snork napisao:Svaka čast tadašnjoj državi koja ti je našla posao u Nemačkoj, a i tebi što si se odvažio da odmah odeš i započneš život u stranoj zemlji.

Ne znam da li to nalaženje posla u D može da se pripiše tadašnjoj državi. Činjenica je da je potražnja došla iz Frankfurta a da je naša strana dobrim delom bila zadužena i perfektno odradila logistiku. Nije odmagala, trpala klipove u točkove, rezonovala po današnjem principu "gde sam tu ja?" i FT1P. Organizaciono je sve bilo na takvom nivou da bi i današnje strukture mogle puno da nauče.
Meni je kao klincu tada sve bilo skoro pa zezanje, sve do momenta dok se voz 02. septembra u 16.00 sa železničke stanice nije pokrenuo u pravcu Minhena. Od tog momenta do dolaska u Minhen nisam mogao da pojedem ni jedan jedini zalogaj niti da popijem gutljaj vode. Tako nešto nisam osetio ni kad sam krenuo u vojsku.
U prvo vreme mi je najteže padalo to kad sam morao da krenem natrag u D posle par dana boravka u Kragujevcu. Ono, svi ortaci se zezaju, studiraju, vodaju se sa devojkama, a ja kao osudjenik idem sam nazad u Nemačku. Zvuči čudno, ali sa 21 godinom su prioriteti malo nelogično rasporedjeni.
Posle, kad je krenula frka, mobilizacije, noćno zvonjenje pozivara, telefonski teror kad se neko ne odazove na poziv u dobrovoljce, rat na teritorijama koje sam znao samo sa ekskurzija itd. ispalo je da mi je ta odluka od par godina ranije sačuvala glavu na ramenima. Dolazili su mi devedesetih na vrata u Kragujevcu nekoliko puta, iako sam uredno predao vojnu knjižicu kada sam pošao u inostranstvo. Ratni raspored bio negde kod Tovarnika u Slavoniji. Neka hvala, bez mene.