Koliko troši?
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Re: Koliko troši?
Cisto da napomenem, doticni tvrdi da je ta potrosnja sa automatikom sa 8 brzina, pa je na 120-130 tek na 2000rpm ili mozda cak i manje
i jos neka bude da zbog tih 2000rpm trosi 5l pri 130kmh
sta li ce biti kad se sete da jos produze tu 8. brzinu, ima da trosi 3l...
a fabrika, inace najoptimisticnija strana navodi 5,2l za extraurban, s tim sto u taj ciklus ne ulazi brzina do 130kmh...
po stranim forumima ljudi kilavljenjem van grada/autoputem izvlace nekih 6l, i ja licno mislim da je to minimum...
a isti covek je rekao da bi pri konstantnoj brzini bilo normalno da isti taj auto trosi manje od 320d koji je pojam stedljive voznje...
ne znam sta da kazem, osim da je stepen iskoriscenja dizel goriva u dizel motorima po pravilu dosta veci, a ostatak se namece sam...
edit - da je napisano - "da vozis magistralom, do 100kmh recimo", ne bi mi smetalo, ali ovako...

sta li ce biti kad se sete da jos produze tu 8. brzinu, ima da trosi 3l...

a fabrika, inace najoptimisticnija strana navodi 5,2l za extraurban, s tim sto u taj ciklus ne ulazi brzina do 130kmh...
po stranim forumima ljudi kilavljenjem van grada/autoputem izvlace nekih 6l, i ja licno mislim da je to minimum...
a isti covek je rekao da bi pri konstantnoj brzini bilo normalno da isti taj auto trosi manje od 320d koji je pojam stedljive voznje...
ne znam sta da kazem, osim da je stepen iskoriscenja dizel goriva u dizel motorima po pravilu dosta veci, a ostatak se namece sam...
edit - da je napisano - "da vozis magistralom, do 100kmh recimo", ne bi mi smetalo, ali ovako...
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Moje misljenje je da laze, i da moze da je ostvari nizbrdo i da ni u jedom momentu ne da gas.
Stvarno sam poceo da ludim od lazi ljudi koji voze benzince, i kad ubedjuju da im na 130-140 benzinac trosi 6l, a ovaj jos kaze 5l. Jeste, ali u njihoovim glavama kad dizel ima prosek oko 6l na 130-140, i to da ne vozis stalno 140.
Da je to sve tako kao sto neko rece niko ne bi uzeo dizela, tj. ja bih jer volim dizela.
Turbina ne moze da smanji potrosnju kad se vozi konstantnom brzinom, dok kad ima dosta ubrzanja tu moze jer ranije i lakse auto postigne zeljenu brzinu.
Ja se stvarno zapitam kako ljudi mogu da lupaju potrosnje, i da toliko preteruju, cemu!? Verovatno im lakse u njihovim glavama, ili vole da zezaju druge, ili da bude njihov auto kao bolji od drugoog jer trosi malo.
Pisao sa vec za 1.8TSI, znaci direktno ubrizgavanje, maksimalno iskoriscenje goriva, optimalna smesa vazduha i goriva za benzinski motor, pa ne da treba da se namucis da trosi 6-6.5l nego to nije voznja, to je paranoja za mene. I bez obzira sto on na 130 ide na oko 2500rpm(nemojte me drzati u obrtaj za rec) ali on trosi tad oko 8l.
Ma najgluplja tema na svim forumima definitivno.
Stvarno sam poceo da ludim od lazi ljudi koji voze benzince, i kad ubedjuju da im na 130-140 benzinac trosi 6l, a ovaj jos kaze 5l. Jeste, ali u njihoovim glavama kad dizel ima prosek oko 6l na 130-140, i to da ne vozis stalno 140.
Da je to sve tako kao sto neko rece niko ne bi uzeo dizela, tj. ja bih jer volim dizela.
Turbina ne moze da smanji potrosnju kad se vozi konstantnom brzinom, dok kad ima dosta ubrzanja tu moze jer ranije i lakse auto postigne zeljenu brzinu.
Ja se stvarno zapitam kako ljudi mogu da lupaju potrosnje, i da toliko preteruju, cemu!? Verovatno im lakse u njihovim glavama, ili vole da zezaju druge, ili da bude njihov auto kao bolji od drugoog jer trosi malo.
Pisao sa vec za 1.8TSI, znaci direktno ubrizgavanje, maksimalno iskoriscenje goriva, optimalna smesa vazduha i goriva za benzinski motor, pa ne da treba da se namucis da trosi 6-6.5l nego to nije voznja, to je paranoja za mene. I bez obzira sto on na 130 ide na oko 2500rpm(nemojte me drzati u obrtaj za rec) ali on trosi tad oko 8l.
Ma najgluplja tema na svim forumima definitivno.
Uhvatili ste se mozda malo previse za 130kmh, naravno da je nemoguce da na 130kmh trosi 5l, ali zapravo je samo napisano da ne predjes 130kmh, odnosno vozis ga 80-100 mozda max 130 u nekom momentu. Generalno, ne vredi lomiti glavu sta je pisac hteo da kaze i previse razmisljati o tome.
Napisao sam vec, mislim da nekim ultra mrcvarenjem moze da se postigne nesto malko iznad 5l, ali sve ispod 6l je davljenje a ne voznja.
Sve u svemu, ne bih ono napisano oznacio kao neku veliku budalstinu ili veliku laz, samo jednostavno mnogo stvari je nejasno, a sa normalnom voznjom svakako necete imati takvu potrsonju, u svakom slucaju sa takvom voznjom bi i 320d onda bio na oko 4l... (a 5l je u odnosu na 4 25% vise, iako je "samo" litra razlike
)
Napisao sam vec, mislim da nekim ultra mrcvarenjem moze da se postigne nesto malko iznad 5l, ali sve ispod 6l je davljenje a ne voznja.
Sve u svemu, ne bih ono napisano oznacio kao neku veliku budalstinu ili veliku laz, samo jednostavno mnogo stvari je nejasno, a sa normalnom voznjom svakako necete imati takvu potrsonju, u svakom slucaju sa takvom voznjom bi i 320d onda bio na oko 4l... (a 5l je u odnosu na 4 25% vise, iako je "samo" litra razlike

dag81 napisao:Ja se stvarno zapitam kako ljudi mogu da lupaju potrosnje, i da toliko preteruju, cemu!? Verovatno im lakse u njihovim glavama, ili vole da zezaju druge, ili da bude njihov auto kao bolji od drugoog jer trosi malo.

Evo ga jos jedan genijalac...
http://www.youtube.com/watch?v=rK12U3RJPO0
Lik je napisao da je nekoliko kilometara vozio 80km/h a prosek mu 31.4km/h, zatim kazaljka rezervoara na pola a na displeju pise da moze da predje jos 213km

Ubise se da dokazu kako 328i moze da trosi malo pa se sluze i prljavom igrom.
Ja cu da se popnem na jednu planinu blizu mene, da resetujem komp, da se spustim i da snimim prosek od 2l

Realna razlika u potrosnji je 50% pa moj za koji fabrika pise 4.5 trosi 6l a taj ce da trosi 9, moze i 8 ali kad se vozi kao moj kad trosi 5.1

- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Nije tema glupa nego taj 1.8T nije šampion štednje, to što ima turbinu i direktno ubrizgavanje (zar nije TFSI oznaka za direktno) ne znači da je štedljiv.
1. promenljivom geometrijom tj. dužinom usisa
2. delimičnim zatvaranjem jednog usisnog ventila
3. siromašnijom smesom itd, sveukupno 4 faze rada motora što se štednje-performansi tiče.
Ovaj trenutni Accord je još štedljiviji, ne znam koje si tačno modele vozio/poredio.
Troše manje jer na više načina redukuju potrošnju, tako je bar na K seriji sa i-VTEC-omdragan napisao: mislim da taj pasat trosi vise nego sto bi trebalo, posto sam poredio mog klija i akorde ( dakle klasu tog pasata ) 2.0 i 2.4 i oba trose znacajno manje pri 120-150kmh konstantne brzine...
1. promenljivom geometrijom tj. dužinom usisa
2. delimičnim zatvaranjem jednog usisnog ventila
3. siromašnijom smesom itd, sveukupno 4 faze rada motora što se štednje-performansi tiče.
Ovaj trenutni Accord je još štedljiviji, ne znam koje si tačno modele vozio/poredio.
Boringly average, but also perfect for school run mums
328i je jedan od retkih benzinaca koje bih voleo da vozim... A sigurno moze da trosi 5-5.5, pogotovo ako je uparen sa novim automatikom...
Isteraj ga na magistralu u VOjvodini, zakucaj tempomat na 80 i nemoj nikoga da obidjes, vozi bez klime, i trosice 5...
S druge strane, neka u gradu trosi 10 litara, to je u odnosu na snagu vrhunska potrosnja... Pa 2.0 atmo trosi 11-12 u Beogradu...
Isteraj ga na magistralu u VOjvodini, zakucaj tempomat na 80 i nemoj nikoga da obidjes, vozi bez klime, i trosice 5...
S druge strane, neka u gradu trosi 10 litara, to je u odnosu na snagu vrhunska potrosnja... Pa 2.0 atmo trosi 11-12 u Beogradu...
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
... izbuši rupu u podu i pomozi nogama, koristi zavetrinu Carnexove hladnjače, isključi muziku, umiri puls...NexT napisao:Isteraj ga na magistralu u VOjvodini, zakucaj tempomat na 80 i nemoj nikoga da obidjes, vozi bez klime, i trosice 5...

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Lazov do lazova, samo treba malo pogledati okolo kao sto je Floyd ovde lepo primetio.Floyd napisao:dag81 napisao:Ja se stvarno zapitam kako ljudi mogu da lupaju potrosnje, i da toliko preteruju, cemu!? Verovatno im lakse u njihovim glavama, ili vole da zezaju druge, ili da bude njihov auto kao bolji od drugoog jer trosi malo.![]()
Evo ga jos jedan genijalac...
http://www.youtube.com/watch?v=rK12U3RJPO0
Lik je napisao da je nekoliko kilometara vozio 80km/h a prosek mu 31.4km/h, zatim kazaljka rezervoara na pola a na displeju pise da moze da predje jos 213km![]()
Ubise se da dokazu kako 328i moze da trosi malo pa se sluze i prljavom igrom.
Ja cu da se popnem na jednu planinu blizu mene, da resetujem komp, da se spustim i da snimim prosek od 2l![]()
Realna razlika u potrosnji je 50% pa moj za koji fabrika pise 4.5 trosi 6l a taj ce da trosi 9, moze i 8 ali kad se vozi kao moj kad trosi 5.1
Po autonimiji do pumpe ispada dda trosi 15l prosecno, tj. da mu je toliki prosek, a to sto je on resetovao bord za prosecnu potrosnju pa se provozao par km nizbrdo nista ne goovori.
@Next, |Taj ce da trosi 10l po gradu kad moj A4 TDI bude trosio 4l po gradu. Znaci moguce, ali da ga pustim na 60 na nekom bulevaru i da ne diram gas, e tako ce i taj 328 da trosi 10l po gradu.
@Ji 4Tze,
VW TSI Audi TFSI oznake za motore sa direktnim ubrizgavanjem,
A taj 1.8TSI verovatno nije najekonomicniji, ali ne mogu drugi biti ekonomicniji 30-40% od njega.
Nevezano za potrosnju, pogledajte na ovom linku http://www.youtube.com/watch?v=pzPcSdwQ ... r_embedded
kada stigne do maks brzine on vozi u S6, a potom na kocenju se prebacuje na M7, pa M8 (ispod desnog cajgera)
kada stigne do maks brzine on vozi u S6, a potom na kocenju se prebacuje na M7, pa M8 (ispod desnog cajgera)
Pa bukvalnoSloba napisao:... izbuši rupu u podu i pomozi nogama, koristi zavetrinu Carnexove hladnjače, isključi muziku, umiri puls...NexT napisao:Isteraj ga na magistralu u VOjvodini, zakucaj tempomat na 80 i nemoj nikoga da obidjes, vozi bez klime, i trosice 5...

Samo se posle postavlja pitanje koji ce ti qrac auto od 250ks i 50ke ako ga vozis kao Yuga 45.
Moj bi ovakvim stilom potrosio sigurno 3.5l samo sto taj podatak, osim da se hvalim na forumu, nicemu drugom ne bi sluzio

Ih ne mogu...pa to je Honda 1.8 vtec...Golf 2 1.6d kad cuje za to ime, "bezi ispod kreveta"dag81 napisao:A taj 1.8TSI verovatno nije najekonomicniji, ali ne mogu drugi biti ekonomicniji 30-40% od njega.

Ne znam sta je ovo...ja nemam (ili ne znam) te S1-S6 brzineNexT napisao:kada stigne do maks brzine on vozi u S6, a potom na kocenju se prebacuje na M7, pa M8 (ispod desnog cajgera)

Inace nadjoh sliku prosecne potrosnje moje Alfe pre nego sto sam je prodao...

Ima tu oko 10000km (znam jer sam resetovao BC posle malog servisa), dosta gradske voznje, autoputa normalno (CH) i przenja (IT i DE)...
To je po meni jedini relevantan podatak o potrosnji i to je ono sto sam platio.
Koliko ona trosi nizbrdo, uzbrdo, na autoputu pri 100km/h itd. iskreno, zabole me paja.
Auto sam kupio da ga vozim onako kako mi se vozi u datom trenutku a ne da kao vozaci benzinjara resetujem BC svaki put kad se ukljucim na autoput

Sto se tice potrosnje 320d vs 328i jako bih voleo da nadjem nekog sa tim autom, da napunimo rezervoar do vrha, da krenemo za Pariz gde bi ja diktirao tempo jer sam slabiji, da napravimo nekih 500km po Parizu i da se vratimo do CH...bas me zanima ko bi koliko love potrosio na gorivo

I jos nesto, ne razumem poentu onog kilpa (koji btw ima jako tendenciozan naziv) i slicnih pisanja na forumu o potrosnji kod 328i...pa valjda ako kupujes TB od 250ks, potrosnja treba da ti bude zadnja rupa na svirali i da je eventualno kontrolises na 10000km.
U eri kad se ugradjuje start/stop da bi auto potrosio 0.1 litar manje na 100 km i emitovao 11.3658 grama manje, to je dokazivanje superiornosti u odnosu na ostale...
Ja sam skoro postavio prosek mercedesa na 50.000 km
Ja sam skoro postavio prosek mercedesa na 50.000 km

- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Ne znam Floyde čemu prckanje i sarkazam, u temi o potrošnji pišem o brojkama i konkretnim deonicama, šta tebe tačno muči i šta ti nije jasno da probam da ti pomognem?
1.8T je super motor, dobro se čipuje i super podnosi plin ali troši. Šta je čudno da Accord troši osetno manje, pa nije Honda džabe pravila taj VTEC (ne vtec) već da uštedi gorivo uz pouzdan sistem i tako je već 20 i kusur godina najpouzdaniji.
1.8T je super motor, dobro se čipuje i super podnosi plin ali troši. Šta je čudno da Accord troši osetno manje, pa nije Honda džabe pravila taj VTEC (ne vtec) već da uštedi gorivo uz pouzdan sistem i tako je već 20 i kusur godina najpouzdaniji.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Start/stop je tu vise zbog EU eko normiNexT napisao:U eri kad se ugradjuje start/stop da bi auto potrosio 0.1 litar manje na 100 km i emitovao 11.3658 grama manje, to je dokazivanje superiornosti u odnosu na ostale...

Sarkazam oko resetovanja BC-a se pre svega odnosio na 328i i pricu o potrosnji kakvu ni ja sa dizelom nemam.Ji 4Tze napisao:Ne znam Floyde čemu prckanje i sarkazam, u temi o potrošnji pišem o brojkama i konkretnim deonicama, šta tebe tačno muči i šta ti nije jasno da probam da ti pomognem?
Ona opaska kao odgovor na Dagov komentar je bila vise sala, izvini ako si se uvredio

Tvoj auto i Passat ne mogu da se porede jer nisu ista klasa a sto se Accorda tice, nije mnogo stedljiviji.
Licno imam veliko postovanje prema Hondi i ako si mozda pratio moju temu o kupovini auta, Accord 2.4 Type S mi je bio jedna od opcija kad sam kupovao auto.
Njegova fabricki deklarisana potrosnja je, cini mi se, 8.7 ali mi je prodavac sam rekao da je oko 10...na netu sam nalazio podatke 10-12l na osnovu cega sam zakljucio da bi kod mene bila 11l sto nije NISTA ekonomicnije od npr. Audija A5 SB 2.0 TFSI ili Passata sa istim motorom.
ma hoce pri konstantnoj brzini od 80 ili 90 da trosi i ispod 5l, ali ona izjava je bila tipa - ma samo da ne ides kroz grad, i ne prelazis 130, ima da trosi 5l, ladno americki...Sloba napisao:... izbuši rupu u podu i pomozi nogama, koristi zavetrinu Carnexove hladnjače, isključi muziku, umiri puls...NexT napisao:Isteraj ga na magistralu u VOjvodini, zakucaj tempomat na 80 i nemoj nikoga da obidjes, vozi bez klime, i trosice 5...
no nije ni bitno, ja sam dao coveku ponudu da ako dokaze da ce trositi 5l u NORMALNOJ voznji ( kojom van grada moj auto trosi 7-8l ) neka odmah pise fakturu, prodajem bubreg...
edit - sto se tice akorda, mislio sam na 2.0 poslednje generacije i 2.4 prethodne...