Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Re: Vazduhoplovi

Post od maxer »

Mene zabrinjava strukturalna čvrstina ovkvog aviona i savijanje koje će neminovno nastajati pod raznim silama u raznim fazama poletanja/leta/sletanja. Da li to može, na duže staze, izazvati deformacije ili oštećenja "mosta" koji spaja dva trupa ... meni se čini da može.
Ako bi i vertikalne repne površine bile povezane, onda bi avion bio mnogo rigidniji na "uvijanja" ... baš me čudi (i zabrinjava) ovakva konstrukcija (koliko god da to zvuči smešno, jer ja sam laik a avio su radili školovani inžinjeri).
Pitam se da li ih je dodatna težina odbila ili je to bukvalno nepotrebno kod modernih materijala :think:
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Centralni deo krila je ojacan, nema govora. Nisu tu samo dve, prednja i zadnja ramenjaca. Sto je konstrukcija otvorena, jos bolje. Nema setanja zaostalih napona u strukturi (gledaj sa strane masinca, ne elektricara te napone). Ko je bio cak i u srednjoj masinskoj, video je otvorene strukture ramova izna da su sva opterecenja i naponi direktno izazvani.
Materijali,... Upotrebom metala za nosecu strukturu je svima poznata filosofija. Oplata od kompozitnih materijala, usled svojih specificnosti (upamtite, kompozitni materijali oplate se rade od pletenih, viseslojnih ploca koje mogu ali i NE moraju da budu HOMOGENI elementi) moze da dodatno ojaca ili da oslabi strukturu u smislu smanjenja krutosti te samim time povecaju deformaciju do zeljene vrednosti.

Sent from my HTC Desire 825 using Tapatalk
Slika
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Bolji Antonov, ima vise "mase", ovo tanko nesto :D

Sent from my m2 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:

Post od Cica Maca »

He, he, he, zar nisi cuo za semu sa dva tanka kardana u cilju pouzdanijeg prenosa momenta i manje mase?

Slika
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Prvi put cujem :D

Sent from my m2 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:

Post od Cica Maca »

[POUTING FACE]

Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Cica Maco,
Video si kakve, kolike i koliko točkova ima, znači barata se velikim težinama tj. silama koje treba da istrpi taj srednji krilni nosač. Da ne kvrcne ko keksić - na pola? :mrgreen:
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:

Post od Cica Maca »

Nece, osim ako ga Boeing nije projektovao. [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND TIGHTLY-CLOSED EYES]

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Šta ako su mu razdvojili ovako široko repove jer nosi raketu? Verovatno će da bude u sredini okačena i paliće motor dok je još na avionu.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:

Post od Cica Maca »

Tako velika raketla ima da ga izlomi ko grisinu. Nece moci. Moze mali ili serijs malih bustera da ga digne na podorbitalnu. Velika samo za staticki transport, ko flatbed kamijonska prikolica.

Sent from my SONY Experia mobile
Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Neki od predhodnih proba te rakete, su istu prvo otpuštala sa aviona-nosača pa bi ona po bezbednom udaljenju - startovala svoj motor na črvrsto gorivo.
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:

Post od Cica Maca »

Zgodnija je na tecno raketno gorivo, specificni impuls, kontrola potiska, vremena rada, paljenja i gasenja...

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Mrija ima razdvojene repove zbog šatla, pa mi je iz tog razloga palo isto napamet.

Zanimljiva sprava kako god. Izvesno su znali šta rade i zbog čega baš tako izgleda.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Cica Maco,

Valjda su čvrsto gorivo želeli zbog nemogućnosti eksplozije tj. generalno bezbednije "rukovanje" raketom dok je na zemlji a i zbog veće gustine tj. manjih gabarita skladišta goriva.
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:

Post od Cica Maca »

Za kontrolisani orbitalni let do dana danasnjeg prednost stoji na strani raketla sa TRG. Seti se lansiranja satla, do podorbitalne rade busteri na CRG a dalje glavni motori na TRG. Jako komplikovan mehanizam za objasnjnje, pocecete da me psujete na forumu. Prihvatite ovo zdravo za gotovo, moj savet.

Slika
Odgovori