. Glupost kao i svaka druga ovde

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

A pravilnik je još bolji, objava u službenom glasniku iz 2009 godine gde prvo piše ".......tako što nadležnom organu Ministarstva unutrašnjih poslova podnose prijavu na propisanom obrascu....." a posle ispod da se prijava može uraditi i elektronskom poštom, i da "po izvršenoj prijavi strancu se izdaje potvrda".
Kako se to strancu izdaje potvrda ako ga je neko prijavio elektronskom poštom? :glavomuzid:. Da li mu panduri pošalju mail u kome se zahvaljuju na prijavi i požele prijatan boravak u nebeskoj Srbiji ili pošalju magični papirić na kome je upisana prijava? I šta sa odjavom? A šta ako stranac dodje u petak uveče, ostane vikend i u ponedeljak u pet ujutru krene da napusti zemlju? Kome i kako onda da se prijavi, čak i ako uradi mailom nema ko od pandura da mu odgovori. Kakva debilna debilnost. :jane:

http://www.overa.rs/pravilnik-o-nacinu- ... ranca.html
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

kragujevac napisao:Da li neko zna zbog čega u Srbiji još uvek važi kretensko-komunističko pravilo da stranci moraju da budu prijavljeni u policiji u roku od 24 časa po ulasku u zemlju? Ovo mi je toliko nenormalno da nemam reči i stvara kod svakog stranca koji dodje u Srbiju neku "KGB-ovsku" sliku zemlje, koja se bar deklarativno trudi da udje u evropsku zajednicu.
I Rusi koji rade u NIS-u su šokirani, i time i uzimanjem otiska prsta za ličnu kartu. Kažu, kod nas je sistem gori nego što je bio u SSSR-u.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

swemir napisao:Boje se da stranci ne bi ostali u srbiji da ilegalno rade. Nemci svajcarci bi odmah ostali.
:kezo:

Bezveze, ali mora :)
Da vidiš tek za osiguranje ako si nedajbože bolestan. Ne važi ti ta zdr.kartica kod njih, nego moraš u socijalno da ideš jer oni imaju čitač strane zdv. kartice i onda od njih dobiješ papir da možeš osigurano kod doktora. Supruzi mi onomad ne beše nešto dobro, otišli kod doktora, izvadili zdrv. karticu, kaže ne, prvo u socijalno. Onda sam platio 1100 dinara pregled slepci
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Mi imamo dodatno ADAC putno osiguranje (20tak evra godišnje). Ja sam do sada sve što je trebalo išao u privatne prakse, dobijao uslugu stvarno na jako kulturnom nivou i na kraju samo lepo tražio račun, koji sam dobijao za dva minuta. Posle toga do prve banke i zamolim ih da mi odštampaju kursnu listu za taj dan. Po povratku iz SRB u D pošaljem papire ADAC i oni mi prebace novac na račun, po kursnoj listi koju sam im dostavio.
Poslednja izmena od kragujevac u 27 Apr 2017, 20:10, izmenjeno 1 put ukupno.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Tog računa se nisam setio :D mada i ne bih slao za 10 eura, ali za buduće nedajbože da znam

kad si u KGu?
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Plan je da dolazimo 07. avgusta, 10. odosmo u Grčku, odatle se vraćamo 25. pa ostajemo negde do 7-8. septembra.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

U NLu su uvek placali privatne i drzavne u Srbiji i Hr dok je bila van EUa, cak i u Turskoj. Nikakve zezancije ni 5sec nije bilo, nego samo mora da se postuje standardna procedura za izvan EU-a. Zoves centralu, kazes gde si i oni te upute na najblizeg i to je to, ili ides gde ti zelis, i ako je skuplja procedura nego u NL plate do cene u NLu, i to je to. Za ovih 18 god probao par puta i uvek radilo bez problemcica... Nema nikakve zezancije sa administraciom... I to sve sa najjeftinijim zdravstvenim, bez ikakvog ekstra paketa... Inace paketi u NL pocinju od 85eur-a mesecno pa do 200eur po osobi (sa zubarskim), deca dzabe za sve...
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

snork napisao: I Rusi koji rade u NIS-u su šokirani, i time i uzimanjem otiska prsta za ličnu kartu. Kažu, kod nas je sistem gori nego što je bio u SSSR-u.
Da da bitno je da su oni šokirani, a imaju li pojma šta od papira moraju sve stranci da nose sa sobom, kad ih policija zaustavi?

malo je problematično to, što recimo mi u SRB ne znamo kakve sve peripetije iaju stranci kada dođu u SRB.

Takođe, isto to i Rusi ne znaju.

a mora da se nosi u RUS:

- beli papir, koji se popunjava prilikom ulaska u zemlju

- pasoš sa validnom vizom

- prijava sa adresom stanovanja, originalna

Da ne pričam kooiko je u Moskvi bio problem srediti ovo poslednje.....
kragujevac napisao:Da li neko zna zbog čega u Srbiji još uvek važi kretensko-komunističko pravilo da stranci moraju da budu prijavljeni u policiji u roku od 24 časa po ulasku u zemlju?
zar nije slična stvar i u CG? Koliko se sećam bilo je cimanja prošle godine na granici, jer se ljudi nisu prijavili i platili taksu.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Moguće da je i u CG to, ne znam. Obzirom da su i tamo slični banditi na vlasti ne bi me ni malo čudilo. Zadnji put sam na tu stranu išao pre 30 godina i ne nameravam da idem bar još sledećih trideset, pa mi to nije u interesnom opsegu. To je već stvar principa.
Ljuba Moljac
Odgovori