Biz Trunk ne ide kroz internet, potpuno je odvojen servis. Najcesce kroz lokalnu mrezu provajdera, optikom.klisko napisao:Takođe, bitno je ugovorom definisati šta se smatra prekidom rada servisa i uspostaviti odgovarajći monitoring koji prati dostupnost
Zna se u telekom biznisu sta znaci da servis radi a sta znaci kada je servis down i ne moze da se ostvari predvidjena funkcija.
Napisao sam, 07-18h je kod nasih provajdera tipicno vreme za koje pruzaju garancije rada servisa i podrsku da to isprati. Takvi su ugovori.
Nemaju 24h podrsrke da resavaju smetnju odmah osim da prime kao evidenciju odnosno prijavu korisnika za neko kasnije resavanje. Nekog drugog dana najcesce ili nakon vikenda.
Tog uspostavljenog monitoringa koji prati dostupnost odnosno rad servisa 24h nema kod provajdera sto je i glavni problem u brzini reakcije.
Kada pomenu KAM-a probaj da pozoves recimo sada u nedelju da resi hitan problem.
SBB je miljama ispred Telekoma po brzini odziva ali je i tamo 24h postalo upitno da je uvek dostupno, od izmena organizacije na jesen prosle godine. Pre toga bili su vrlo korektni sa podrskom koja jeste blla brza i efikasna.
Ja iz iskustva znam zasto sam napisao da 24h podrska nije realnost kod nasih provajdera. Naravno pise u reklamama, ali svasta pise i na tarabi

Kao sto si lepo napisao provajderi su sebe zastitili tako da eventualno ne naplate uslugu koja inace ne funckionise.